kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hasselfors Garden

PALETTBLAD-ÄLSKADE KRUKVÄXT

Hanna Wendelbo

Inlägget presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-4.jpg

Det står oktober i kalendern och trädgården har börjat lägga sig till rätta för vintervila. Blicken riktas om mot inomhusmys och jag tar hand om krukväxterna som står på fönsterbrädorna.. Fönsterna är fyllda av palettblad som glöder i det låga gyllene ljuset som oktobersolen erbjuder. Jag ser över mina palettblad, ansar dem, tar sticklingar och ger ny jord där det behövs. Här är mina bästa tips för att ta palettblads-sticklingar, få dem att växa och bli flera!

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-22.jpg

Palettblad är lätta att bli helt upp över öronen förälskad i. De är enkla att sköta och svarar fort med en snabbväxande färgprakt utöver det vanliga. Dessutom är den nog den absolut lättaste krukväxten att ta sticklingar av. Klart man blir förtjust! 

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-30.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-33.jpg

SÅ HÄR TAR DU STICKLINGAR AV PALETTBLAD
När jag tar sticklingar av palettblad klipper jag av en förgrening på plantan med en vass sax. Ungefär 3-4 bladpar är lagom. Därefter drar jag försiktig bort de nedersta bladen så endast två bladpar finns kvar. Anledningen till att jag endast låter de översta bladparen vara kvar är att jag vill att plantan ska använda sin näring till att utveckla ett fint rotsystem och inte behöva ta energi till att hålla igång bladen. Denna lilla stickling sticker jag sedan ner i en kruka som är förbered med Hasselfors P-jord, trycker till lätt och vattnar. Palettblad rotar sig väldigt lätt och funkar fint att direkt från stickling plantera rakt ner i jord. Den närmsta tiden får man vara noggrann så att plantan inte torkar ut, om man vill kan man sätta över en glaskupa så hålls fukten kvar länge.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-39.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-13.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-37.jpg

Som alltid för att få blommor och växter att trivas gäller det att hitta den rätta balansen mellan näring, ljus, värme och vatten, och något som verkligen hjälper med detta är att välja en riktigt bra jord. Min favorit för detta är Hasselfors P-jord. Jorden hjälper till att ge växterna de bästa förutsättningarna för en god vattenhållande förmåga. Dessutom innehåller jorden mikronäring vilket ger extra växtkraft till plantan. P-jord har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror. Det är en grupp organiska ämnen som är tillförda för att främja friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt. Till nytta både för växten, miljön och dig. En bra bit på vägen bara genom att välja rätt jord, alltså!

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-36.jpg

Jag brukar även ta ett par sticklingar och sätta i olika glasvaser i fönstren, det är ju så härligt att se växtkraften i rötterna när de sträcker sig ut från plantan. På bara några veckor utvecklas dessa rötter, men när man har dem så här får man vara observant så att inte själva stjälken står i vatten och ruttnar, bäst är om det bara är rötterna som får kontakt med vattnet.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-44.jpg

PALETTBLAD CHINA ROSE

Ursprunget till alla de plantor av palettblad som jag har i mitt fönster kommer från Aprillaprill-Johanna, jag tror jag fick det lilla skottet våren 2016. Palettbladet växte sig stort hos mig och allt sedan dess har jag gjort mitt bästa för att dela med mig av denna underbara växt.  Just detta palettblad är av sorten China Rose. Om den får stå lite längre in i rummet där det är mörkare, blir bladen aningen grönare och får den stå i solgasset blir bladen alldeles chockrosa.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-54.jpg

Under sommaren brukar jag ha ett antal plantor utomhus men nu när det blir kyligare så får alla plantor komma in inomhus. De plantor som har stått ute under sommaren är oftast kraftigare och buskigare eftersom de har blivit utsatt för både vind och regn på bladen, medan de som får bo kvar inomhus blir kalare och mer som spretiga träd. Jag gillar båda växtsätten, det är kul att experimentera och forma dem. Några palettblad håller jag på och provar att stamma upp, så att det ska se ut som ett litet träd. Då tar jag bort alla blad som kommer på stammen, och låter plantan förgrena sig i toppen.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-48.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-50.jpg

