kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hasselfors Garden

ALLT OM MINA BLOMSTERBÄDDAR

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN OCH INNEHÅLLER REKLAM FÖR DERAS PRODUKTER

Blomsterbäddar-HannaWendelbo-16.jpg

Har du liksom jag, sått en massa frön som verkar växa upp till riktigt många små plantor och har börjat fundera på var i trädgården du ska plantera ut dem? Mitt stora och bästa projekt förra säsongen var att anlägga helt nya blomsterbäddar där jag planterade ner alla mina sommarblommor. Det blev ett prunkande blomsterhav där jag kunde gå och plocka fång efter fång med blomster. 

JUST NU…

JUST NU…

…LITE SENARE!

…LITE SENARE!

Här hos mig är jorden den tyngsta lerjorden man bara kan tänka sig och det är näst intill omöjligt att gräva bort gräsmattan för att göra nya rabatter. Men så för ett par år sedan började jag experimentera med att göra upphöjda bäddar enligt principen ”hästbajslasagne”. Detta blev min störst aha-upplevelse hittills i mitt odlande och som det började växa och prunka hos mig!

Förra sommaren tog jag detta vidare och anlade blomsterbäddar avsedda för snittblomsodling och experimenterade med olika sätt att uppnå största skörden med bästa jordkompostionen. Jag hade märkt att jag fick många frågor om hur man får tag på hästbajset som ingår i lasagnen och det är ju inte speciellt lätt om man bor mitt inne i ett villaområde och inte har hästgårdar som närmsta granne. Stallgödsel är fantastiskt, men det är tungt att frakta, och kanske inte det man drömmer om att köra runt med i bilen. Dessutom kan det vara svårt att få tag på brunnen gödsel, vilket man bör använda så att man inte fräter sönder blommornas känsliga rötter. Jag ville undersöka om det var möjligt att få en blomsterbädd som producerade en maxad skörd av blomster, men genom att bara använda mig av jordprodukter på säck som vem som helst kan anskaffa i sin trädgårdsbutik på ett enkelt sätt. 

Bästa ingredienserna för att skapa förutsättningar för ett prunkande blomsterhav!

Bästa ingredienserna för att skapa förutsättningar för ett prunkande blomsterhav!

Ingredienserna jag använde mig av är:

Hasselfors Garden P-jord som är basen för allt mitt odlande. Använder jag den så vet jag att det blir bra, mycket bra. P-jorden är mörk och myllig och är bra på att binda fukt och näring till växterna behöver den. P-jord har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror. Det är en grupp organiska ämnen som har tillfört för att främja friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt.

Hasselfors Garden Kogödsel, som är helt luktfri och får i detta fall fungera som en bekväm och lätthanterlig ersättare till hästbajset. Kogödsel på säck innehåller alla näringsämnen växterna behöver men den är speciellt rik på kalium som gynnar blom-, frukt- och rotbildning.

Kogödseln ger en mjuk gödseleffekt d.v.s det är ingen risk att växterna bränns av för kraftig gödsling. Dessutom är Kogödseln långtidsverkande, en del av näringen finns tillgänglig för växtrötterna direkt medan resten frigörs på längre sikt.

Biokol

Genom att tillsätta biokol i rabatten, kommer jorden hållas luftig och lättarbetad i många år framöver. Biokolets främsta och mest omtalade egenskaper är att binda kol i jorden, behålla fukten samt att berika jorden med näring under lång tid. Men biokol ger också god struktur till jorden. Biokol fungerar som ett batteri i jorden, men som behöver laddas med näring och mikroliv för att sedan kunna avge energi. Jag laddade upp biokolet med Hasselfors Garden Hönsgödsel på säck. I en tunna på ca 50 liter blandande jag vatten med 3 liter hönsgödsel och fyllde på med bikol till ungefär hälften. Denna blandning fick stå i några veckor. En fördel med biokolen är att den reducerar all lukt, jag var rädd för att grannarna i området skulle klaga på odören som spred sig, men istället luktade det absolut ingenting.

blomsterbädd-utan-att-gräva.jpg
blomsterbädd-gör-så-här.jpg

Nå, låt mig då presentera mitt nya recept på den perfekta no-dig-rabatten för dina sommarblommor!

