kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hasselfors Garden

JULENS VACKRASTE BLOMMOR

Hanna Wendelbo

julens-vackraste-blommor-Hanna-Wendelbo.jpg

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Julen står för dörren och så här till andra adventshelgen vill jag få det fint även på utsidan huset. Att komma hem till en inbjudande entré och välkomnas av rara blommor och vintergröna växter, det tillhör livets små glädjeämnen som gör mitt hjärta varmt. Att samla krukorna i en grupp precis utanför dörren närmst huset gör att trädgården fortsätter bjuda in, trots att den ligger i vintervila och inte bjuder på blomsterfägring så här års. Jag fyller krukorna med julrosor och en gran klädd i ljusslinga, och i det här blogginlägget berättar jag hur jag gör för att få växterna att vara fina ända fram till vårkanten då både ljus och värme återvänder.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-46.jpg

När jag väljer växter så försöker jag alltid i möjligaste mån välja det som är lokalproducerat. Jag har turen att ha många duktiga odlare i mitt närområde. Jag väljer också, med omtanke, plantor som ska ha ett långt liv i min trädgård efter att de under säsong bjudit på fägring i krukor. För att skapa absolut bäst förutsättningar för de nya växterna så planterar jag dem i krukor, gärna väl tilltagna i storlek, grundar med lecakulor (kommer du ihåg mitt smarta trick? Om inte kika in här) och fyller med Hasselfors Garden P-jord.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-2.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-4.jpg

P-JORDEN
Jag skulle nog kunna påstå att Hasselfors Garden P-jord är basen i allt mitt odlande då den lämpar sig väl för odling av många olika slags växter. Jag använder den till vanliga krukväxter inomhus, jag sår mina blomsterfrön i den, och jag använder den till plantering i rabatterna men även i krukor för utomhusbruk så här års. P-jorden innehåller en välbalanserad gödsling som ger god tillväxt och svarttorv gör jorden mörk och fukthållande, och är lätt att vattna. Här hos mig i odlingszon 1 kan vintrarna bli lite hur som, men oftast väldigt regniga och inte med speciellt mycket snö. Risken finns att växterna står och ruttnar i övervattnade kärl, men med leca-kulorna i botten som hjälper med dräneringen och sedan p-jorden som hjälper till med syresättningen med sin luckra jordstrukur så trivs de riktigt bra och ger mig vackra blad och undersköna blommor!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-3.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-1.jpg

KRUKORNA
När jag planterar i krukor så här års när det finns en risk att det fryser till väljer jag helst kärl i t.ex. zink eller tålig plast. Det är så tråkigt om vackra lerkrukor spricker i kylan, då är det bättre att välja material som har en chans att expandera en aning utan att frysa sönder. Dessutom är det ganska smidigt med krukor som inte är så tunga, då kan jag flytta runt krukorna och till och med ta in dem inomhus om det skulle visa sig att temperaturen sjunker alldeles för mycket.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-28.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-16.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-14.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-12.jpg

JULROSOR
Julrosor är min absoluta favorit så här års och varje år införskaffar jag några nya sorter. Jag kan omöjligt ha för många av denna otroliga blomma! Vissa sorter börjar blomma här i rabatterna hos mig i mitten på november, medan andra tar fart och bjuder på blomsterflor i februari och kan sedan hålla på in i maj! Om det blir några grader minus kan julrosen nicka till under natten, men repar sig fort i solen. Dessutom är julrosen mycket tacksam att ta in som snittblomma, den kan hålla riktigt länge i vasen om man snittar den genom att skära ett kors i stjälken.