Jag brukar även se över de palettblad som står i krukor så här års. Om det har börjat sticka ut rötter i botten så vet jag att det behövs ny jord och en större kruka. Då lossar jag försiktigt plantan från krukan, skakar av lite jord, men är försiktig med rötterna och planterar om i aningen större kruka, med plats för större jordvolym. Så här på hösten är det helt lugnt om palettbladen tappar sina blad, fick jag höra av en hortonom. Att växten tappar blad har att göra med att det blir mindre ljus, därför gör växten sig av med gamla och onödiga blad, så att ljuset ska räcka till dom nya friska blad som växten skapar.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-47.jpg

TA STICKLINGAR AV ANDRA KRUKVÄXTER
Så här på hösten fyller jag på med alla möjliga olika sticklingar och sätter i fönsterna. Gullranka, purpurblad, juvelorkide och Dr Westerlund är tacksamma att föröka genom sticklingar. 

I februari/mars då ljuset kommer tillbaka kommer alla krukväxterna ta ett glädjeskutt och börjar växa som tusan. Även om tidiga våren är bästa tiden för att ta sticklingar så brukar jag ha så bråda dagar med alla frösådder av blommor att jag är så tacksam för att palettbladsvården redan är gjord och kan bara njuta av härligheten och kanske ge dem lite av Hasselfors organisk växtnäring som gör dem så glada.

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-25.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-28.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-40.jpg

BÄSTA PRESENTEN

Sticklingar är alltid en tacksam present att ge bort. Jag brukar vika små krukor av överblivna tapetrester, fylla på med Hasselfors P-jord och sedan sticka ner den lilla växten och vattna. Delad växtglädje är liksom dubbel växtglädje! 

Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-7.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-5.jpg
Palettblad_HannaWendelbo_Hasselfors-11.jpg

Vill du veta hur jag viker tapetkrukorna visar jag med steg-för-steg-beskrivning HÄR.


Stort lycka till med dina krukväxter!

// Hanna

P:S Om du gillade det här blogginlägget får du gärna klicka i “Like” nedan. Då får jag ett litet hum om vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S

HÖSTPLANTERING AV MINA DRÖMMARS PIONRABATT

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-1.jpg

Hösten är den absolut bästa tidpunkten för att plantera perenner, buskar och träd. Luften är klar och krispig och det är ett skönt lugn i trädgården. När sommarblommorna ha börjat vissna ner i min trädgård finns det tid och plats för att plantera nya växter och börja planera och drömma om nästa säsong. 

HÖSTPLANTERING

Det finns många fördelar med att plantera på hösten. Man behöver inte vattna så mycket, eftersom både luft och jord är fuktigare. Det är svalare temperaturer vilket även gör att man inte behöver oroa sig för torka. När man höstplanterar så rotar sig plantorna fortare eftersom de inte behöver fokusera på utveckling av blommor och blad. Dessutom är växterna färdiga i jorden när våren kommer och de kan starta igång fort med att utveckla rötterna under mark.


MÅLBILD: PRUNKANDE GAMMELDAGS TORPRABATT
Pioner av alla olika sorter trivs fantastiskt bra i min trädgård i odlingszon 1 med djup lerjord som utgångsläge. För tolv år sedan var den här platsen en riktigt fuktig hästhage, men bit för bit har jag jobbat med att odla upp och skapa mig ett blommigt paradis. I och med att inget har varit givet har jag valt att satsa på sådant som trivs hos mig för att få ett rikt resultat utan för mycket kamp. Pionerna är så tacksamma att ha till blombuketterna i början på juni, ibland kan bara en blomma göra en hel bukett tillsammans med daggkåpans eteriska gröna moln.

Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-3.jpg
Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-4.jpg
Pioner_HannaWendelbo_HasselforsGarden-2.jpg

Redan förra hösten tänkte jag anlägga en pionrabatt med flera olika sorter, för att få variation i blomningstid, färger och dofter. Jag började plantera en vit pion av okänt ursprung tillsammans med kärleksörten Matrona och den kombinationen har visat sig vara särdeles vacker under hela säsongen. Men i den stora nyanlagda upphöjda bädden jag skapade kunde jag inte låta bli att peta ner tusen plantor av sommarblommor och helt plötsligt hade jag en rabatt som i maj dignade av tulpaner för att sedan under sommaren vara ett svävande moln av vit rosenskära, blomstermorot, ringblommor, rudbeckia, zinnia och sommardahlior. Underbart, härligt och extremt produktivt!

Men nu när planteringssäsongen är som bäst och sommarblommorna har börjat vissna ner, är det dags för att skapa mina drömmars rabatt. 

Kärleksört Matrona och bladverket av en vit pion som jag hittade på samfällighetens soptipp.

Kärleksört Matrona och bladverket av en vit pion som jag hittade på samfällighetens soptipp.

Min stora odlingsidol är Tasha Tudor, en amerikansk barnboksillustratör som hade en fantastisk cottage-trädgård med massa härliga gammeldags blommor. Gångarna i trädgården slingrade sig fram mellan olika fantastiska planteringar, precis så som jag själv önskar ha det hos mig. Pionerna jag planterar är Coral Sunset, Sarah Bernhardt, Duchesse de Nemours,  Shirley Temple och en röd bondpion som härstammar från min mormors mormors torp i mörkaste Småland.  Jag kombinerar med den vita trädgårdsirisen White Knight som blommar samtidigt som pionerna. För att få blommor även under tidig säsong vill jag ha snödroppar, snöklockor, kungsängslilja och den vita narcissen Thalia. För att få en vacker rabatt även på hösten samplanterar jag med några olika sorters höstanemoner. Pionerna får ett så vackert bladverk på hösten och jag tänker att kombinationen med höstanemoner kommer bli perfekt.

Höstanemon

Höstanemon

Kärleksört Matrona

Kärleksört Matrona

Pionens bladverk i magiska höstfärger.

Pionens bladverk i magiska höstfärger.

GÖR SÅ HÄR:
Själva grunden för rabatten skapade jag redan förra hösten. I min tunga lerjord är det otroligt arbetsamt att gräva rabatter och det är inte heller speciellt gynnsamt för växterna att försöka växa i jorden som är extremt fuktighetshållande men även väldigt kall och syrefattig på våren. Därför skapar jag rabatter utan att gräva.

  1. Jag började med att gräva ut en smal kanal som märker ut ytterkanterna av rabatten.

  2. Ytan innanför den grävda kanalen täckte jag med tidningspapper eller kartong.

  3. Ovanpå kartongen la jag allt trädgårdsbös jag kan hitta, tex kompostmaterial och jorden från tex tomatkrukor eller sommarblommor.

  4. Ovanpå detta la jag ett fint täcke med matjord som jag sedan odlade sommarblommorna i.

Börja med att märka ut ytterkanterna.

Börja med att märka ut ytterkanterna.

Gräv en smal kanal som markerar ytterkanten.

Gräv en smal kanal som markerar ytterkanten.

Täck kartongen med allt trädgårdsbös som finns. Jag tömmer gärna jorden från mina krukor med sommarblommor och tomater. Ovanpå detta lägger jag ett lager med matjord eller Hasselfors P-jord.

Täck kartongen med allt trädgårdsbös som finns. Jag tömmer gärna jorden från mina krukor med sommarblommor och tomater. Ovanpå detta lägger jag ett lager med matjord eller Hasselfors P-jord.

En ruffsig trött rabatt där sommarblommorna har börjat vissna ner. Perfekt att göra iordning för höstplantering!

En ruffsig trött rabatt där sommarblommorna har börjat vissna ner. Perfekt att göra iordning för höstplantering!