  • Mät upp din bädd med hjälp av snören och pinne på gräsmattan. Mina bäddar är 120 cm breda och gången emellan är 60 cm. På så sätt når jag blomsterbädden på båda håll och det går att komma mellan med en gräsklippare eller skottkärra i gångarna.

  • Gräv ut en smal strimma av gräsmattan, detta för att få gräset att hålla sig undan ifrån bädden. Vänd grässvålen upp och ner och lägg i mitten på bädden.

  • Täck ytan med kartonger eller några lager med tidningspapper. Detta gör att man kväver gräset och slipper att det kommer upp i din rabatt.

no-dig-blomsterbädd.jpg
  • Bottna med grova kvistar eller med annat organsikt material du har i trädgården. Perfekt är att passa på att ta hand om alla fjolåret perenner och klippa ner över kartongerna. Om du har grövre kompost är även det perfekt som första lagret.

  • Lägg på ett ca 20 som tjockt lager med Hasselfors Garden Kogödsel.

  • Täck med ca 10-20 cm tjockt lager med Hasselfors Garden P-jord.

  • Nu har du en perfekt fin bädd att plantera ner dina sommarblommor i så fort frostrisken är över. 

För att boosta ytterligare vill jag tipsa dig om att blanda i biokol laddad med hönsgödsel som mellanlager i bädden. Jag gjorde detta i två av bäddarna och märkte att de bäddarna inte behövde lika mycket vatten som de andra. Biokolet hjälpte till med att hålla kvar fukten i bädden.

När jag gör den här typen av no-dig-bäddar så planterar jag sommarblommor första säsongen, men redan andra säsongen har kartongen brutits ner och det är fin djup jord som går bra att plantera perenner i. Vill du veta hur jag gjorde mina drömmars pionrabatt kan du läsa om det HÄR. Det här är verkligen smartaste sättet för att bryta gräsmattan och odla upp med blommor och därmed bjuda in humlor, bin och fjärilar till ett veritabelt smörgåsbord med läckerheter!

Nyplanterade blomsterbäddar i början på juni

Nyplanterade blomsterbäddar i början på juni

Mina blomsterbäddar använde jag som rena produktionsytor av snittblommor och planterade varje sort för sig. Jag planterade ut sista helgen i maj när frostrisken med stor sannolikhet är över här hos mig i odlingszon 1. I augusti kunde jag sedan skörda bunt efter bunt med blommor och säsongen blev oerhört lång året 2020 eftersom frosten dröjde så länge. Säga vad man vill om nådens år 2020, men blommor det hade jag i överflöd!

I bäddarna placerade jag bevattningsslangar för att verkligen vara säker på att det vatten jag använde hamnade på rätt ställe och inte dunstade bort. Att odla är som ett äventyr där man är så förväntansfull på nästa säsong och vad som kommer hända!

Med en riktigt bra jord som bas så blir det frodigt och härligt!

Med en riktigt bra jord som bas så blir det frodigt och härligt!

Blomsterbäddar-HannaWendelbo-1.jpg
HannaWendelbo_blommor-14.jpg
Sommarastrar ‘Kings size Apricot’ och ‘Charmois Turm’

Sommarastrar ‘Kings size Apricot’ och ‘Charmois Turm’

blommor-4.jpg
Lejongap

Just nu är hela trädgården väldigt brun men om bara ett par veckor kommer det börja grönska och frodas här igen! Och i väntan på det, ta vara på allt det organiska materialet du har och börja bygga grunden till din nya blomsterbädd där det snart kommer prunka och blomstra! Vi går den ljusa tiden till mötes och allt det härliga, eller hur?

Blomsterbäddar-HannaWendelbo-14.jpg
Här kommer årets nya blomsterbädd rullandes!

Här kommer årets nya blomsterbädd rullandes!

Hoppas att detta blogginlägg inspirerade dig att anlägga en egen blomsterbädd. Det fiffiga med den här typen av rabatt är om du nästa säsong inte vill odla i den här jordlimpan, kan du bara kratta ut jordbädden på gräsmattan och så i lite gräsfrön, så är platsen återställd! Varför inte prova på några kvadratmeter?

Må det blomstra!