Jag tycker det är otroligt läckert att ta in julrosen i en mindre kruka och njuta av den inomhus, dessvärre är den inte så förtjust i det. I ett par dagar kan den stå fint inomhus, men sedan lyfter jag ut den utomhus igen. Absolut bäst trivs julrosen i växthuset, men har du till exempel en inglasad altan kommer den älska den platsen också.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-43.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-31.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-32.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-26.jpg

I mina vinterkrukor har jag valt att kombinera julrosorna med skimmia och bärljung för att få dynamik i krukorna. Skimmian är inte vinterhärdig dessvärre, men det har hänt att jag lyckats övervintra den då det varit milda vintrar. Tursamt nog håller den sig fin väldigt länge i krukan utomhus ändå, även om det blir lite kallare. När våren kommer och tjälen släpper i marken, planterar jag ut julrosorna i rabatterna. Vissa sorter frösår sig villigt och bildar nya små tuvor. Gissa om jag älskar det?

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-38.jpg

I VÄXTHUSET
Det är så mysigt att fixa iordning och göra julfint i växthuset.
Växthuset är placerat så att vi inifrån vårt hus kan se in i växthuset, vilket gör att det är extra härligt att det är julmysigt även där. Julrosorna älskar växthuslivet och det gör även hyacinterna. Jag sätter dem i terracottakrukor, bottnande med lite P-jord, vilket hjäper till att hålla kvar fukten en aning, och täcker sedan den nakna jorden med mossa. Enkelt och även väldigt effektfullt.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-40.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-42.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-15.jpg

Jag planterar även hyacinter i ett kärl utomhus. Antagligen kommer de inte slå ut, men de är så otroligt fina som de är där de står inbäddade med mjuk mossa om fötterna. Det blir så välkomnande med krukor fyllda med julens vackraste blommor vid dörren, dessutom står de väldigt skyddade där för väder och vind. Ser jag att det blir en kallare natt sveper jag över lite odlingsväv som skydd och blir det riktigt kallt, ja då får de mest känsliga växterna flytta in en stund!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-24.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-8.jpg

Med en ljusslinga i granen, några lyktor med tända ljus och en egentillverkad krans på dörren känns huset och trädgården väldigt välkomnande.
Krukplanteringarna kommer lysa upp i mörkret och glädja mig hela vägen fram till våren! Var säsong har sina glädjeämnen och jag vill inte vara utan någon av dem.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och hittade inspiration till att göra fint utanför din dörr också. Klicka gärna i “Like” nedan så blir jag glad!

Fin andra advent önskar jag dig!

// Hanna

P.S Det är inte dumt alls att ha en säck P-jord förvarad på ett frostfritt ställe, snart är det nämligen dags att börja så de första små fröerna, det hänger du med på, eller hur? D.S

PALETTBLAD OCH ANDRA HÄRLIGA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Palettblad_HannaWendelbo.jpg

Det står oktober i min almanacka och även om hösten är mild och god så är det inte utan att jag med längtan börjar boa in mig inomhus.  Jag älskar varje ny säsong som kommer och välkomnar med öppen famn. Trädgården går så sakta in i sin vila och jag gör fint i fönsterkarmen inomhus och pysslar om mina palettblad och andra krukväxter.

Krukväxter_HannaWendelbo-1.jpg

Under sommaren har de flesta av mina palettblad fått bo i växthuset eller utomhus i krukor. De har växt sig stora, fina och buskiga. Men när temperaturen börjar krypa ner under 10 grader är palettbladen inte lika glada längre och får komma in inomhus. Men innan de får flytta in i huset ger jag dem en ordentlig översyn. Jag bjuder in till ett växtspa! Blomstänglar klipper jag av för att de inte ska ta onödig näring från bladverket som jag vill ska var så friskt och frodigt det bara går. Dessutom tycker jag inte att blommorna  är speciellt snygga.

Krukväxter_HannaWendelbo-7.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-8.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-4.jpg

Jag tar upp palettbladet ur sin kruka och ser över rotsystem. De flesta har växt så otroligt mycket i sommar att de får en ny lite större kruka och jag planterar ner dem i ny härlig P-jord från Hasselfors Garden. P-jorden är en favorit i mitt odlande, den funkar till så många olika användningsområden att jag alltid har minst en säck hemma. P-jorden, som är förkortning för planteringsjord av yrkeskvalité, är en mörk och fukthållande jord. Jag använder den till frösådder och sticklingar. Och när jag planterar växter utomhus i bäddar eller rabatter är P-jorden mitt pålitliga grundmaterial. Jorden är gödslad från början vilket gör att jag inte behöver passa på mina plantor så mycket när de hamnat med rötterna i detta.

