kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Blommor

SÅ HÄR GÖR DU FÖR ATT FÅ DINA BLOMSTERBUKETTER ATT HÅLLA LÄNGE!

Hanna Wendelbo

blommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-21.jpg

Det är så härligt att plocka in trädgårdens blomster i stora buketter och njuta av dem överallt inomhus där det finns en liten yta att ställa dem på. Men, man kan uppleva att trädgårdsbuketterna är lite väl kortlivade inomhus, och börjar tappa sina kronblad fort. För att få så långt vasliv som möjligt för dina blommor delar jag med mig av mina bästa tips och tricks här!

blommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-28.jpg

Om det finns något som adderar hemtrevlighet i ett rum så är det färska blommor i varje hörn. Har man tillgång till en stor trädgård med mycket blomster gör det ju inget om de inte håller så länge, men om känner att det är en avvägning man gör för varje stjälk man skördar i rabatten är det ju så klart kul om man får njuta av sin bukett så länge som möjligt.

snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-1.jpg
snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-2.jpg

VERKTYG
Jag skördar mina blommor antingen på morgonen när växterna är saftspända efter nattens svalka och fuktighet, eller senare på kvällen i skymningen när dagens värme har lagt sig. I min lilla korg placerar jag olika kärl med vatten i så att jag kan klippa av stjälkarna med en vass sax och rakt ner i vattnet. Om jag ska plocka vedartat som tex buskar med blad på så låter jag ett av kärlen ha en aningen varmare vatten i sig för att optimera deras förutsättningar som snittblomma.

snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-7.jpg
snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-11.jpg
snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-29.jpg

VILA
När jag har plockat mina blomster ställer jag undan dem på ett svalt ställe ett par timmar så att de får hämta sig från chocken att bli skördade för snitt. Beroende på vilken tid på dygnet som jag skördar får de vila på olika ställen. Skördar jag på kvällen får blommorna stå utomhus över natten i ett skuggat hörn som inte gryningens strålar når för tidigt. Skördar jag på morgonen får blomsterkorgen stå i ett svalt förråd och invänta bukettskapandet.

blommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-24.jpg

BUKETT
När blommorna fått stå och dra vatten en stund tar jag fram dem för att göra min bukett eller arrangemang. Då tar jag bort så att inte någon stjälk har blad som kommer hamna under vattenytan. Viktigt är även att arrangera blommorna i ett kärl som är helt rendiskat så att algtillväxten fördröjs så länge som möjligt. När sedan buketten är klar placerar jag den där jag vill ha den, helst ljust men inte i direkt solljus och om jag har möjlighet (ork…) så låter jag buketten stå lite svalare under natten. Om jag har gjort en bukett är det oftast lätt att byta vatten i vasen, vilket även det kommer förlänga livet på de fina blommorna. Om jag har gjort ett mer avancerat arrangemang med tex en stomme av hönsnät (beskrivning finns HÄR) så håller jag kärlet under vatten och spolar rent med kallt vatten som får rinna över kanten ungefär varannan dag.

blommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-26.jpg

VALLMO

Vissa blommor är extra kinkiga för att bli plockade, vallmon behöver specialbehandling innan den hamnar i buketten. Då gör jag så här:

Plocka den så nyutslagen som möjligt, helst innan något flygfä har varit där och pollinerat. Stick stjälken rakt ner i kokhett vatten i 20 sekunder och placera sedan i en vas med kallt vatten där den får stå och dra ett par timmar innan den arrangeras med andra blomster. Vallmon har en vitaktig vätska som läcker och kloggar igen snittytan, viket gör att den inte kan ta upp vatten, men med hjälp av detta heta vattenbad behåller den förmågan att suga upp vatten och kan få flera dagars vasliv!

orient-vallmo-i-vas-3.jpg

SYRÉN

Även syren kan vara svår att få till att hålla i bukett, men då gör jag så här:

Skörda kvisten med en vass kniv och sätt rakt ner i ljummet vatten. När du kommer in snitta genast om syrenen, helst under rinnande ljummet vatten och gör en snedställd snittyta på 5 cm. Jag tar av alla blad från syrenen, bladen är verkligen inte lätta att få snygga. Komplettera hellre med annat grönt för att få en så fräsch känsla som möjligt, nedan har jag använt mig av aronia. Låt syrenen sedan stå och dra ljummet vatten i någon timme innan du arrangerar buketten. Blomsterbuketten nedan höll i nästan sju dagar i min ateljé och spred den mest ljuvliga doft från syrenerna!

snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-20.jpg

Hoppas att detta inlägg ska inpirera dig att gå ut i trädgården och offra några skönheter för lyckan att ha dem nära på ditt köksbord! Blommor gör en ju så hjärtans glad, eller hur?

Om du gillade det här blogginlägget får du gärna skrolla ner och trycka i en “Like” då vet jag vad jag ska skriva mer om!

Gläds nu av den blomstrande sommartid som bara är för oss att njuta av!

// Hanna

snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-25.jpg
snittblommor-som-håller-länge-HannaWendelbo-22.jpg

PLANTERA I KRUKOR-SÅ HÄR GÖR JAG!

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-19.jpg

Så här års längtar jag efter att skynda igång utesäsongen i trädgården, det riktigt kliar i fingrarna på mig för att sätta igång på riktigt. Men vädret är verkligen förrädiskt, ena dagen känns det som sommar i luften och nästa morgon vaknar jag upp till att hela trädgården är insvept i ett vackert krispigt frosttäcke. Min räddning för sommarlängtan är att börja fylla krukor med blommor som tål att bli lite frostnupna men som ändå ger mig en glad påminnelse om det blommande hav som snart blir verklighet. I detta blogginlägg berättar jag om hur jag planterar vackra blomster i krukor och hur man kan inreda sin trädgård med dem.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-23.jpg

Handelsträdgårdarna dignar av underbara blommor som är fantastiskt vackra i krukor, men jag försöker hålla mig lite till tåls och väljer de plantor som klarar att det blir frostkänning någon natt eller två. Jag bor i odlingszon 1 och enligt SMHIs frostkarta är sista frostdygnet här runt den 1 maj, men min erfarenhet säger mig att det inte alls är ovanligt med järnnätter under hela maj och ibland ända in i juni! Jag väntar med att plantera ut de flesta av mina förkultiverade sommarblommor tills sista helgen i maj, men för att ändå få lite blomsterlycka är krukplanteringar den bästa lösningen.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-41.jpg

BRA JORD GER PRUNKANDE BLOMSTERKRUKOR

Om du vill ha riktigt lättskötta planteringar välj så stora krukor som du bara orkar baxa hem och fyll dem med en riktigt bra jord. Jag väljer Hasselfors Gardens U-jord till mina krukor. U-jorden, vilket är en förkortning för urnjord, är extra strukturstabil, vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv. När det är regnigt och blött dränerar U-jorden bort vattnet, och när det är torrt sparar den på vattnet så att växterna inte torkar ut. Den luckra strukturen gör att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen. U-jorden har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror. Det är en grupp organiska ämnen som är tillförda för att främja friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt. Resultatet blir lättskötta, prunkande krukor som står sig riktigt länge!

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-16.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-3.jpg

ATT VÄLJA KRUKOR

Det som är roligt med krukplanteringar är att de är så otroligt flexibla, man kan flytta runt och gruppera om flera gånger under säsongen för att ständigt ha ett vackert fräscht blickfång. När jag väljer krukor försöker jag hålla mig till ett enhetligt färgkodat utseende på krukorna, men ändå med variation i storlek och ytor. Tex tycker jag det är vackert att gruppera gråa och svarta krukor tillsammans, eller keramikkrukor i terrakotta och brända toner, eller kanske välja enhetligt i zink. På så sätt får man en variation i höjd och storlek, vilket gör att en grupp ser sammanhållen ut men ändå spännande ut.

