kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Blommor

PIONER-PÅLITLIGA PERENNA PRIMADONNOR

Hanna Wendelbo

inlägget presenteras i samarbete med Florea Garden

Pioner är bästa blomman. Den tar över i mellanrummet när alla ljuvliga tulpaner har blommat över och innan alla ettåriga underbara sommarblommor tar vid. Dessutom är pionen perenn, det vill säga du planterar den en gång och sedan återkommer den med sina fluffiga blommor år efter år.

För några år sedan gjorde jag i ordning en upphöjd, no-dig-bädd som jag fyllde med pioner. Jag tror att jag räknade till 16 olika pionplantor här på försommaren och till min syster midsommarbröllop kunde jag vräka på med fluffiga, härliga pioner! Genom att odla många olika sorter har jag pioner i min trädgård från morsdag och sedan fram till början på juli. Dessutom har jag ett trick som gör att jag kan spara pionerna i flera veckor och dra ut på blomningen, mer om det längre ner i blogginlägget.

Barrotad pion från Florea Garden

BARROTADE PIONER

Pioner planteras bäst på hösten som barrotade. Då köper man en rotklump som är i vila som man planterar i sin trädgård. Ju fler ögon denna rotklump har, desto fler blommor finns det chans till att få. Pioner trivs i bäddar som är aningen upphöjda, de trivs inte med att bli stående i väta, men de gillar däremot lerjord. Jag har perfekta förhållanden hos mig när det gäller pioner faktiskt.

Plantera pionen grunt. Ögonen ska synas ovan jordytan.

PLANTERING

När du planterar pionen ska du inte sätta den för djupt, plantans ögon ska synas ovan jord. Om du inte redan har bra jord på växtplatsen är det rosjord du kan behöva komplettera med, då får du rätt förutsättningar för pionen att trivas. För att undvika att pionens rothalsen drabbas av röta kan man strö på ett tunt lager med grus.

Coral Charm i sitt rosabeiga tillstånd. Helt underbar!

Det finns många olika sorters pioner, både enkla och fyllda. En av mina favoriter är Coral Charm. När den slår ut är den mjukt hallonrosa för att sedan övergå till aprikos och sedan avluta som svagt beigetonad. Lika fascinerande varenda gång att uppleva den transformeringen. Ska du satsa på endast en pion i din trädgård kolla då noga in Coral Charm i Floreas sortiment här.

Coral Charm

Ljuvliga pioner i Floreas sortiment!

Floreas pionsortiment består av 9 olika sorter, samtliga lika älskvärda. Jag kommer att hitta platser för dem alla här i min trädgård för dessa vill jag absolut inte vara utan! Och som sagt, pioner planterar man en gång, man behöver inte så nya varje år så som jag gör med det ettåriga sommarblommorna, utan pioner kommer snällt år efter år. Bra va?

Plantera vårblommande lök samtidigt som sju sätter din barrotade pion!

KOMPISAR I PIONRABATTEN

I pionrabatten får primadonnorna sällskap av iris, aklejruta, kärleksört och jättevädd. På våren blommar tulpaner och narcisser, och när de blommat över får de stå och vissna ner och gömmer det i pionernas kraftiga bladverk. På hösten får pionernas blad underbara färger och då kikar höstanemoner upp i bädden. Det finns verkligen så många kvalitéer med pioner så det finns ingen som helst anledning för att inte ge plats för riktigt många!

SMARTASTE TRICKET

Många säger att pionernas tid är alltför kort. Jag kan inte riktigt hålla med där. Pioner kan sparas i veckor i kylskåpet! Skörda av med en lång stjälk när blomman känns som en marshmallow. Svep sedan in dem i en platspåse, utan vatten, och lägg i kylskåpet. När du sedan vill använda dem ta fram dem från kylskåpet och snitta om stjälken, och sätt dem i rumstemperatur. På tre dagar slår blomman ut och blir alldeles perfekt. Det här tricket är så genialiskt att använda sig av om man till exempel behöver spara blommor till ett bröllop eller fest. Jag har testat att förvara pionerna så här i tre veckor med perfekt resultat, så ja, jag tycker pioner har riktigt lång blomningstid om man vill det!

Perfekta pioner att lagra

Pioner & rosor är tacksamma i arrangemang i midsommartid, innan sommarblommorna börjat blomma.

Om jag bara får ge dig ett råd för din blommande trädgård så är det att sätta en pion, du kommer vara dig själv så tacksam i flera år framöver, då den bara kommer bjuda på rikligare blomning för varje år!

