kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

HANNAS ADVENTSKALENDER MED BOXAR ATT GÖRA SJÄLV

Hanna Wendelbo

HannaWendelbo-Julkalender.jpg

Julen kommer emot oss med stormsteg och det är bara till att ge sig hän. En adventskalender som räknar ner dagarna till jul är en trevlig sak. Här har jag gjort en som du kan också kan göra genom att du laddar ner malen i pdf:en och sedan följer guiden steg för steg.

Om du väljer att göra 24 små boxar, en för varje dag fram till jul eller satsar på varje adventssöndag som jag gör, spelar inte så stor roll. Askarna är väldigt lätta att göra om du bara har en hygglig skrivare, resten fixar du i ett naffs! Inspirationen till dekoren på boxarna kommer från klassiskt blått porslin, något som är gångbart hela året om. Därför kan du även använda denna lilla box som en gåvoförpackning när helst på året. 

HannaWendelbo-Julbox.jpg
HannaWendelbo-christmasbox-DIY.jpg

Materialet du behöver för att göra en presentbox:

  • PDF:en utskriven på ett lite tjockare papper. Jag har använt ett med en gram vikt på 200 gr.
  • Sax
  • Linjal
  • Kniv
  • Klister
HannaWendelbo-christmasbox-DIY-2.jpg

GÖR SÅ HÄR:

1. Klipp ut mallen efter den gråa linjen. 

2. Använd linjal och baksidan av en kniv att skära i pappret så att du får skarpa hörn där viken sedan kommer att vara. Det går även bra att använda en stiftpenna, där man har tryckt bort blyertsen till detta ändamål.

HannaWendelbo-christmasbox-DIY-4.jpg

3. Vik kanterna försiktigt inåt. Snyggast blir det med riktigt skarpa hörn.

HannaWendelbo-christmasbox-DIY-5.jpg

4. Stryk på lim på den yttersta flärpen.

HannaWendelbo-Christmasbox-DIY-6.jpg

5. Tryck ihop askens bortre sidor med varandra så att ytterkanterna på boxen limmas ihop.

HannaWendelbo-Christmasbox-DIY-7.jpg

6. Nu ser boxen ut så här och det är dags att vika botten.

HannaWendelbo-Christmasbox-DIY-8.jpg

7. Börja med att fälla ner den största flärpen, och därefter fäll ner de två sidorna, lås botten genom att sticka in den kilformade sidan i hålet som har bildats i mitten.

HannaWendelbo-Christmasbox-9.jpg

8. Stäng locket genom att lägga de två flärparna omlott. Stoppa gärna i något fint innan du gör det!

HannaWendelbo-Christmasbox-10.jpg

9. Limma på handtaget. Om man inte vill använda lim, kan man skära ut den lilla skåran som är markerad på mallen och sedan sticka in handtaget där i. Jag tyckte dock att det var lättare att bara limma.

HannaWendelbo-Christmasbox-11.jpg

10. Asken är nu färdig, men om man vill använda den som adventskalender är det bara till att upprepa steg 2-9 23 gånger.

HannaWendelbo-Christmasbox-DIY-12.jpg

Om man inte ska använda boxen till adventskalender kan man packa in något annat fint i den och skriva en julhälsning på. Min nya favoritpenna Brushmarker från Winsor & Newton kan jag nästan inte klara mig utan. 

Adventskalender-DIY.jpg

En liten present varje advent tycker jag blir bra. Kanske en present som innebär att vi gör något tillsammans, som att åka skridskor, gå på bio eller en mysig fika på favoritstället.

HannaWendelbo-Adventskalender.jpg
HannaWendelbo-adventskalender-free-downloadable.jpg

Hoppas att du ska gilla denna lilla tidiga julklapp till dig från mig. Om du gör en adventskalender får du gärna visa mig på Instagram genom att tagga mig @hannawendelbo i bilden och använda #Hannasjulpyssel, det är alltid så otroligt roligt att se hur det blir hemma hos dig!

// Hanna Wendelbo

Om du gillade detta julpyssel kanske du även gillar pepparkakshuset jag gjorde förra året som finns att ladda ner HÄR.

