kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Samarbeten

JULENS VACKRASTE BLOMMOR

Hanna Wendelbo

julens-vackraste-blommor-Hanna-Wendelbo.jpg

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Julen står för dörren och så här till andra adventshelgen vill jag få det fint även på utsidan huset. Att komma hem till en inbjudande entré och välkomnas av rara blommor och vintergröna växter, det tillhör livets små glädjeämnen som gör mitt hjärta varmt. Att samla krukorna i en grupp precis utanför dörren närmst huset gör att trädgården fortsätter bjuda in, trots att den ligger i vintervila och inte bjuder på blomsterfägring så här års. Jag fyller krukorna med julrosor och en gran klädd i ljusslinga, och i det här blogginlägget berättar jag hur jag gör för att få växterna att vara fina ända fram till vårkanten då både ljus och värme återvänder.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-46.jpg

När jag väljer växter så försöker jag alltid i möjligaste mån välja det som är lokalproducerat. Jag har turen att ha många duktiga odlare i mitt närområde. Jag väljer också, med omtanke, plantor som ska ha ett långt liv i min trädgård efter att de under säsong bjudit på fägring i krukor. För att skapa absolut bäst förutsättningar för de nya växterna så planterar jag dem i krukor, gärna väl tilltagna i storlek, grundar med lecakulor (kommer du ihåg mitt smarta trick? Om inte kika in här) och fyller med Hasselfors Garden P-jord.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-2.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-4.jpg

P-JORDEN
Jag skulle nog kunna påstå att Hasselfors Garden P-jord är basen i allt mitt odlande då den lämpar sig väl för odling av många olika slags växter. Jag använder den till vanliga krukväxter inomhus, jag sår mina blomsterfrön i den, och jag använder den till plantering i rabatterna men även i krukor för utomhusbruk så här års. P-jorden innehåller en välbalanserad gödsling som ger god tillväxt och svarttorv gör jorden mörk och fukthållande, och är lätt att vattna. Här hos mig i odlingszon 1 kan vintrarna bli lite hur som, men oftast väldigt regniga och inte med speciellt mycket snö. Risken finns att växterna står och ruttnar i övervattnade kärl, men med leca-kulorna i botten som hjälper med dräneringen och sedan p-jorden som hjälper till med syresättningen med sin luckra jordstrukur så trivs de riktigt bra och ger mig vackra blad och undersköna blommor!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-3.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-1.jpg

KRUKORNA
När jag planterar i krukor så här års när det finns en risk att det fryser till väljer jag helst kärl i t.ex. zink eller tålig plast. Det är så tråkigt om vackra lerkrukor spricker i kylan, då är det bättre att välja material som har en chans att expandera en aning utan att frysa sönder. Dessutom är det ganska smidigt med krukor som inte är så tunga, då kan jag flytta runt krukorna och till och med ta in dem inomhus om det skulle visa sig att temperaturen sjunker alldeles för mycket.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-28.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-16.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-14.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-12.jpg

JULROSOR
Julrosor är min absoluta favorit så här års och varje år införskaffar jag några nya sorter. Jag kan omöjligt ha för många av denna otroliga blomma! Vissa sorter börjar blomma här i rabatterna hos mig i mitten på november, medan andra tar fart och bjuder på blomsterflor i februari och kan sedan hålla på in i maj! Om det blir några grader minus kan julrosen nicka till under natten, men repar sig fort i solen. Dessutom är julrosen mycket tacksam att ta in som snittblomma, den kan hålla riktigt länge i vasen om man snittar den genom att skära ett kors i stjälken.

Jag tycker det är otroligt läckert att ta in julrosen i en mindre kruka och njuta av den inomhus, dessvärre är den inte så förtjust i det. I ett par dagar kan den stå fint inomhus, men sedan lyfter jag ut den utomhus igen. Absolut bäst trivs julrosen i växthuset, men har du till exempel en inglasad altan kommer den älska den platsen också.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-43.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-31.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-32.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-26.jpg

I mina vinterkrukor har jag valt att kombinera julrosorna med skimmia och bärljung för att få dynamik i krukorna. Skimmian är inte vinterhärdig dessvärre, men det har hänt att jag lyckats övervintra den då det varit milda vintrar. Tursamt nog håller den sig fin väldigt länge i krukan utomhus ändå, även om det blir lite kallare. När våren kommer och tjälen släpper i marken, planterar jag ut julrosorna i rabatterna. Vissa sorter frösår sig villigt och bildar nya små tuvor. Gissa om jag älskar det?