När plantorna har planterats i en ny aningen större kruka med ny härlig jord om rötterna, ansar jag dem en aning och vattnar och sedan får de flytta in på mitt fönsterbräde.

Krukväxter_HannaWendelbo-28.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-15.jpg

Under sommaren är ljuset väldigt starkt i dessa fönster och det är svårt att skydda växterna mot värmen som kan bli här, det är inte alla krukväxter som klarar detta utsatta läge, men palettbladen är tacksamma för de visar tydligt med slokande blad om de behöver vatten. Placerar man palettblad i ett så här ljust läge blir bladens kulör lysande och intensiva. Just nu har jag två olika sorters palettblad, China Rose som har cerise bladverk och Wall Street som har mer orange/roströda blad. Just när det gäller krukväxter är jag väldigt förtjust i växter som har ett vackert och spännande bladverk, det kan vara att de har en vacker teckning eller en härlig och intressant yta.

Palettblad China Rose

Palettblad China Rose

Palettblad Wall Street

Palettblad Wall Street

Jag har många olika små plantor på gång i olika stadier. Det är väldigt lätt att ta egna sticklingar av tex gullranka, doftpelargon eller palettblad. Allra enklast är att klippa av en topp av moderplantan och sedan sticka ner den i en liten plastkruka fylld med P-jord, mer om det kan du läsa i detta blogginlägg. Ganska fort blir det en egen liten planta, men se till så att jorden inte torkar ut när den håller på och utvecklar rötter.

Gullrankan trivs egentligen inte helt bra i det här mycket ljusa fönstret, den vill helst stå ljust, men inte i direkt solljus. Därför har jag flera små nya plantor på tillväxt på gång för att kunna ersätta när det behövs.

Gullrankor på tillväxt

Gullrankor på tillväxt

Krukväxter_HannaWendelbo-23.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-37.jpg

Jag älskar att inreda med krukväxter, när man lägger till det där organiska uttrycket som man får av plantor så faller resten av inredningen på plats tycker jag. På soffbordet står numera en Begonia rex-hybrid, den trivs så här lite längre in i rummet. På vintern vill den gärna stå lite svalare. Jorden får gärna torka upp mellan gångerna, och den brukar visa när den vill ha vatten genom att bladen börjar sloka en aning. I sällskap står även en Caladium med oerhört vackra blad. Den vill däremot inte torka ut utan den får jag passa på med vattningen. Detsamma gäller gullrankan som gör dem sällskap.  Så här års när vi är på väg in i den lite mörkare årstiden så drar jag ner på näringen och gör ett uppehåll till ljuset vänder tillbaka i mars.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia, caladium och gullranka

Begonia, caladium och gullranka

Caladium

Caladium

Jag tycker om att pyssla med mina krukväxter nu när utomhusarbetet inte är lika aktuellt. Att varje dag ta mig en liten stund med att plocka bort trista blad och vattna om det behövs, kanske nynna en liten melodi för mina plantor tycker jag är härligt och ett kärt nöje. Hoppas att du ska känna dig inspirerad till att göra det samma! 

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Stellas favoritplats nummer 1.

Stellas favoritplats nummer 1.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget, och om så är fallet får du gärna klicka i en “Like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!

Kram

// Hanna

PERENNRABATT MED BLOMMOR FÖR ALLA MINA BLOMSTERBUKETTER

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Höstplantering_Hanna-Wendelbo-18.jpg

Jag har länge haft en önskan om att odla mer perenner i min trädgård. Jag har ett önskemål om att kunna plocka fler perenna blommor och buskar som kan komplettera mina ettåriga sommarblommor och bli en bas i ljuvliga buketter. Hösten är den absolut bästa tiden för att plantera buskar, träd och perenner så nu är det hög tid att förverkliga denna dröm!