Om du gillade mitt blogginlägg och tyckte du fick med dig matnyttig information får du gärna klicka i en like nedan. Då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

VINTERFÖRVARA DAHLIOR-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Så en morgon vaknar man och upptäcker att frosten varit på besök i trädgården och förvandlat alla dahlior till grön slajm. Säsongen är slut. Om frosten kommer tidigt på året kan det vara med stor sorg man får ta farväl. Kommer den sent kan det kanske kännas skönt att få avsluta säsongens bestyr och att en ny årstid väntar.

Innan frosten kommer märker jag upp alla plantor med namnskyltar som jag fäster längst ner på stammen. Jag dokumenterar även genom att ta en bild på blomman tillsammans med namnet så att minnet får hjälp när det är dags att åter plantera dem i rabatten till våren.

UPPGRÄVNING

Efter ett par frostnätter klipper jag ner de långa stjälkarna till ca 10 cm. Men det är ännu inte riktigt någon stress med att ta upp dahliaknölarna ur marken, de mår bäst i jorden så länge inte tjälen kommer eller om det blir för blött. Om jorden är lerig och det regnar väldigt mycket finns risk för att knölarna ruttnar, men oftast tjänar man på att ha is i magen med upptagningen. Ju kortare tid man behöver förvara dem ovan jord desto bättre mår knölarna.

Dahlia Paso Doble bukett

Paso Doble i en solig bukett

Paso Doble

När jag väl tar upp dem så sätter jag grepen i jorden på behörigt avstånd från plantan, knölarna brukar vara mycket större än vad man kan tro och det är dumt att skada dem. Jag lirkar försiktigt upp plantan samtidigt som jag håller i den inkortade stjälken, och kontrollerar att namnlappen sitter kvar ordentligt.

LÅT TORKA

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar på tidningspapper på ett rumstempererat ställe. Jag lägger dem upp och ner så att om det möjligtvis har samlats vatten i röret som blir av den avkortade stjälken kan rinna ut. Jag skakar av den värsta jorden men tvättar dem inte på något sätt – jag upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i en plastback med genomsläppliga hål som jag bottnat med tidningspapper och fyller upp med träull, spån, tidningspapper eller liknande som håller knölarna på plats. Spån och tidningspapper kan ha en tendens att dra fukten ur knölen så har du tvättat dina knölar helt rena från jord är det inte att rekommendera. Om jag bara har en knöl av en sort lägger jag den i en köksavfallspåse.

Ottos Thrill

VINTERFÖRVARINGEN

Jag vinterförvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd. Där har jag ställt två stora dynboxar som jag har isolerat på insidan. I dessa sätter jag ner plastbackarna och täcker med flera lager med fleece-filtar (finns mycket billiga att fynda på loppis) både på insidan och runt om. I lådan lägger jag även med en termometer som jag kan läsa av på avstånd. Om jag märker att temperaturen sjunker till under minus räddar jag snabbt mina mest älskade rariteter och de får stå inomhus några dagar tills värsta kylan har bedarrat. Det finns alltså en viss risk för att temperaturen ska hamna under minusstrecket där, men oftast går det bra. Hur man bäst förvarar sina dahliaknölar får man prova sig fram till, de mår bäst på ett ställe som håller runt 6 grader och inte är för torrt eller för fuktigt. Kanske har du en källare eller ett förråd som kan passa bra?

Jag bor i ett modernt hus utan varken jordkällare, källare, isolerat förråd eller varmgarage så den här metoden har jag utvecklat under flera års tid. Jag kommer aldrig glömma vargavintern i februari 2020 som tog livet av hela min samling. Jag var i chock eftersom jag upplevde att jag hade den perfekta samlingen med dahlior sommaren 2019, jag hade samlat, köpt och bytt knölar så att den hade uppnått perfektion. Men. Man måste tänka att det bara är dahlior, det går att skaffa nya. Det är lugnt!

dahlia Tyrell

Dahlia Tyrell

Dahlia Hamari Gold

NYA KOLLEKTIONEN!

Den 1/12 släpper vi på www.larsviken.se nästa års kollektion med dahlior. Jag lovar dig att det är en magisk samling med underbara dahlior, perfekta till snittblomsodling. Då förhandsbokar man de dahlior man vill ha och sedan lagom till att ljuset återkommer till vårt avlånga land och vårkänslorna börjar spira skickas de till dig från ladugården på Kullahalvön, förpackade i fina papperspåsar med mina illustrationer på.

Illustrationerna i akvarell

Om du vill ha mer tips och råd när det gäller dahlior vill jag passa på att tipsa om min bok “Odla Blommor” som bland annat har gett sensommarens blomsterprimadonna ett helt eget kapitel. Boken kan du beställa HÄR.