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-38.jpg

I VÄXTHUSET
Det är så mysigt att fixa iordning och göra julfint i växthuset.
Växthuset är placerat så att vi inifrån vårt hus kan se in i växthuset, vilket gör att det är extra härligt att det är julmysigt även där. Julrosorna älskar växthuslivet och det gör även hyacinterna. Jag sätter dem i terracottakrukor, bottnande med lite P-jord, vilket hjäper till att hålla kvar fukten en aning, och täcker sedan den nakna jorden med mossa. Enkelt och även väldigt effektfullt.

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-40.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-42.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-15.jpg

Jag planterar även hyacinter i ett kärl utomhus. Antagligen kommer de inte slå ut, men de är så otroligt fina som de är där de står inbäddade med mjuk mossa om fötterna. Det blir så välkomnande med krukor fyllda med julens vackraste blommor vid dörren, dessutom står de väldigt skyddade där för väder och vind. Ser jag att det blir en kallare natt sveper jag över lite odlingsväv som skydd och blir det riktigt kallt, ja då får de mest känsliga växterna flytta in en stund!

Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-24.jpg
Julens-blommor-Hasselfors-HannaWendelbo-8.jpg

Med en ljusslinga i granen, några lyktor med tända ljus och en egentillverkad krans på dörren känns huset och trädgården väldigt välkomnande.
Krukplanteringarna kommer lysa upp i mörkret och glädja mig hela vägen fram till våren! Var säsong har sina glädjeämnen och jag vill inte vara utan någon av dem.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget och hittade inspiration till att göra fint utanför din dörr också. Klicka gärna i “Like” nedan så blir jag glad!

Fin andra advent önskar jag dig!

// Hanna

P.S Det är inte dumt alls att ha en säck P-jord förvarad på ett frostfritt ställe, snart är det nämligen dags att börja så de första små fröerna, det hänger du med på, eller hur? D.S

PALETTBLAD OCH ANDRA HÄRLIGA KRUKVÄXTER INOMHUS

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Palettblad_HannaWendelbo.jpg

Det står oktober i min almanacka och även om hösten är mild och god så är det inte utan att jag med längtan börjar boa in mig inomhus.  Jag älskar varje ny säsong som kommer och välkomnar med öppen famn. Trädgården går så sakta in i sin vila och jag gör fint i fönsterkarmen inomhus och pysslar om mina palettblad och andra krukväxter.

Krukväxter_HannaWendelbo-1.jpg

Under sommaren har de flesta av mina palettblad fått bo i växthuset eller utomhus i krukor. De har växt sig stora, fina och buskiga. Men när temperaturen börjar krypa ner under 10 grader är palettbladen inte lika glada längre och får komma in inomhus. Men innan de får flytta in i huset ger jag dem en ordentlig översyn. Jag bjuder in till ett växtspa! Blomstänglar klipper jag av för att de inte ska ta onödig näring från bladverket som jag vill ska var så friskt och frodigt det bara går. Dessutom tycker jag inte att blommorna  är speciellt snygga.

Krukväxter_HannaWendelbo-7.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-8.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-4.jpg

Jag tar upp palettbladet ur sin kruka och ser över rotsystem. De flesta har växt så otroligt mycket i sommar att de får en ny lite större kruka och jag planterar ner dem i ny härlig P-jord från Hasselfors Garden. P-jorden är en favorit i mitt odlande, den funkar till så många olika användningsområden att jag alltid har minst en säck hemma. P-jorden, som är förkortning för planteringsjord av yrkeskvalité, är en mörk och fukthållande jord. Jag använder den till frösådder och sticklingar. Och när jag planterar växter utomhus i bäddar eller rabatter är P-jorden mitt pålitliga grundmaterial. Jorden är gödslad från början vilket gör att jag inte behöver passa på mina plantor så mycket när de hamnat med rötterna i detta.