Bra verktyg att ha till hands när man ska plantera.

Bra verktyg att ha till hands när man ska plantera.

Så glad över att äntligen göra en perennrabatten!

Så glad över att äntligen göra en perennrabatten!

JORDEN

Utgångsläget i min trädgård här i odlingszon 1 är tung lerjord. Jättetung lerjord. Faktiskt så mycket lera att man med enkelhet kan skapa keramiska kärl av den. Dessvärre inte så optimalt att plantera ner växter i. Men under de år som jag har levt med min plätt på jorden har jag lärt mig ett och annat för att få växterna att trivas och skapa en grön lummig och blommig oas. Det bästa resultatet blir hos mig om jag försöker höja upp rabatten en aning, så att det inte blir stillastående vatten som inte kan tränga ner i marken vid många och långa regniga perioder. Jordprodukterna från Hasselfors Garden har spelat en nyckelroll i denna förvandling, ja, kanske en helt avgörande roll faktiskt!

Tyngsta möjliga lerjord här hos mig!

Tyngsta möjliga lerjord här hos mig!

PLANERA RABATTEN

Platsen som jag har valt för min nya perennrabatt kommer att ligga i det man kallar vandrande skugga. Den kommer inte få sol under hela dagen, utan morgonens första solstrålar kommer leta sig dit, sedan ta en paus mitt på dagen för att komma tillbaka under eftermiddagen. Bara några meter ifrån denna nya rabatt går viltstråket, där både vildsvin, rådjur och älg tycker om att passera. En utmaning det med!

Min jord är tung lerjord, både ett bra och intressant utgångsläge för en plantering. I min nya perennrabatt vill jag ha in vackra träd och buskar som kommer förgylla buketterna med spännande blad och intressanta bär, men som även ger rabatten höjd och en fin struktur. Dessutom vill jag fylla på med blommande perenner som jag kan skörda av under så lång period som möjligt under året. Här vill jag gärna blanda färger, form och höjd så att rabatten även är en vacker upplevelse i min trädgård. För att inte lämna stora jordytor nakna vill jag även ha in fina marktäckare, även de blommande. Sedan, inte att förglömma vill jag även ha många olika sorters lökar som ger blomning tidigt på våren.

Med denna utgångspunkt vände jag mig till trädgårdsarkitekt Marie på Högadals Trädgårdar för att bolla växtvalet. Vill du veta mer om detta samtal och ta del av Maries idéer så ligger vårt samtal sparat som en Live på min IGTV som du hittar här.

Jag hade tänkt mig en rabatt som en trekant där vardera sträcka är 3 meter, men utifrån den skiss jag fick av Marie så insåg jag snabbt att på den lilla platsen fick jag inte plats med vad jag ville ha!

Jag gick ut på platsen och insåg att jag nog kunde utnyttja en yta där ena sidan är ca 5 meter och den andra sidan är 6 meter. Diagonalen som sammanbinder dessa ”ben” blir en böljande form. Tänker mig att den platsen kan vara en vacker inramning för en skön stol, där jag med perennerna i ryggen kan sitta och titta på min odling av sommarblommor.

VÄXTLISTA

Blodfläder

Blodfläder

Växterna jag valde till min plantering är:

BUSKAR & TRÄD

Prydnadsapel, Malus Hybrid ‘Gorgeous’ , i maj blommar den med en miljon ljusrosa blommor och på hösten erbjuden den otroligt dekorativa miniäpplen, fina att ha i blomsterarrangemang.

Blodfläder, ‘Black Lace Eva’, bladverket på denna fläder är otroligt vackert, att den sedan även blommar med rosa fläderblommor (som man kan göra rosa flädersaft på) och att den får svarta bär framåt höstkanten till, ja det gör den till ett självklart val.