Rosenskäran har jag plockat bort och lagt på komposten, rudbeckia har jag flyttat till en pallkrage för att se om jag kan lyckas övervintra dem, den frösådda sommardahlians knölar har jag grävt upp för att vinterförvara, men lejongapen som fortfarande blommar rikligt låter jag stå kvar för att fortfarande ha lite grönt kvar i rabatten. Blir det en mild vinter kan lejongapen faktiskt övervintra i rabatten!

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-6.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-8.jpg

Efter ett år har trädgårdsböset börjat förmultna och det är fin jord i rabatten, om än aningen ojämn i kvaliten. Jag börjar med att fylla på med ett par säckar av Hasselfors ros & perennjord. Denna jord ger lite extra näring till rikblommande (vilket jag verkligen hoppas att mina pioner ska bli) perenner i form av kalium och tångmjöl. Jorden är även rik på lera och mull. Den nya jorden blandar jag upp med den gamla i rabatten till en underbar ljuvlig textur som jag tror kommer bli helt perfekt.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-12.jpg
Blanda upp den nya jorden med den gamla som finns på platsen.

Blanda upp den nya jorden med den gamla som finns på platsen.

Underbar textur på jorden i rabatten, här kommer det att växa bra!

Underbar textur på jorden i rabatten, här kommer det att växa bra!

PLANTERING AV PIONER

Pioner gillar inte att planteras för djupt, då slutar de att blomma. Krukodlade pioner ska sättas på på samma djup som de har stått i krukan. Nu tidig höst är absolut bäst tid att plantera de krukodlade pionerna. Det är hög luftfuktighet och jorden är inte heller torr. Det är lite svalare temperaturer vilket gör att man inte behöver vara oroligt för att det ska torka ut och nervöst springa runt med bevattning. Och oftast regnar det lite mer på hösten så då får man hjälp med den biten också. Här hos mig i odlingszon 1 är bästa planteringstiden i oktober, november och faktiskt nästan hela december. Tjälen brukar inte komma i jorden förrän i januari.

Plantera pionen på samma djup som den stod i krukan.

Plantera pionen på samma djup som den stod i krukan.

Vårblommande växter som man vill flytta eller dela gör man med fördel på hösten. Det sägs att pioner är svåra att flytta, att de blomvägrar ett par år efter en flytt, detta är dock inget som jag har märkt i mina odlingar. Klart att jag ger dem lite extra omsorg vid flytt, men blomningen har de inte gjort något avkall på. Jag har till och med räddat slängda pioner från samfällighetens kompost och tagit hem och planterat med blomstrande resultat. Pionerna planterar jag med ungefär en halvmeters avstånd. Även trädgårdsirisen ska planteras grunt och den sticker jag ner mellan pionplantorna.

Kontrollera rötterna på plantan du ska plantera. Är rötterna spänstiga och friska kommer plantan att ta sig.

Kontrollera rötterna på plantan du ska plantera. Är rötterna spänstiga och friska kommer plantan att ta sig.

Även om pionens blad är nervissnade och den ser lite skruttig ut är knölen spänstig och fin. Kontrollera detta innan du köper på plantskolan.

Även om pionens blad är nervissnade och den ser lite skruttig ut är knölen spänstig och fin. Kontrollera detta innan du köper på plantskolan.

Ta tillfället i akt och stick ner ett gäng lökar! I min drömrabatt vill jag ha snödroppar i januari, snöklockor i februari, narcisser i mars/april och kungsängsliljor i april/maj.

Ta tillfället i akt och stick ner ett gäng lökar! I min drömrabatt vill jag ha snödroppar i januari, snöklockor i februari, narcisser i mars/april och kungsängsliljor i april/maj.

När alla pioner, irisar, höstanemoner och lökar är nere i marken täcker jag med ett lager med Hasselfors täckbark. Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar i jorden och håller ogräs borta. När det är nyplanterat är det ganska stora ytor av jord mellan plantorna och för att det inte ska bli en grogrund för oönskade växter är täckbark en bra lösning.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-66.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-50.jpg
Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar och ogräs borta.

Täckbarken hjälper till att hålla fukten kvar och ogräs borta.