// Hanna

P.S Om du gillade det här blogginlägget får du hemskt gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om. Jag delar hemskt gärna med mig av mina odlarerfarenheter, det är ju så himla kul att det växa och spira överallt! D.S

KALLSÅDD AV SOMMARBLOMMOR I GODISLÅDA

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Kallsådd-HannaWendelbo-44.jpg

Äntligen är det dags att börja smyga igång sådderna av fröerna som ska bli till sommarens maffiga blomsterbuketter! Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt.

Rosenskära Purity och Collarette White.

Rosenskära Purity och Collarette White.

Rosenskära

Rosenskära

Blåklint och slöjsila

Blåklint och slöjsila

VARFÖR JAG FÖRODLAR

Att kallså blomsterfröerna från mitten på mars är perfekt för mig i odlingszon 1, och kanske även för stora delar av vårt avlånga land. Jag förodlar mina sommarblommor av två anledningar, jag behöver ett försprång jämte mot mördarsniglarna som gillar späda små blomsterskott och jag vill ha blommor som ger skörd lite tidigare. Jag är liksom ivrig att komma igång att plocka mina blomsterfång!

HannaWendelbo-snittblomsodling-30.jpg

ATT KALLSÅ FRÖER

När man kallsår efterliknar man de naturliga omständigheterna med värme och solljus som gör att det lilla fröet vaknar. Det börjar gro och utvecklar sig till en knubbig, välmående planta under kontrollerade former i en godislåda med lock, vilket fungerar som ett litet drivhus för växterna.

Utgångspunkten är alltså en godislåda med lock. Oftast kan du fråga i din godisbutik om de har några över. Jag har hamstrat den här typen av burkar under hela vintern då vi har köpt fabrikspackat lösgodis i dessa förpackningar.

Kallsådd-HannaWendelbo-31.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-6.jpg

GÖR HÅL I GODISLÅDAN

Jag borrar hål i botten och i locket. Det är ingen skönhetstävling, dessa hål kan se ut lite hur som helst. Det är ingen fara om plastburken spricker lite, funktionen man vill åt är att det inte blir vatten stående utan att det rinner ut så det inte blir för vått om fötterna för plantan. Om man vill kan man göra hålen i godislådan på kanterna istället, då fungerar botten som ett vattenmagasin, nackdelen är att det blir svårare att vattna underifrån. Här får man testa sig fram till vad man gillar bäst.

HasselforsGarden-Pjord-HannaWendelbo-2.jpg

FYLL MED JORD

Godislådan fyller jag med Hasselfors Garden P-jord och packar jorden lätt genom att jag placerar flera askar i varandra och trycker till en aning. Sedan vattnar jag så jorden är fuktig, men inte blöt. Ibland är jorden tillräckligt fuktig direkt ur påsen. Därefter störsslar jag ut ett ca 1 cm tunt lager med Hasselfors Garden S-jord och fördelar fröna jämt (försöker i alla fall) över ytan och ser till så att de har god kontakt med jorden. Över fröerna strör jag sedan ut ett tunt lager med S-jorden enligt vad som står på fröpåsen är lämpligt sådjup för just denna växt.

Kallsådd-HannaWendelbo-11.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-12.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-14.jpg

BÄSTA JORDEN

Hasselfors Garden S-jord som omfamnar det lilla fröet är lätt och lucker och ger fröet de bästa förutsättningarna för en bra start i livet. När sedan det lilla fröet börjar utveckla rötter söker de sig ner till Hasselfors Garden P-jord som är mörk och myllig och ger fröna näring och växtkraft. P-jord har även ingrediensen Rotkraft som består av koncentrerade naturliga humussyror. Det är en grupp organiska ämnen som främjar friska, livskraftiga rötter. Rotbildningen stimuleras och växtnäringen tas upp och utnyttjas optimalt. Plantorna blir starka och fina.

Kallsådd-HannaWendelbo-7.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-37.jpg

PLACERA GODISLÅDAN UTOMHUS

Jag märker sedan både godislådan och en etikett med namnet på vad jag har sått och datum och sätter på locket. Sådden placerar jag sedan utomhus i skyddat läge, dvs en plats där solen inte gassar för hårt eller regn kan komma och dränka dem. Lådorna kan vara bra att ha lite koll på, den första tiden kanske det räcker med att titta till dem en gång i veckan om det fortfarande är väldigt kallt ute. Jag kan villigt erkänna att jag personligen går och kollar dessa sådder både morgon och kväll, man är ju så ivrig att få se det gro, men det fiffiga med detta sätt är att fröna vaknar först när det är rätt tid för dem. När de första hjärtbladen har börjat kika upp, tar jag av locket, flyttar fram dem i solen och vattnar så att inte sådden torkar ut.