Om du fann blogginlägget läsvärt får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

NORRVIKENS PARADRABATTER- PASSIONENS ÅR 2022

Hanna Wendelbo

Norrvikens trädgårdar utanför Båstad är platsen som har skapat så många fantastiska minnen i mig allt sedan jag var liten flicka och lekte i parken tillsammans med min syster på sommarlovets första dag. Min syster har gift sig här och ibland tror jag nog allt att det var dessa trädgårdsrum som skapade intresset för blommor och blad hos mig när jag var barn.

Att få det stora förtroendet att skapa paradrabatterna på Norrviken, passionens år 2022 är en uppgift jag bär med stor ödmjukhet och respekt. Med mjuka penseldrag har färg, form och blomsterflor skapats tillsammans med trädgårdsmästare Pierre, spindoctor Lotte, och floristerna och blomsterkreatörerna Helena och Anna på Norrviken.

penslar trädgårdsdesign

Processen med att designa årets blomsterflor för Norrvikens Trädgårdar började redan på hösten förra året. Ordet som skulle kläs i ett blomsterflor var PASSION, temat för året 2022 på Norrviken. Fyra trädgårdsrum skulle gestaltas, centralaxeln, rundeln som ligger strax före, och sedan på andra sidan Villa Abelin, nedre renässans och nordtyska. Vilket drömuppdrag!

akvarellfärg norrviken Hanna Wendelbo

Det första som kom till mig var färgskalorna för de olika planteringarna. Därefter kom orden för de känslor jag önskade blomsterfloret skulle förstärka hos den passionerade trädgårdsbesökaren. Passion hör för mig ihop med starka känslor, känslor av kärlekens olika faser. Spirande, nyförälskade och nyfikna känslor, men även de där jobbiga himlastormande passionerade känslorna som kryper under skinnet och förlamar alla tankar. Ja, allt detta ville jag uttrycka i blommor!

Bronsfänkål & Digitalis

RUNDELN
I rundeln, som är det öppna trädgårdsrum som blir där promenadstråket från entren till Villa Abelin skärs av axeln med Abelins porträtt och monumentet som riktar sig mot havet, önskade jag endast en kort introduktion av temat. Rummet avgränsas av vita rundade murar och i varje rabatt står en lustig och älskvärd formklippt buske. För att få besökare att stanna upp i detta rum, valde jag växter som markerar det vertikala, spiror av digitalis och bronsfänkål som sträcker sig upp med sitt dilliga bladverk.

Växtlista Rundeln:

  • Bronsfänkål ’Smokey’

  • Digitalis ’Apricot Beauty’

  • Fjäderborstgräs ’Rubrum’

  • Rudbeckia ’Sahara’

CENTRALAXELN

Centralaxeln är den passage som kommer efter rundeln och leder besökaren längs med siktlinjen mot Villa Abelin. Min önskan var dock att denna plantering skulle ta tag i besökaren så att man var tvungen att dra ner på hastigheten och avvakta med att rusa fram mot spegeldammen och villan som ligger och pockar på uppmärksamheten. Rytm, rörelse och synkoper kändes som rätt melodislinga att jobba utefter i detta trädgårdsrum. En inbjudan till att känna passionen, att vilja sträcka ut handen och känna det taktila gräset kittla handflatorna. Färgskalan här går i dramatiska toner men som överbryggas av växter som både har varma och kalla färger i sig. Dessutom hade jag en önskan om att färgskalan skulle vridas upp och hettas upp ju längre säsongen går. Vid varje nytt besök på Norrviken ska man uppleva något nytt.

Växtlista centralaxeln:

  • Gaura ’Sparkler White’

  • Digitalis ’Apricot Beauty’

  • Zinnia ’Quenny Lime Orange’

  • Lejongap ´Rocket Bronze´

  • Rudbeckia ’Sahara’

  • Fjäderborstgräs ’Rubrum’

  • Ekorrkorn

  • Dahlia ´Cafe Au lait´

  • Dahlia ´Sylvia´

  • Dahlia ´Fubuki Orange´

  • Dahlia ´Honka dark´

Vissa växtmöten i den här rabatten har blivit överjordiskt vackra, tänk vad naturen kan skapa för oss att bara njuta av! Den här rabatten skulle man enkelt kunna översätta till sin egna trädgård. Växterna är planterade efter principen minimera-gruppera-repetera (vilket jag beskriver ingående i min bok “Odla Blommor”) för att verkligen får den där rytmen som gör att man både stannar upp men ändå följer med. I framkant av planteringen växer perenn pärleternell som ramar in allt så vackert med sitt silvriga bladverk.