Pärlrönn, Detta träd har vita rönnbär som lyser som pärlor i höstmörkret. Trädet får stå kvar på sin plats då den utgör ett bra skydd mot viltstråket.

Ädelsyren ‘Beauty of Moscow’, dubbla blommor i svagt rosa, kan vara den vackraste syren jag någonsin skådat! Jag flyttade denna syren i april från en inklämd stackars mörk plats i trädgården till nuvarande. Syrener ska man inte flytta på våren, men jag kunde inte låta bli. Nu ska jag gulla med den ordentligt så att den kommer att trivas i min nya rabatt, där den utgör den ena hörnpelaren och inramningen av grinden.

Höstplantering_Hanna-Wendelbo-22.jpg
Höstplantering_Hanna-Wendelbo-29.jpg

PERENNER FÖR SNITT

Julrosor av flera olika sorter. Både enkla och dubbla som hos mig under gynnsamma förhållanden kan börja blomma redan i november och sedan fram till början på maj. Jag har genom åren samlat på mig flera olika och även frösått några. På denna nya plats hoppas jag att de alla får riktigt gynnsamma förhållanden och trivs.

Skuggviolruta Thalictrum Rochebrunianum, Blommar i juli till augusti. Har höga stjälkar med blommor som liksom ”svävar” ovanpå. Känns poetisk och eterisk i sitt uttryck. Sätter guldkant på vilken bukett som helst.

Höstanemon Anemone Japonica ‘Pamina’, blommar med rosalila enkla blommor i juli-oktober. Blir ca 80 cm hög och är perfekt för snitt!

Läkesilverax Actaea racemosa, blommar i augusti-september med vita blommor på höga ax. Även frökapslarna är oerhört dekorativa att använda i buketter fick jag tips om från Marie.

Fjäderaster Kalimeris Incisa ’Madiva’, blommar med asterliknande små ljuslila blommor i augusti till november. Brer ut sig som tuvor och det tycker jag låter finemang!

Spetsmössa

Spetsmössa

MARKTÄCKARE

Spetsmössa Tiarella, jag är osäker på vilken sort jag har, då jag haft dem i kruka hela våren och sommaren och nu flyttar ut dem hit i den goa jorden. Sägs blomma maj-juni, men hos mig har de blommat oavbrutet hela sommaren. Skira små söta blommor som känns som designade för älvor.

Lungört, är även här osäker på sorten, men den är så söt både som blomma och bladverk. Blommar hos mig tidigt i april och våryra bin och humlor brukar älska den!

Ormöga Omphalodes Verna ‘Alba’, blommar med små vita söta blommor i april till maj. Blir endast 15 cm hög, så den kan endast användas i mycket små buketter.

Rosablommande liljekonvalj

Rosablommande liljekonvalj

Ormöga

Ormöga

När man anlägger en rabatt ska man inte glömma alla tidigblommande lökar man kan peta ner, jag vill ha blommor redan i januari!

Snödroppe Galanthus och fylld snödroppen Galantas ‘Flore Pleno’ är ett måste! Dessutom fyller jag på med lökar av Vit scilla ‘Alba’ och Narcissen ”Thalia’.

Som du kanske märker har jag storsatsat på att få ett rikt blomsterflor i denna rabatt tidig vår och sen sommar/höst. Under sommarhalvåret har jag så mycket sommarblommor som erbjuder rikliga buketter, men för att förlänga säsongen kommer detta vara ett så välkommet komplement i min trädgård!

PLANTERA RABATTEN

Så här bygger jag min perennrabatt med utgångspunkten tung lerjord, i vandrande skugga.

1.GRÄV BORT GRÄSSVÅLEN

Jag börjar med att markera hur rabatten ska forma sig på platsen. Med hjälp av trädgårdsslangen markerar jag den böljande framkanten, och strösslar mjöl över. När jag sedan flyttar på slangen ser jag exakt var jag ska gräva. Jag tar bort hela grässvålen och lyfter bort den till annat ställe i trädgården.

