kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

ODLA SOLROSOR

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED FLOREA

Att odla solrosor är något av det enklaste i odlingsväg man kan göra. De gror fort, växer fort och kan bli otroligt stora på bara en säsong. Fröerna är dessutom stora och vackra och lätta att hantera, det är antagligen därför som just solrosor är den blomma man får testa att så på förskola och i skola. Det har hänt mig många gånger att jag har fått ta emot långa gängliga solrosplantor runt skolavslutningen som har odlats upp i varma fönster i klassrummet. Då har de stått för varmt och dragit i väg, men det problemet finns det en enkel lösning på. Det finns få saker som är omöjliga när det gäller de tacksamma solrosorna. Mer om det i detta blogginlägg!

Nu i maj är det perfekt att börja så solrosor. De är överlag en riktigt snabb kultur, där flertalet sorter endast behöver sextio dagar på sig från sådd till blom. Jag sår dem helst i soilblockers eller i mindre krukor, då blir de lättare att hantera och tajmar man rätt med temperaturen slipper de skolas om. Om man förodlar inomhus kan de bli högresta och gängliga fort, då kan man plantera om dem i en ny kruka och ringla ner stjälken som en gammaldags telefonsladd, det bildas nämligen nya rötter längs hela stammen. Så ingen fara med den där solrosen från förskolan, den går väldigt lätt att rädda!

Sensommarbukett med solrosor, rudbeckia, amarant och jungfruhirs.

Jag älskar solorosor och det gör dessvärre mördarsniglar med. Därför förodlar jag dem och planterar ut lite större plantor, då har jag en chans mot mördarsniglarna framfart. Men om man inte har problem med dessa glupska slajmiga varelser så funkar det att direktså. Se bara till så att inte hungriga fåglar pickar upp de läckra fröerna ur jorden istället!

I och med att solrosen växer så mycket under säsong behöver den mycket näring. Jag planterar plantorna i en bädd som är förberedd med mycket stallgödsel och under säsongen tillför jag näring genom någon giva av hönsgödsel då och då som jag myllar ner runt rötterna.


Solrosor fyller många funktioner i min trädgård. Av de höga solrossorterna skapar jag blommande insynsskyddande häckar i trädgården. De solrosor som har en stor blomma med oftast enorm fröställning odlar jag för att bjuda in småfåglar på kalas. När de ändå är på besök brukar de hjälpa mig med att festa loss på ett eller annat oönskat skadedjur i min trädgård. Humlor och bin älskar solrosor och sätter sig gärna och vilar i solen. Dessutom finns det många fina sorter som är perfekta att använda som snittblomma. 

Florea, som är min samarbetspartner när det gäller fröer har fem olika sorters solrosor i sitt sortiment, samtliga med lite olika funktioner och fördelar.

Solros ‘Double sungold’

Är en låg solros, ca 50 cm hög sort som passar utmärkt i rabatter. Med sitt låga växtsätt och gulliga uppsyn är den vacker att använda som kantväxt eller tex i pallkrage tillsammans med grönsaksodlingen. Blommorna är gyllene guldgula och fyllda, och är en favorit i vas. Den här sorten kan med fördel toppas, vilket gör plantan buskigare. Ungefär 5-7 stjälkar kan varje planta ge.

Solros ‘Sunrich Orange’

Är en sort som är perfekt för snittblomsodling även om den endast ger en stjälk per planta. Den här sorten ska alltså absolut inte toppas. Ungefär 1-1,5 meter hög blir den, men jag brukar skörda av den innan den blir speciellt reslig. Det som gör den perfekt för vasen är att den är helt pollenfri, så den ger inte ifrån sig något gult fluffigt damm, som kan ge fläckar på kläder eller duk och uppskattas därför mycket av snittblomskonsumenter.

Solros ‘White Sun F1’

Den här sorten påminner om Sunrich Orange i den mån att den endast ger en stjälk och att höjden ligger på 1-1,5 meter. Därefter slutar alla likheter. White Sun är nämligen en ljust vanlijfärgad blomma, helt exceptionell och unik. Den här sorten har jag inte tidigare odlat själv, utan i år gör den debut hos mig. Jag har kikat avundsvärt på andra som fått tag på fröer tidigare år, och nu äntligen finns den möjligheten! Jag har sett den här solrosen användas i de mest sofistikerade bröllopsbuketter och det tillhör inte vanligheterna att man ser solrosor i så nobla sammanhang. Även den här sorten är pollenfri, vilket kan vara en trygghet just om den ska användas i en brudbukett så blommorna inte missfärgar den vita brudklänningen.