Kallsådd-HannaWendelbo-16.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-32.jpg

DET FIFFIGA MED ATT KALLSÅ!

Lämpliga sommarblommor att kallså är tex blåklint, rosenskära, vallmo, lejongap, vädd för att nämna några. Så fort fröerna har börjat gro behöver man hålla lite koll på lådorna och temperaturen. De små plantorna kan vara lite känsliga för väldigt många minusgrader och då kan det vara bra att antingen ta in dem inomhus över natten eller täcka med en filt eller ett par lager väv. Men om temperaturen rör sig runt nollan är det sällan någon fara med plantorna, de blir tåliga när man sår på detta vis.

Kallsådd-HannaWendelbo-48.jpg

Det fififiga är också att man kan dra upp väldigt många frön utan att belamra alla möjliga fönster och ljusinsläpp man har inomhus. Men mina absolut dyraste och käraste frön som jag kanske bara har ett fåtal av sår jag hellre i vindruvsaskar eller soilblockers inomhus. Då fyller jag botten med Hasselfors Garden P-jord och lägger sedan ungefär en centimeter Hasselfors Garden S-jord som jag sedan sår fröna på. Vindruvsasken placerar jag sedan på ett varmt ställe eftersom många frön helst gror vid 20-23 grader, fördelen med detta sätt är att groprocessen blir mer kontrollerad. Fullständig beskrivning av sådd i vindruvsaskar hittar du HÄR.

Kallsådd-HannaWendelbo-4.jpg

BREDSÅDD OCH SKOLNING

När jag kallsår frön i godislådan har jag en tendens att så hela fröpåsen (man behöver inte göra det har jag hört från någon, men vem är måttfull när det kommer till blomster?) och då kan det bli olika trångt i godislådorna. Att så på detta vis kallas bredsådd och för att varje planta ska utvecklas optimalt mår de bra av att skolas, dvs planteras i en egen kruka, i ny näringsrik P-jord efter ett tag. Hur långt tid detta rör sig om har att göra med de platsspecifika omständigheterna som tex hur varmt och soligt det blir, men när det börjar bli trångt då gör jag en första skolning. Oftast återanvänder jag gamla plastkrukor år från år, men jag gillar även att vika egna krukor av överbliven tapet, den beskrivningen hittar du HÄR.

Kallsådd-HannaWendelbo-46.jpg
Kallsådd-HannaWendelbo-49.jpg
Tapetkrukor-HannaWendelbo.jpg

Då stjälper jag upp hela godisburkens innehåll på en bricka och petar försiktigt i sär plantorna och flyttar dem till ny näringsrik och mullrik jord genom att försiktig hålla dem i bladen och lyfta ner dem i sin nya kruka. Hos mig i odlingszon 1 planterar jag ut dessa plantor på sin växtplats i rabatt eller blomsterbädd i slutet på maj ungefär, då  brukar den värsta frostfaran vara över och dessa blommor kan börja sin tillväxt mot ståtliga blomsterhav.

Rosenskära_HannaWendelbo-30.jpg

Jag hoppas att du ska känna dig inspirerad av detta blogginlägg om kallsådd och testa att odla några sommarblommor på detta vis. Berätta gärna för mig hur det går!

Ännu en gång vill jag tacka Hasselfors Garden som gör det möjligt för mig att producera dessa långa och informativa blogginlägg. Sedan jag blev med trädgård för snart fjorton år sedan har produkterna från Hasselfors hjälpt mig att bygga upp mitt blommiga paradis där både människor, hundar, höns, fjärilar, humlor och bin stortrivs! Om du gillar blogginlägget får du gärna klicka i en “like” nedan så kan jag skriva mer om det!

LÅT DET BLOMSTRA!

// Hanna

BLOMJORD OCH SKÖTSELRÅD FÖR DINA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Blomjord-HannaWendelbo-14.jpg

När ljuset börjat återvända och både morgon och eftermiddag känns så mycket soligare vaknar även krukväxterna på mina fönsterbräden till liv. Då är det dags att pyssla om dem lite extra för att få en så frisk och rikblommande planta som bara är möjligt. Här bjuder jag på några finfina skötselråd när det gäller sticklingar av fuchsia och palettblad.