Här kommer det växa på höjden! I krukan till vänster har jag planterat jätteverbena. I mitten svarta penséer och till höger luktärter Earl Grey. I krukan längst fram börjar spetsmössa kika upp. Om någon månad kommer detta vara som en vägg av blommor!

Här kommer det växa på höjden! I krukan till vänster har jag planterat jätteverbena. I mitten svarta penséer och till höger luktärter Earl Grey. I krukan längst fram börjar spetsmössa kika upp. Om någon månad kommer detta vara som en vägg av blommor!

Krukor använder jag i trädgården för att skapa rum. Vår altan är väldigt stor, men genom att placera ut olika grupper med blommor så delas den in i olika sorters rumslighet. Planteringarna blir som blickfång som får blicken att stanna upp och uppleva olika delar i taget.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-42.jpg

PLANTERA SÅ HÄR

  1. Se till så att din kruka har ett hål i botten, detta är för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut och inte bli stående i krukan. Om du tex ska plantera i en zinkhink brukar jag borra hålen en bit upp på kanten, för då rinner inte vattnet rakt igenom.

  2. Jag bottnar alltid med Hasselfors Garden Lecakulor i botten. Tidigare år har jag lagt lecakulorna i en påse av täckväv för att kunna återvinna år efter år. Men efter ett tips från Trädgårdsmästare Linda Schilen testar jag i år att lägga lecakulorna i avlagda gamla strumpbyxor! Smart återbruk!

  3. Låt de växter du ska plantera stå och dra en liten stund i ett vattenbad. På så sätt laddar du på rötterna med vatten och växten blir mer redo för plantering.

  4. Fyll krukan med Hasselfors Garden U-jord och vattna igenom.

  5. Ta bort plastkrukan från plantan och placera växten där du vill ha den. 

  6. Om jag väljer att blanda olika sorters blommor i samma kruka brukar jag tänka att den högsta har sin plats i mitten och att sådana växter som vill välla ut lite placeras närmre kanten. Plantera i samma höjd som de har växt i krukan. Tryck till jorden lät runt växterna.

  7. Vattna!

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-43.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-45.jpg

Näringen i den här krukan räcker i ungefär 6 veckor, sedan brukar jag näringsvattna så smått med en näve pelleterad Hasselfors Garden Hönsgödsel upplöst i vattenkanna ungefär en gång i veckan.

De mönstrade krukorna kommer från Kähler och heter Gro. De släta krukorna kommer från Växtverket och är designade av Lisa Carlsson.

De mönstrade krukorna kommer från Kähler och heter Gro. De släta krukorna kommer från Växtverket och är designade av Lisa Carlsson.

VÄXTER SOM INTE ÄR SÅ FROSTKÄNSLIGA

I dessa krukor har jag valt ett tema med lite drama. Jag ville ha något som skiljer sig från de väna färgglada penseer som jag har överallt i trädgårdens tidigaste vårkrukor. Till de två större krukorna valde jag följande:

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-14.jpg

Tvåfärgade hängpetunior. Dessa får man passa för frosten, då de kan var känsliga, men brukar repa sig bra igen. Min morfar hade petunior i två stora cementkrukor vid sommarstugan när jag var liten. Jag älskade att plocka de lite klistriga blommorna och pressa ihop, och oj vilka bannor jag fick! Kommer alltid tänka på honom när jag väljer petunior.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-13.jpg

Snöflinga, vita små blommor på gröna grenar. Mycket lättskött blomma som håller sig fin hela säsongen. Tvillingsporre i vitt, klarar lite frost galant och blommar villigt hela säsongen. Tvåfärgad primula som matchar petuniorna så fint! Oxalis, en ganska mörkbladig variant.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-24.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-15.jpg

Jag valde att plantera ganska många växter i samma kruka, men man kan sätta dem glesare då de växer ihop väldigt fint under säsong. I de mindre krukorna valde jag att ta upp färgerna från de större krukorna och valde andra växter som inte är så frostkänsliga, svarta penseer, fransiga lila penseer, svarta petunior, lilablommande timjan och en kruka med oxalis. På petunian och pensén plockar jag bort det överblommade, men de andra växterna behöver man inte rensa alls. De håller sig fina ändå!