Solros ‘Autumn Beauty’ 

Är en pålitlig rikblommande sort som blir ca 150 cm hög. Blommorna hamnar i färgspektrat som kan beskrivas med guldgult, brons, gyllenbrun med vinröda toner. Är man duktig med att ge den här sorten mycket näring kan den producera mer än 12 stjälkar på endast en planta. I och med att den producerar så många stjälkar blommar den under en mycket lång period. Oftast ända in i frosten.

Solros ‘Giganteus’

Är en ohyggligt högrest sort och kan bli mer än 250 cm hög. Om du gillar att tävla i att odla riktigt stora blommor är denna något för dig. Varje stjälk ger en blomma, men den är enorm. Den här sorten är inte ovanlig när barnen odlar i förskola. Just den här sorten är perfekt om du vill odla fågelmat. Mina höns blir som tokiga när jag skördar av en sådan här fröställning och bjuder dem på. Sorten har relativt tåliga stjälkar, men ibland kan rotsystemet bli aningen ytligt så jag hjälper till att staga upp dem med bambukäppar på utvalda ställen. 

Floreas fröer beställer du online på www.flo-rea.com Beställer du på förmiddagen så har du oftast fröerna dagen efter, lite beroende på hur postgången ser ut på din ort. Toppen, eller hur?

I år känns det på något sätt ännu viktigare att odla solrosor. Ukrainas nationalblomma är solrosor och som världsläget ser ut just nu blir denna blomma en symbol för fred och frihet. En påminnelse vi kan behöva varje dag.

Må det blomstra!

// Hanna

P.S Om du gillade detta blogginlägg får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det!

PALLKRAGEPOTAGER-ÅRETS ODLINGSPROJEKT

Hanna Wendelbo

INLÄGGET INNEHÅLLER LÄNKAR TILL MINA SAMARBETSPARNERS FLOREA & LARSVIKEN

Förra året fick grönsaksodlingen i köksträdgården stå tillbaka för att ge plats för ett blomsterflor eftersom jag jobbade med boken ”Odla Blommor”. Jag ville då ta reda på hur mycket snittblommor denna yta med åtta pallkragar kunde producera. I år får grönsakerna komma tillbaka, tillsammans med blommor. I år ska jag göra en potager i pallkrage, en blomstrande köksträdgård för att uttrycka det på svenska!

Det första vi gjorde när vi flyttade in i vårt hus för snart 15 år sedan var att anlägga en liten köksträdgård i pallkragar. De åtta pallkragarna står på tomtens soligaste läge och är skyddad av häckar runt omkring. Att odla grönsaker på detta vis passar mig perfekt, det blir en lagom skörd av krispiga primörer. Pallkragarna är ordnande så att en plats bildas i mitten. Som ett kryss genom platsen ligger ett rödtonat marktegel och i varje hörn står en uppstammad bärbuske som sedan är omgiven av kullersten. För två år sedan renoverade vi själva pallkragarna och ersatte dem med snyggare svarta lådor. 

Efter att ha läst Anette Nilssons fantastiska inspirerande bok ”Den blomstrande köksträdgården” vill jag i testa att bygga upp detsamma i min köksträdgård. Efter hennes modell har jag ritat upp hur detta kan översättas till min pallkragepotager. När jag gjorde dessa skisser tänkte jag att jag ville ha grönsaker och sedan färgsprakande blommor som stod som en bjärt kontrast. Men ju mer jag har funderat på det har jag gått över till att tänka att i år vill jag ha det i en mer sober färgskala. Blommorna jag väljer kommer vara i den vita färgskalan tillsammans med mörkare lila som nästan går mot svart. Jag måste bara testa hur det kommer att bli mot de svarta pallkragarna, röda markteglet och de gröna grödorna. Det härliga och roliga med odling är att man får en ny chans varje år att måla upp en ny färgskala, något Anette beskriver så härligt i sin bok!

KÅL & BLOMMOR

I de två första pallkragarna ska jag odla kål av olika sort tillsammans med blommor. Genom mitt samarbete med Florea kommer jag välja ett antal sorter ur deras sortiment, ska bli så otroligt roligt att provodlat detta hos mig!

Broccoli - Calabrese Natalino EKO, ska vara en lättodlad sort som passar för den lilla ytan. Den är skördeklar senare på säsongen.

Rädisa - Saxa 2 EKO är en snabbkultur och ger skörd tidigt på säsongen.

