BOKTIPSET: LUKTÄRT AV CECILIA WINGÅRD!
Hanna Wendelbo
Cecilia Wingård, luktärtsdrottningen, har skrivit en bok om luktärter där hon har samlat fem års erfarenheter av sitt odlade av dessa älskvärda blommor. Cecilia har revolutionerat hela mitt tänk om luktärter och numera tycker jag att luktärter är något av det mest lättodlade som finns! Boken heter Luktärt och är en riktigt njutning från pärm till pärm. Jag fick uppdraget att vara med och bidra med en luktärtsmandla till Cecilias bok.
När jag gjorde mandalan ville jag visa på alla de fina detaljer som bygger upp luktärten. Det är ju en fantastiskt dekorativ växt, som kan se ut som målad med akvarell ibland. Varje del av plantan har förstås ett namn och om detta berättar Cecilia i sin fina bok. Boken innehåller otroligt vackra bilder på Cecilias olika sorter men även ett riktigt intressant faktakapitel om luktärtens historia. Denna bok ligger högst upp på många odlares önskelista, det kan jag lova. Klicka in HÄR om du vill beställa boken Luktärt hos www.ceciliawingard.se, och det vill du! Passa samtidigt på att beställa hem säsongens fröer och början planera hur ditt odlande ska se ut nästa år.
Jag har skrivit om Cecilias makalösa fröer tidigare här, och dessa blomster är verkligen till njutning från midsommar tills frosten tar dem i mitten på oktober. Jag minns tillbaka till solvarm altan av grånat trä som är mjukt mot barfota fötter som smugit runt i daggigt gräs och skördat luktärter på morgonrundan i trädgården. I år odlade jag 15 olika sorter och trots att sommaren var på tok för varm och torr för att luktärterna riktigt skulle trivas så plockade jag i massor. Turligt nog har jag vänner som gärna tar emot när det blir överodlat av växter och blommor. I år fick jag till och med skänka ett par av Cecilias luktärter till Tjolöholms planteringar som fattades en viss sort som jag hade fått för mycket av!
Jag odlade så många av Cecilias sorter i somras så jag till sist inte visste var jag skulle peta ner dem. Lösningen fick bli två extra pallkragar på gräsmattan. Jag satte ut pallkragarna direkt på gräset, la tjockt med tidningspapper i botten och fyllde på med hästbajs och blandade ut med lite vanligt jord och tryckte ner de små förodlade luktärtsplantorna här. Jag strödde samtidigt ut insamlade frön från pionvallmo och tillsammans trivdes de väldigt bra i denna provisoriska lösning. På köpet fick jag en naturlig avgränsning i trädgården mellan fotbollsplan och växthus, och mängder av blommor att plocka!
I trädgården har jag flera ställen med spaljer gjorda av armeringsjärn som snabbt blir fyllda av luktärtens slingrande växter. Varje vår, innan jag planterar luktärtsplantorna, rafsar jag ner hästbajs på planteringsstället. Under säsongen vattnar jag ett par gånger med hönsbajs, de gillar de.
Många och stora blir buketterna under säsongen. Längtar redan efter att planera vilka sorter jag ska odla nästa år! Att köra ner näsan i ett sånt här fång tillhör livets goda, och det vill jag inte vara utan.
Luktärtsboken av Cecilia Wingård är formgiven av Sofia Scheutz. Jag kan avslöja att jag just nu har ett litet annat jobb tillsammans med Sofia i ett helt annat uppdrag, som jag verkligen ser fram emot att visa!
Och om du undrar om min bok, hur det går med den? Tackar som frågar, bara fint! Just nu faktagranskas den och jag gör lite fix med bilderna som ska vara med, jag har nämligen fotat alla mina bilder själv till min bok. Det känns verkligen stort, att faktiskt kunna kalla sig både fotograf och författare på en och samma gång! Min bok kommer ut i april hos Roos & Tegner, snart kan jag nog bjussa på lite material från den…
// Hanna
P.S Om du gillar min bloggpost får du gärna klicka i hjärtat här nedan, då får jag en liten fingervisning om vad du gillar och kan bjussa på mer av det! Tack på förhand! D.S