Markera rabattens form med hjälpa av trädgårdsslangen.

Markera rabattens form med hjälpa av trädgårdsslangen.

Strössla över mjöl.

Strössla över mjöl.

Låt slangen bli helt täckt av mjöl.

Låt slangen bli helt täckt av mjöl.

Ta bort slangen och du ser precis exakt var du ska sätta spaden i marken.

Ta bort slangen och du ser precis exakt var du ska sätta spaden i marken.

2. GREPA RUNT

Jag grepar runt i lerjorden för att arbeta in luft och syre och för att få bort så mycket sten som möjligt. Dessvärre ligger ganska stora stenblock gömda i vår jord och stöter ett större träds rötter på en stor stenbumling blir det inte så bra.

Grovt material från komposten grepas runt.

Grovt material från komposten grepas runt.

3. FYLL PÅ MED ORGANISKT MATERIAL

Därpå läggs det på så många lass med kompostjord som vi har att tillgå. Det gör ingenting om det organiska materialet inte är fullt nedbrutet, tvärtom är det bra om lite större bitar kommer ner i bädden och gör den lite mer porös. Komposten grepar jag runt för att få den till att blanda upp sig med lerjorden som finns på plats.

Fyller på med mycket organsikt material och grepar runt.

Fyller på med mycket organsikt material och grepar runt.

4. ADDERA P-JORD

Min målsättning är att höja upp jordytan så mycket som möjligt och ge mina växter så bra förutsättningar som möjligt. Hasselfors Garden P-jord är en viktig medspelare i mina odlingar, med den i rabatten vet jag att det blir friskt och grönskande.

P-jorden är mörk och myllig tack vare tillsats av en stor andel svarttorv som binder fukt och näring tills växterna behöver den. Den är medium gödslad med mineralgödsel som är lättillgängligt för att plantorna skall rota och växa till sig snabbt. P-jord har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror.  Det är en grupp organiska ämnen som det har tillförts mer av för att främja friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt. Till nytta både för växten, miljön och dig.

Hasselfors-Pjord-hannaWendelbo.jpg

P-jorden är mörk i färgen och har en underbar struktur. Kan verkligen förstå att växterna älskar den!

5. PLANTERA TRÄD OCH BUSKAR

Där jag vet att jag ska plantera träd och buskar gräver jag ut extra djupa gropar. Minst tre gånger så stort på diametern och minst det dubbla djupet. Jag gör groparna så stora jag bara orkar för att träden ska få bra med utrymme för rötter att ta sig. Trädet får stå och dra i en balja med vatten, medan jag blandar min tunga befintliga lerjord i skottkärran tillsammans med Hasselfors Garden P-jord och Hasselfors Garden Barkmylla. Resultatet blir en mycket trevlig jord som jag sedan stjälper tillbaka i den grävda gropen.

P-jord och Barkmylla, två favoriter från Hasselfors Garden som gör nytta i min trädgård!

P-jord och Barkmylla, två favoriter från Hasselfors Garden som gör nytta i min trädgård!

Blodflädern får stå och dra lite vatten före plantering.

Blodflädern får stå och dra lite vatten före plantering.

Barkmyllan och P-jord blandas i skottkärran tillsammans med befintlig jord.

Barkmyllan och P-jord blandas i skottkärran tillsammans med befintlig jord.

Bästa jordkombinationen! Kolla in färgen på jorden!

Bästa jordkombinationen! Kolla in färgen på jorden!

Därefter tar jag tar jag ur trädet ur krukan och om det är väldigt mycket rotsnurr så gör jag med hjälp av en kniv eller spade snitt i klumpen så att rötterna får möjlighet att hitta utåt i gropen. Träd ska planteras i samma höjd som de har växt i krukan, kontrollera ordentligt att den inte kommer för långt ned. Det är bättre att den hamnar lite högre upp och att den planteras som på en kulle än i en grop, eftersom jorden sjunker undan efter ett tag. Jag fyller på med mer av min jordblandning och ser till så att trädet står stadigt.