Senapsskål - Rocket vilket är detsamma som ruccola.

Blommorna i dessa pallkragar kommer att vara den vita zinnian Polar Bear som blev helt magnifik hos mig förra året, säkert 1 meter hög och fungerade väldigt bra som snittblomma. Petunian byter jag ut till en vit sommarflox, White beauty, tror att det kommer bli väldigt dramatiskt men ändå sobert hos mig. Floxen får gärna välla ut över kanterna och mjuka upp den strama formen.

DAHLIOR & BLADGRÖNT

I en av pallkragarna kommer jag även i år odla dahlior i. Det blev så härligt med den högre blomsterprakten så den vill jag ha i år igen. Sorterna jag väljer här kommer från min egna dahliakollektion hos Larsviken, och även de går i den vita, lila, svarta färgskalan. Det blir Ivanetti, Eveline, Rocco och Sam Hopkins. Vill du veta mer om att odla dahlior i pallkrage klicka in HÄR. I denna pallkrage kommer jag även odla en dubbel vita vallmo, det kan bli hur vackert som helst!

I den fjärde pallkragen blir det plocksallad Amerikaniche Brauer och Huvudsallat - Hilde II EKO, vilket nog är min sons absoluta favorit! Spenaten Nores ger rik och snabb skörd och rödbetorna i mixen Hula Hoop ser jag framemot att provodla eftersom det ingår både vita, gula, röda och randiga i den mixen. Perfekt för mig med liten yta!

Praktvädden i den här pallkragen byter jag ut mot den svarta klinten Black Ball, eftersom jag så lyckosamt odlat den i köksträdgården i flera år.

LÖK & MORÖTTER

BÖNOR & ÄRTOR

Luktärter i pallkrage på växtstöd ger höjd i köksträdgården

Ja, det var de sex pallkragarna, men jag sa att jag har åtta. Vad ska jag göra med de två andra? Jo, den ena kommer även i år fyllas av luktärt. Det blev så fantastiskt vackert förra året när luktärterna svingade sig upp till skyn på sitt växtstöd tillverkat av Tjolöholms Trädgårdsmästare Andreas Blomberg. Det gjorde mig lycklig varenda dag och jag tror till och med förbipasserande höjde på ögonbrynen över denna skönhetsupplevelse. Här testar jag i år en helt vit luktärt, Spencer Royal Wedding tillsammans med High Scent som är en favorit sedan länge!

Glasrabarber på våren

Rabarber växer så det knakar

I den åttonde pallkragen växer en rabarber som är så god och den kan nog få sällskap av några lågväxande vita lejongap. Det kan nog bli hur tjusigt som helst!

TUSEN TRÄDGÅRDAR

Den 3 juli är du välkommen att besöka min trädgård, så håller vi öppet i samband med Tusen Trädgårdar. Då hoppas jag att lite har kommit upp ur pallkragarna och man kan börja ana min målbild med årets potager. Hoppas att du vill komma och besöka mig då här på Trädgårdsvägen på Onsalahalvön i norra Halland!

P.S Om du gillade det här blogginlägget, blir jag glad om du klickar i en like nedan. Då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S

LUKTÄRTSSPALJÉ AV ARMERINGSJÄRN

Hanna Wendelbo

I väntan på att det ska bli dags att så luktärtsfröerna, vilket är vecka 12, så kan man börja planera för var i trädgården man vill odla de underbara blommorna. En sak som är säker är att de flesta luktärter vill ha ett stöd och här hos mig låter jag dem gärna klättra på spaljéer av armeringsnät. Med en platsbyggd odlingslåda tillsammans med spaljén får man ett praktisk och snygg luktärtsvägg precis där man vill ha det.

När vi har byggt denna luktärtsspaljé i trädgården har vi använt oss av spillvirke från grannarnas byggen av altaner och plank i vårt kvarter. Tryckt virke måste hanteras som speciellt avfall och därför blir grannarna oftast väldigt glada när man tigger till sig resterna. Tänk på att inte odla ätbara grödor i tryckt virke, utan detta är endast avsett för dekorativa växter. Om man har en bättre ekonomi kan man investera i nytt obehandlat virke och få hjälp att såga upp bitarna, oftast mot en mycket liten avgift, på brädgården och sedan ge det den behandling man själv vill ha.

Måttet på den här odlingslådan är ca 40 cm hög, 180 cm bred och 60 cm djup. Detta är en bra jordvolym för att odla luktärter i. Själva spaljén är 140 cm hög, vilket är ganska lagom för att nå hela vägen upp till 180 cm höjd och skörda av luktärterna successivt.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kapa de liggande brädorna i önskvärda mått. I det här fallet har vi använt oss av 6st 180cm och 6 st 60cm. Dimensionerna på det kapade virket är 120mm x 28mm.