Centralaxeln växtlista Norrviken

Fubuki Orange & ekorrkorn

centralaxeln Norrviken

Digitalis ´Apricot beauty´

Zinnia ’Quenny Lime Orange’

NEDRE RENÄSSANS

I det inramade trädgårdsrummet fullkomligen vibrerar passionen. När den är så där himlastormande, medryckande och fullkomligt intagande. Du har inget val, bara ge dig hän. Ge efter för kärlekens lek och låt den koka i alla de djupaste tonerna i rödaste rött och vibrerande gyllene toner. Vallmons tidiga och förgängliga flor fladdrar förbi och landar i de vackraste och stoltaste dahlior som accentuerar sensommarens höjdpunkt. (Här har jag ännu inte hunnit ta bilder, men håll till godo med växtlistan så länge!)

Växtlista Nedre Renässans

  • Lejongap ´Sonnet orange scarlet´

  • Rudbeckia ’Cherry Brandy’

  • Jätteverbena

  • Dahlia ´Babylon Bronze´

  • Dahlia ´Jowey Mirella´

  • Dahlia ´Totally Tangerine´

NORDTYSKA

Den öppna platsen som utgör nordtyska har ena vyn med evighetsdammen med salamandrarna eller vyn mot Villa Abelin med sitt stolta torn. Just här är det den en favoritplats för att fotografera nygifta bröllopspar och här var min tanke att de skulle få en fantastik, romantisk scen att befästa sin kärlek på.

När passionen övergår i ren kärlek och lycka. Som kärleksfulla smekningar över ryggen och som kyssen på den mjuka huden där hals möter nacke. Som det vackraste och renaste löftet om evig kärlek. Sinnligt och innerligt. Allt detta och lite till ryms i detta växtflor.

Himlen lånar sin blå ton till stolta riddarsporrar som letar sig upp genom ett blomsterhav av dahlior i ljust rosa, mjukt gyllengul och löftesrikt fördjupat rosaorange. Det vita floret utgörs av sommarljus som lånar ut sitt lågmälda fyrverkeri och väver ihop allt till en mjuk harmoni. Det här är platsen för att skapa kärleksfulla minnen för all framtid.

Akvarell för att förmedla känslan i Nordtyska, romantiskt och skirt.

En vy man aldrig kan tröttna på

Växtlista Nordtyska:

  • Gaura

  • Zinnia ´Zinderella Lilac´

  • Delphinium grandiflorum ’Summer Blues’f

  • Dahlia ´Platinium Blonde´

  • Dahlia ´Cafe Au lait´

  • Dahlia ´Fubuki Orange´

  • Eucalypthus polyanthemos ’Silbertropfen’

I den här planteringen är det en mer ängslik komposition, där det ska kännas som om växterna själva har valt var de ska växa. Dock är zinnian planterad som en inramning i framkant för att ge struktur. I bakkant är eucalutusen planterad i kluster för att ge en ryggrad i sceneriet. De blå riddarsporrarna blev periodvis lite väl häftiga, men då har Anna och Helen hjälpt till att skörda av dem för att skapa harmoni i trädgårdsrummet. Visst är det underbart att man kan göra så?

Ängslik plantering

Zinnia ´Zinderella Lilac´

Jag är designer och formgivare med ett passionerat förhållande till blommor. I mitt kreativa skapande är blommor och trädgård min största inspirationskälla. Min designprocess är cyklisk, jag vet inte längre om den börjar med att jag stoppar ett frö i jorden och det växer upp till en planta som jag målar av, eller om det börjar med ett första penseldrag på akvarellpappret där sedan en blomma växer fram. Att få möjlighet att göra så här stora projekt med växtmaterial är en stor förmån som jag är så tacksam för. Förra året, 2021, fick jag förtroendet att göra blomsterfloret i Bigården på Norrviken, läs mer om det HÄR. Det här ger mig energi och inspiration till all min kreativa verksamhet. Att tänka i färg och form, oavsett om det är genom att designa ett tapetmönster eller en rabatt, det kan vara det bästa jag vet!

norrviken paradrabatt ritning

Om du vill höra mig berätta med egna ord på plats på Norrviken finns jag där lördagen den 6 augusti 2022 kl 11:15 med start i Halmhuset. Mellan klockan 13:30-15 finns jag sedan på plats i Halmhuset och svarar på dina frågor. Mycket roligt kommer hända i parken eftersom det är BotaniCar, vill du redan nu boka din biljett gör du det här.

Hoppas att vi ses i blomsterhavet på Norrviken!

// Hanna

P.S Om du gillade den här bloggposten och fann den intressant eller användbar, klicka gärna i en “like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!