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-49.jpg

Ännu snyggare blir det när jag ovanpå Hasselfors täckbark lägger ett lager med Hasselfors nötbrun dekorationsflis. Det blir bara så snyggt! Älskar hur den rödtonade flisen adderar färg till de tomma ytorna och skapar värme och harmoni i trädgården. Inne från huset kan jag stå och titta ut på denna odlingsyta och jag kan riktigt se framför mig hur vacker denna blomsterbädd kommer vara om något år! 

Nötbrun dekorationsflis, snyggaste som finns!

Nötbrun dekorationsflis, snyggaste som finns!

Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-54.jpg
Pionrabatt_HannaWendelbo_HasselforsGarden-52.jpg

Hoppas att detta inspirera dig till att sätta spaden i marken och gräva ner en eller två pionplantor, det är ju bara för härligt att kunna plocka buketter som denna i början på juni, eller hur? Ta en sväng till din lokala plantskola och kika vad de kan har för fina perenner, träd eller buskar redan i helgen, det är ju helt perfekt att plantera nu!

Må gott!

// Hanna

Junibukett med flera olika sorters pioner, hägg, rododendron, pensel, lejongap och penséer. Åh så ljuvligt!

Junibukett med flera olika sorters pioner, hägg, rododendron, pensel, lejongap och penséer. Åh så ljuvligt!

P.S Om du tyckte det var matnyttig och inspirerande information i detta blogginlägg får du hemskt gärna klicka i en like, så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S

TRÄDGÅRDSFIX I SEPTEMBER

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

HannaWendelbo_trädgårdsfix_Hasselfors.jpg

Sensommaren har kommit till trädgården. Det går mycket långsammare och på morgonen när jag tassar ut ligger daggen tung i gräset. Allt arbete som är nedlagt i trädgården under säsongen bär frukt nu och belönar rikligt med blomsterprakt och ljuvligaste färger. Fortfarande finns det vissa saker att pyssla med och jag förbereder trädgården för vintern men även för nästa säsong. Det här med trädgård är ett evigt kretslopp och ger mig en stark tro på framtiden.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-14.jpg

BESKÄRNING AV BUSKAR

I september fortsätter jag att beskära buskar och träd. Man brukar säga att JAS är bästa beskäringsperioden och med det menar man att månaderna juli, augusti och september är lämpliga för det. Träden savar inte längre och har börjat förbereda sig för hösten och gå in i vila. Det är då det är som bäst att frisera allt som bär löv.  Jag formar och klipper många av buskarna i trädgården så här års, jag tycker det är fint att de har en definierad volym när löven faller och växten står kal.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-31.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-34.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-33.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-88.jpg

HÖSTGÖDSLA

Jag äskar att gå runt och njuta i trädgården så här års. Solens strålar letar sig ner mellan växterna och hjälper jorden fortfarande att bli varm och fri från daggen. Trädgården är smyckad med ett härligt sensommar flor och buketterna jag plockar in är rikliga och maffiga. I våras planterade jag en rubinapel som jag vill ska stå och vara ett blickfång längst ner i trädgården. På försommaren blommorna den otroligt vackert och på hösten är bladverket så otroligt läckert.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-43.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-9.jpg

Före midsommar matade jag apeln med Hasselfors Trädgårdsgödsel Spira och jag kan se hur bra trädet mår på sin plats. Även solhattarna är väldigt nöjda med näringen jag slängde ut och blommar rikligare än någonsin. Så här på sensommaren och höstkanten gödslar jag med Hasselfors Trädgårdsgödsel Mognad. Gödseln främjar avmogning och invintring hos perenner, buskar och träd. Dessutom gynnas rottillväxten och bildningen av nästa säsongs blomknoppar. Jag ser så framemot min blomstrande rubinapel i maj eller juni och gör allt för att den ska få de bästa förutsättningarna på denna plats.