  2. Kapa de fyra hörnstolparna i valfri dimension. Höjden blir ca 36 cm på varje hörnstolpe, då de horisontella brädorna monteras kloss an. Det gör inget om de här hörnstolparna blir aningen kortare än vad lådan är.

  3. Montera lådan genom att använda skruv som fäster genom horisontell bräda in i hörnstolpe. Genom att använda sig av skruv håller lådan ihop bättre än med spik. Två skruvar i varje ända av varje bräda räcker. Om du använder dig av en helt plan yta som ett bord eller liknande när du skruvar ihop så är det enklare att få lådan "rak" och vågrät.

  4. Bestäm höjd på ramen för själva spaljén. Vi har 140cm från jord till "tak" vilket ger en totalhöjd på hela konstruktionen på ca 180cm. Dimensionen på ramen är 45mm x 45mm. Fäst ramen på insidan av lådan, hela vägen nerifrån nedersta brädan till översta. Då blir spaljén stabil även om den kan bli ett vindfång när den är fylld med luktärter.

  5. Vi har använt ett armeringsnät som blivit över från gjutning av bottenplatta, men det finns billigt på alla byggvaruhus. (Det finns dock en sak som gör det komplicerat och det är att på de ställen vi har varit säljs det bara i fulla storlekar (ca 2,5x 3 m) vilket gör det bökigt att frakta hem i en vanlig bil.) Borra hål i alla tre reglar som bildar ramen. Använd ett träborr med diameter 5mm.

  6. Kapa armeringsjärnet till anpassat mått. Man kan använda en vanlig bågfil - det är jobbigt och tar en stund. Men man kan även använda en vinkelslip. Det låter mycket men går väldigt snabbt. Tänk på att använda både skyddglasögon och hörselskydd! Och gör inte detta arbete en dag då brandfara föreligger.

  7. Passa in armeringsjärnet i de förborrade hålen. Här är det bra om man är två personer eftersom det kan vara lite trixigt med inpassandet.

TIPS!

  • Kapsåg underlättar väldigt mycket. Låna grannens, hyr en, eller kolla begagnade på blocket.

  • Snabbtvingar är bra att ha för att hålla saker och ting på plats medans man skruvar och borrar.

  • Är det knepigt att få i nätet i hålen du borrat i ramen? Använd samma borr igen och borra upp hållet en aning till så diametern ökar lite.

armeringsnät till luktärter

Väggarna i odlingslådan har jag klätt med markduk för att inte jord ska smita ut genom springorna mellan brädorna. I botten på lådan la jag kartong och fyllde sedan på med kvistar, bös och kompostjord. Därefter ett stort lass med stallgödsel som jag blandade upp med yrkesodlarjord på säck. Inför varje ny säsong fyller jag på med näring i form av hönsgödsel. När jag nu, efter ett par år grepar ner näring i odlingslådan är den full av maskar och jorden är mullrik och lucker.

Jag varierar med nya sorter på luktärterna varje år. I somras blev det extra läckert med kombinationen ‘Prince of Orange’ luktärt, lejongapet ‘Madame Butterfly’ på ena sidan och ringblomman ‘Pink Surprice’ på andra. Dessvärre kan jag inte hitta en enda bild på hur magnifikt detta blev under högsäsong, men en aning om de magiska färgkombinationerna kanske ändå kan förstås genom bilden ovan?

På flera ställen i trädgården har jag ramar med armeringsnät som luktärterna kan klättra på och bilda väldoftande väggar. På de platserna är jag väldigt förtjust i att plantera slöjsilja framför som hjälper till att ge lite höjd i hela kompositionen. Ja, och du ser ju hur vackert slöjsilja och luktärt gifter sig, mer romantiskt kan det väl knappast bli?

I min bok “Odla Blommor” som kommer ut hos Bonniers den 15 februari tipsar jag om fler vackra stöd för luktärter, liksom tips och råd om hur du får en så stor luktärtsskörd som bara möjligt är. Signerat exemplar av boken går att förhandsboka HÄR.

Vill du veta ett av sätten jag använder mig av när jag sår mina luktärter vecka 12 kan du läsa om det HÄR.

Låt det blomstra hos dig med!

// Hanna

P.S om du gillar den här bloggposten får du gärna klicka i en ‘like’, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S