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-10.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-20.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-8.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-9.jpg
Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-12.jpg

Jag håller utkik på väderleksrapporten och om jag ser att det ska krypa ner mot 4 grader på natten, vilket oftast betyder markfrost här hos mig, så täcker jag med odlingsväv på kvällen. Visar prognosen minus, ja då får man täcka med något rejälare eller ta in krukorna under natten. I början på juni är det möjligt för mig att fylla krukorna med dahlior, vill du veta hur jag gör då, klicka in på det här blogginlägget.

Hasselfors-sommarkrukor-HannaWendelbo-28.jpg

Hoppas att du ska finna detta inlägg inspirerande och härligt! Återigen är jag så tacksam för att få sprida trädgårdsglädje tillsammans med Hasselfors Garden!

Njut av våren!

// Hanna

P.S. Klicka gärna i en ”like” nedan om du gillade blogginlägget. Då får jag en hint om vad jag ska skriva mer om! D.S

ÅRETS PELARGON 2020: TANGO DEEP ROSE WITH EYE

Hanna Wendelbo

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-11.jpg

Hurra! Jag har fått äran att hjälpa till med att presentera Årets Pelargon; en vacker cericerosa zonalpelargon som lystrar till namnet Tango Deep Rose With Eye! I vanliga fall presenteras Årets Pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar, men som av förklarliga skäl blev den inställd i dessa märkliga Coronatider.

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-13.jpg

Årets Pelargon samordnas av Blomsterfrämjandet och det är en mycket namnkunnig jury som utser vinnaren varje år. Dessutom brukar man ha en speciell profil som presenterar blomman, denna roll skulle i år fyllas av min personliga favorit Gunnar Kaj. En mycket ödmjuk, inspirerande och kunnig blomsterkreatör!

Personligen älskar jag verkligen pelargoner, de står för en gammaldags trygghet som gör mig varm inombords. Bilden framför mig är en solvarm veranda, med flera olika sorters pelargoner på rad i fönstret, hemvävda linnegardiner, kokkaffe starkt som tusan serverat på fat och solkatter som leker över väggar klädda med blommiga tapeter. 

På sommaren älskar jag att ha krukor stående utomhus med pelargoner lite här och var. Jag gillar dem extra mycket då de inte är så kinkiga med vatten, glömmer jag att ge dem vatten en dag, blir de lite slokiga, men så fort de får att dricka piggar de på sig snabbt! Tacksamt eller hur?

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-12.jpg

SKÖTSELRÅD

Tango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats. 

För att lyckas gör så här:

  1. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Jag föredrar Hasselfors U-jord till detta. Näringen i denna jord håller i ca sex veckor, därefter vattnar jag med svag näringsgödsel vid varje vattningstillfälle. Pelargoner mår bra och utvecklas fint när de får mycket gödsel! 

  2. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

  3. Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge! Personligen planterar jag gärna varje sort för sig i en egen kruka vilket gör att jag kan göra olika färgkombinationer allt eftersom säsongen skiftar. Mina tips för att plantera växter i krukor så att de håller riktigt länge hittar du HÄR.

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-5.jpg

Just dessa pelargoner är odlade i ett växthus bara ett stenkast från mig, hos Arvidssons i Fjärås. I dessa tider känns det fint att kunna hjälpa till och stötta mina lokala odlare. Tacksam för att de finns och att de ser till så att odlarkunskapen bevaras här i vårt land. Viktigt att tänka på i dessa tider!

Ta hand om dig!

Kram// Hanna

Årets_Pelargon_2020_HannaWendelbo-8.jpg

P.S Om du gillade det är blogginlägget får du gärna klicka i “Like”, då vet jag vad du gillar och jag kan skriva mer om det! D.S