Det är även denna gödsel jag använder till mina dahlior som står och prunkar som bäst i rabatterna nu, mer om hur jag sköter dem och förbereder dem för vintern kan du läsa om HÄR.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-30.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-28.jpg

Hasselfors Trädgårdsgödsel Mognad finns i pelletsform och är helt luktfritt. Jag tar en näva eller två och sprider ut runt träden i en omkrets som är ungefär lika stor som dess krona. Pelletsen myllar jag ner med en liten kratta och sedan vattnar jag på ordentligt. Det känns som jag har blivit rikligt belönad av gödslingen jag har matat på med under säsongen, min trädgård har aldrig varit mer prunkande än nu. Tänker att mycket av odlandet handlar om att hitta rätt proportioner mellan ljus, vatten, värme och näring, svårare än så är det faktiskt inte.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-20.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-46.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-37.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-24.jpg

HÖSTSÅDD

Om man vill ta egna frön från blommor är det den perfekta tiden att samla in nu. Jag plockar frön på förmiddagen när daggen har torkat upp. Klipper av frökapslarna och lägger luftigt i kaffefilter och låter det torka. Frön jag tar själv använder jag till direktsådd antingen nu på hösten eller sparar till våren.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-60.jpg

BORSTNEJLIKA, STOCKROS OCH PENSEER

Borstnejlika, stockros och penseer är tacksamma fröer att samla in och så redan nu på sensommaren och tidig höst här där jag bor i odlingszon 1. Dessa fröer får gärna börja gro redan nu och börja bilda en planta för att sedan övervintra. Har jag tur och vintern blir mild så kommer dessa blommor blomma tidigt nästa säsong.

Penséerna sår jag i kruka fylld med Hasselfors P-jord och flyttar in i växthuset när det blir kyligare och låter plantorna övervintra där. Om de börjar blomma före jul så klipper jag bort blommorna, då blir plantorna knubbiga, välväxta och fina. Tidigt på säsongen har jag mina egna, frosttåliga små penséer som gör mig så glad!

Borstnejlikan och stockrosen sår jag i en pallkrage förberedd med Hasselfors Garden P-jord. I en vanlig pallkrage får jag plats med sex stycken sårader som jag markerar i jorden med en pinne. När jag sår på hösten vattnar jag inte i såraden före sådd, jorden är fuktig ändå så här på hösten. Jag dröslar ner fröerna lite slarvigt, inte alltid helt frilagda från frökapseln, och sedan sprätter jag över jord och plattar till. Därefter vattnar jag på om inte ett regn är i antågande. 

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-61.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-63.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-65.jpg
Blåklint_HannaWendelbo.jpg

BLÅKLINT

I rabatterna rensar jag bort blåklinten som nu har gjort sitt och börjar stå och bli skräpig. Förra året gjorde jag ett mycket lyckat misstag. Jag rensade bort blåklinten och skulle lägga på komposten, men något kom emellan och hela högen hamnade i en pallkrage i väntan på vidare transport mot komposten. Sedan glömde jag bort att de låg där och tidigt i våras såg jag att pallkragen var full av små plantor av blåklint. Till midsommar hade jag en hel pallkrage full med blomstrande blåklint och kunde slösa med den i massor. I år gör jag om samma manöver men i mer planerade former.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-74.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-70.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-77.jpg

Pallkragen fyller jag på med Hasselfors Garden P-jord och sedan klipper jag ner blåklintsriset och strösslar över ett tunt lager av jorden. Höstens regn kommer göra sitt och när det är dags kommer fröna att börja gro. Jag rensar inte riset på frön utan klipper bara ner det som det är.

Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-80.jpg
Höstfix-i-trädgården-HannaWendelbo-Hasselfors-85.jpg

Det är roligt att testa att så egeninsamlade frön så här på hösten, insatsen är låg, men utdelningen kan bli hur stor som helst.

September är den perfekta månaden för plantering av växter, men det berättar jag mer om i ett kommande inlägg. En pionrabatt är under planering…

UT och NJUT!

Kram

// Hanna

P.S Om du gillar att få tips som dessa klicka gärna i en like nedan, så vet jag mer vad jag ska skriva om! D.S