När plantorna har planterats i en ny aningen större kruka med ny härlig jord om rötterna, ansar jag dem en aning och vattnar och sedan får de flytta in på mitt fönsterbräde.

Krukväxter_HannaWendelbo-28.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-15.jpg

Under sommaren är ljuset väldigt starkt i dessa fönster och det är svårt att skydda växterna mot värmen som kan bli här, det är inte alla krukväxter som klarar detta utsatta läge, men palettbladen är tacksamma för de visar tydligt med slokande blad om de behöver vatten. Placerar man palettblad i ett så här ljust läge blir bladens kulör lysande och intensiva. Just nu har jag två olika sorters palettblad, China Rose som har cerise bladverk och Wall Street som har mer orange/roströda blad. Just när det gäller krukväxter är jag väldigt förtjust i växter som har ett vackert och spännande bladverk, det kan vara att de har en vacker teckning eller en härlig och intressant yta.

Palettblad China Rose

Palettblad China Rose

Palettblad Wall Street

Palettblad Wall Street

Jag har många olika små plantor på gång i olika stadier. Det är väldigt lätt att ta egna sticklingar av tex gullranka, doftpelargon eller palettblad. Allra enklast är att klippa av en topp av moderplantan och sedan sticka ner den i en liten plastkruka fylld med P-jord, mer om det kan du läsa i detta blogginlägg. Ganska fort blir det en egen liten planta, men se till så att jorden inte torkar ut när den håller på och utvecklar rötter.

Gullrankan trivs egentligen inte helt bra i det här mycket ljusa fönstret, den vill helst stå ljust, men inte i direkt solljus. Därför har jag flera små nya plantor på tillväxt på gång för att kunna ersätta när det behövs.

Gullrankor på tillväxt

Gullrankor på tillväxt

Krukväxter_HannaWendelbo-23.jpg
Krukväxter_HannaWendelbo-37.jpg

Jag älskar att inreda med krukväxter, när man lägger till det där organiska uttrycket som man får av plantor så faller resten av inredningen på plats tycker jag. På soffbordet står numera en Begonia rex-hybrid, den trivs så här lite längre in i rummet. På vintern vill den gärna stå lite svalare. Jorden får gärna torka upp mellan gångerna, och den brukar visa när den vill ha vatten genom att bladen börjar sloka en aning. I sällskap står även en Caladium med oerhört vackra blad. Den vill däremot inte torka ut utan den får jag passa på med vattningen. Detsamma gäller gullrankan som gör dem sällskap.  Så här års när vi är på väg in i den lite mörkare årstiden så drar jag ner på näringen och gör ett uppehåll till ljuset vänder tillbaka i mars.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia Rex-hybrid har otroligt vackra blad.

Begonia, caladium och gullranka

Begonia, caladium och gullranka

Caladium

Caladium

Jag tycker om att pyssla med mina krukväxter nu när utomhusarbetet inte är lika aktuellt. Att varje dag ta mig en liten stund med att plocka bort trista blad och vattna om det behövs, kanske nynna en liten melodi för mina plantor tycker jag är härligt och ett kärt nöje. Hoppas att du ska känna dig inspirerad till att göra det samma! 

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Det är inte bara växterna som trivs här i ljuset.

Stellas favoritplats nummer 1.

Stellas favoritplats nummer 1.

Jag hoppas att du gillade det här blogginlägget, och om så är fallet får du gärna klicka i en “Like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!

Kram

// Hanna

TEADVENTSKALENDERN FRÅN NABO!

Hanna Wendelbo

Teadventskalendern-HannaWendelbo-9.jpg

Ibland dimper det ner drömprojekt rakt i knäet på mig. När Nabo frågade mig om jag kunde tänka mig att göra ett mönster till deras teadventkalender, ja det var just ett sådant tillfälle! Häng med så berättar jag mer om skissprocessen fram till det färdiga mönster som pryder årets teadventskalender 2020.