Sist av allt lägger jag på ett lager med Hasselfors Garden Täckbark. Det hjälper till att hålla fukten kvar i jorden och håller dessutom borta fröogräset till våren. När våren sedan kommer ger jag planteringen en giva med Hasselfors Garden Spira. Vill du veta mer om varför man ska gödsla och vad gödslet gör för dina plantor vill jag verkligen tipsa dig om den IGTV jag gjorde tillsammans med jordexperten Pia på Hasselfors, som du kan hitta HÄR.

Höstplantering_Hanna-Wendelbo-16.jpg
Höstplantering_Hanna-Wendelbo-9.jpg

6. UPPBINDNING AV TRÄD

Här hos mig kan det vara ett riktigt blåshål, när hurrevindar från fjorden drar in över trädgården, så är det något jag aldrig slarvar med så är det uppbindningen av nyplanterade träd. Jag slår ner tre stycken störar en bit från trädet (undvik att skada rötterna och placera för nära!) och fäster sadeljord som jag tvinnar till en 8 och sätter fast med häftpistolen i störarna.

Sadeljorden fäster jag i stören med hjälp av häftpistol.

Sadeljorden fäster jag i stören med hjälp av häftpistol.

Snurra sadeljorden till en mjuk åtta så den inte sliter på trädets stam.

Snurra sadeljorden till en mjuk åtta så den inte sliter på trädets stam.

7. PLANTERA PERENNER

I och med att ytan nu är fylld med härlig och mustig jord är det enkelt att plantera resterande plantor genom att gräva en grop och plantera dem där jag vill ha dem. Sist av allt fyller jag på med lökar på de ställen där jag vill ha vårens första blomsterflor.

Placera ut plantorna i sina krukor på jordytan. Kolla av planteringsavsstånd och placering innan du planterar ner dem i den goa jorden.

Placera ut plantorna i sina krukor på jordytan. Kolla av planteringsavsstånd och placering innan du planterar ner dem i den goa jorden.

8. VATTNA

Sist av allt jag gör är att vattna min plantering. Detta gör jag för att jorden ska sätta sig och täppa till eventuella större luftfickor som kan ha skapats när jag har planterat. En riktigt rejäl rotblöta mår det nyplanterade också bra av!

HÖSTPLANTERING

Hösten är den bästa tiden för att plantera träd, buskar och perenner. Oftast är luftfuktigheten hög och jorden likaså. Därför behöver man inte hålla på och passa med bevattning så som man behöver göra när man planterar under våren. Dessutom är växterna på väg in i vintervila, vilket gör att de inte behöver lägga energi på att producera grönmassa som behövs för att fånga in solens energi. I stället stå plantorna där redo att sätta fart när vårsolen gör sig påmind och värmen letar ner sig i jorden.

Förra hösten planterade jag mina drömmars pionrabatt och det kan jag säga att det har jag inte ångrat en sekund! Det var verkligen en investering för framtiden i min trädgård. Pioner är en annan fantastik perenn blomma, perfekt för maffiga buketter i slutet på maj, början på juni! Det finns så många olika sorters pioner så att man kan sprida ut blomningen över en längre tid. Mer om den planteringen kan du läsa om HÄR.

Det är härligt att vara ute på hösten!

Det är härligt att vara ute på hösten!

Prydnadsapels frukter är dekorativa.

Prydnadsapels frukter är dekorativa.

Jag hoppas att detta blogginlägg ska inspirera dig till att gå ut i din trädgård och plantera en ny buske, träd eller en hel rabatt! Att göra den här investeringen i sin trädgård ger så mycket tillfredställelse i så många år framöver.

Må gott och njut av hösten!

// Hanna

P. S Om du gillar den här bloggposten och du känner att du fick med dig något matnyttigt på vägen får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan dela med mig av mer inom det området! D.S