Blomjord-HannaWendelbo-30.jpg

Palettbladen och doftpelargoner har verkligen fått vårkänning i mina fönster hemma. Och just nu är rätta tillfället att putsa och ta sticklingar. Jag klipper ner och ansar och passar samtidigt på att ge dem en större kruka med ny härlig blomjord. Hasselfors Garden Blomjord som jag använder till mina krukväxter inomhus har detta år fått en blomstrande förpackning där mitt egna mönster pryder påsen. Gissa hur fantastiskt roligt jag tycker att det är att få fördjupa mitt samarbete med Hasselfors Garden?

Blomjord-HannaWendelbo-1.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-40.jpg

Blomjorden från Hasselfors Garden är perfekt för både nyplantering som omplantering av krukväxter inomhus. Palettblad och Doktor Westerlund är inte speciellt känsliga för att bli friserade, därför går det fint att både ta sticklingar samtidigt som de får ny jord. Sticklingarna sätter jag rakt ner i blomjorden och de rotar sig snabbt.

Blomjord-HannaWendelbo-11.jpg

STICKLINGAR AV FUCHSIA
Just nu kan man i sin handelsträdgård eller blomsterbutik hitta fina sticklingar av tex palettblad och fuchsia, och dessa sticklingar är ett smart och mycket prisvärt alternativ för att fylla på med härliga blad och blomster inomhus. Med blomjorden växer dessa små plantor fort till stora härliga växter. Jorden är mörk, myllig och har ett rejält näringsförråd. Den ger växterna en snabb, säker start vid nyplanteringen.

Blomjord-HannaWendelbo-12.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-15.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-17.jpg

Jag väljer en kruka med hål i botten för att minimera risken för övervattning och placerar på ett fat. Botten av krukan fyller jag med blomjorden och placerar sedan sticklingen i krukan. Försiktigt bäddar jag in den med jord runt kanterna och vattnar på. Under själva etableringen av fuschian är det viktigt att hålla jorden fuktig och därför placerar jag en glaskupa över plantan och placerar i ett ljust fönster. Så här års innan solen har börjat gassa i fönsterna trivs fuschian bra där, men när vårsolen kommer på riktigt flyttar jag krukorna till en mindre utsatt plats, eftersom de inte gillar att få för varmt om sina rötter. 

Blomjord-HannaWendelbo-24.jpg

På sommaren har jag dem gärna utomhus och de magiskt vackra klockorna blommar villigt i halvskugga på altanen. Fuchsian är en praktisk växt då den hellre vill ha det lite för torrt än för vått, något blomjorden också hjälper till med att reglera. Jorden behåller sin goda struktur vilket gör det lätt att vattna och sköta växterna. Har du aldrig tidigare testat fuschia så tycker jag att det är dags nu!

Blomjord-HannaWendelbo-26.jpg

I år testar jag, för mig, två nya sorter ’Göteborgskan’, som har ett upprätt växtsätt och är enkelblommande i rött och vitt, och ’Paula Jane’, som även den har ett upprätt växtsätt, men med en semidubbel blomma i rosalila. Fuchsians blommor är verkligen som små konstverk i sig och så söta! För att plantan ska buska till sig ytterligare så toppar jag den när den kommit upp en bit och på så sätt får jag ännu fler plantor av det första små sticklingarna jag köpte in nya för säsongen.

Blomjord-HannaWendelbo-38.jpg
Blomjord-HannaWendelbo-21.jpg

Tänk så fint att sprida blomsterglädjen genom att ta sticklingar på sina egna krukväxter, skicka även med en påse Blomjord från Hasselfors Garden så blir det världens finaste present till någon kär person! Jag tycker faktiskt att påsen har blivit så fint att den får stå framme inomhus…!

Hasselfors Garden Blomjord med min blommiga design hittar du i fackhandeln, tipsa gärna nedan i kommentarerna var du har hittat den så hjälps vi åt med att sprida blomsterlyckan! Klicka gärna in på HÄR så får du se en film från mitt blommiga hem och trädgård!

Låt det blomma i dina fönster!

Kram Hanna

P.S Om du tyckte det var roligt att läsa det här blogginlägget får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S