Teadventskalendern-HannaWendelbo-6.jpg

Jag är personligen ett stort fan av de fina produkter som Nabo tar fram. Jag har olika år provat antingen teadventskalendern eller kaffekalendern. Jag tycker att det är en så himla mysig grej, att varje dag under december månad fram till julafton, brygga sig en kopp te eller kaffe, ta några djupa andetag, stirra ut i intet och bara vara till för sig själv en liten stund. I december springer man ju så fort så denna lilla egna mikropaus betyder så mycket för mig, en fin tradition som jag verkligen värnar om.

Så när jag fick ett mail från Lizette, Sofie och Fanny på Nabo, blev jag först mycket glad och sedan förvånad! De hade en idé om att de ville ha ett mönster till sin teadventkalender som firar 10 år 2020 och de undrade om jag kunde hjälpa dem. Men åh, så roligt sa jag och efter lite pusslande med allas agendor fick vi till ett möte här hemma hos mig.

Rätt fort kom det upp i vår bubblande diskussion att saffransgula lussekatter som har fått perfekt gräddning i ugnen är en otroligt vacker kulör och att domherrar är ju himla gulliga fåglar som man verkligen gillar. Med dessa inspirerande bilder i huvudet satte jag i gång och började skissa.

Teadventskalendern-HannaWendelbo-15.jpg

I mitt skissblock som jag alltid bär med mig, började jag försiktigt leta fram bilden som satt som på ett litet moln i huvudet. Med hjälp av blyerts så skissade jag ner idén om ett mönster.

Teadventskalendern-HannaWendelbo-14.jpg

För att få till en fin rapport och känslan av storlek som skulle matcha tekalenderasken, skissade jag vidare på papper. För att få till ett fint flow i designen använde jag mig av det jag kallar pusseltekniken (den beskriver jag i boken Hannas Blomsterpill & Mönsterlek som du kan beställa HÄR) och gjorde en halvförsatt rapport för att få en större känsla av upprepningen men utan att det skulle kännas rörigt.

Teadventskalendern-HannaWendelbo-12.jpg

Med den lilla skalenliga blyertsskissen i bakgrunden ritade jag upp mönstret i större skala och målade upp ett original i gouachefärger. Gouache är en täckande vattenfärg som jag oftast använder mig av när jag ritar upp original för mina tapeter eller tyger. De ger en slät och tydlig yta som jag gillar. Det är klart att jag skulle kunna rita upp mitt original rakt i datorn, men jag känner att jag tappar något på vägen när jag hoppar över handens långsamma arbete med penseln och gouachefärgen. Jag håller fast vi mitt handarbete.

I nästa steg scannar jag in mitt original och bearbetar mönstret till en sömlös rapport. I det här fallet när vi även ville att själva grenen i mönstret skulle brytas ut till en foliering så gjordes det en enkel separering av just detta. Kolla så vackert det blev med folieringen i guld! Det är aldrig fel med guldkant på tillvaron!

Teadventskalender-Hanna-Wendelbo-Design
Teadventskalendern-HannaWendelbo-4.jpg

Jag är oerhört nöjd med resultatet! I denna vackra ask ligger det 24 stycken små påsar med lösviktste, 5 gr i varje, precis lagom för en riktigt stor balja med te (eller två lagom stora om man vill dela.) Det är en ny sort varje dag, från 1 december fram till julafton. Rooibos, svart, grönt, vitt och örtte, alla sorter är representerade i denna fina kalender. Det är inte utan att jag har börjat längta lite efter adventstiden…!

Jag vill passa på och tacka Sofie, Lizette och Fanny på Nabo för att ni gav mig detta fina uppdrag, det har varit en ära att få jobba med er! Imorgon fredag den 25/9 är det säljstart för Teadventskalendern, om du vill handla direkt från mig hittar du den i HÄR i webshopen eller så kommer du förbi min ateljé på Mariagatan 23 i Majorna på fredagar då jag har öppet mellan kl 14-16.

God Jul (eller är det lite för tidigt att säga ännu?)

// Hanna

P.S Om du tycker det är kul att få en inblick i desingprocessen får du gärna klicka i en “Like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! P.S