ATT KOLORERA EN TAPETKOLLEKTION

Hanna Wendelbo

När man väljer en tapet till sin inredning så väljer man till 80 % utifrån färgen. Resten av valet ligger i mönstret på tapeten. Inte konstigt att man som tapetdesigner ibland blir lite svettig när man kommer till just stadiet då det är dags att färgsätta en tapetkollektion. 

I april var jag i Belgien och tryckte tapetkollektionen Blomstermåla som är framtagen i samarbete med Midbec. Redan innan jag åkte till tapetfabriken hade jag förberett alla färgställningar i datorn och gjort utskrifter och skickat ner till fabriken. Till och med en liten minidummie på hur själva tapetboken skulle se ut hade jag med mig.

Marguerite-tapet.jpg

Steget innan man kan börja med koloreringen är att varje mönster separeras, dvs att varje enskild färg lyfts ut och hamnar i ett eget lager.  Oftast skickar jag mitt handmålade original till en desinatör som scannar in mitt mönster och sedan med datorns hjälp delar upp färgerna i olika lager. Dessa olika lager hamnar sedan i varsin vals och jag kan påbörja koloreringsarbetet. 

Andruck-tapet-Blomstermåla.jpg

Hos tryckaren finns sedan detta papperstryck som kallas "Andruck" där man kan se hur varje färg enskilt trycker. Ibland bryr man sig inte alls om att kolla på dessa Andruck och i andra fall kan de hjälpa till i den stora gåtan om vad som trycker var. Tro mig, ibland kan det vara ett riktigt mysterium när man står där och skruvar på färgerna och ändå inte får till det!

Kolorering-tapet-HannaWendelbo.jpg

Just den här tapettryckaren jobbar med uppstryk och har inte fasta recept, vilket innebär att man blandar färgen utifrån de utskrifter på tapeterna jag har skickat och sedan matchar. Varje färg hamam i en egen vals och tillsammans ska de blida ett vackert och harmoniskt mönster.

Kolorering-tapet-Blomstermåla.jpg

Färgerna är numrerade i den ordning de trycker i valsarna, där den första färgremsan anger bottenkulören.

Ludvig-Blomstermåla.jpg

Många gånger jobbar man med att kolorera flera olika tapeter samtidigt. För mig är det viktigt att hela kollektionen känns sammanhållen och att man kan finna matchningar till flera olika rum i samma kartbok. När man jobbar med färgsättningen i datorn och sedan skriver ut mönsterna ger det en indikation på hur man vill att de ska upplevas. Men det blir alltid aningen annorlunda när det hamnar på tapetpappret, eller bäraren som vi kallar det på fackspråk.  Dessutom så får man föreställa sig hur metallic-effekter kommer se ut. Det är först när man har det tryckt på tapeten som man kan ta en större bit och testa på väggen. I och med att färgen på metallic blir olika utifrån hur ljuset faller måste man vara ytterst noggrann när man jobbar med den typen av effekter. Jag är personligen väldigt förtjust i att addera lite glans eller glitter i tapeten, jag gillar när rummets väggar upplevs olika i olika belysning.

Kolorering-tapet.jpg
Kolorering.jpg

Tapetfabriks-miljöer i sig kan vara väldigt inspirerande med färgklickar som har blandats genom åren och kollektionerna som farit genom maskinerna. Jag har varit i många olika tapetfabriker, och jag slutar aldrig fascineras av detta spontana färgfyrverkeri. Dessutom har jag en stor respekt för de människor som jobbar i dessa maskiner, de kan varenda skruv och mutter och inställning i maskinen och gör alltid sitt absolut yttersta för att tillfredsställa mina önskemål som designer. Ibland kanske man hör ett litet hummande när man ändrar färgerna för femtielfte gången... Men jag tänker att denna tapet ska hamna i någons hem och sitta där och muntra upp många gråa vardagsmorgnar, då måste jag själv vara helt nöjd och kunna stå för tapeten. 

Uppstrykning-tapet-colorering.jpg

En del tapetfabriker jobbar med fasta recept medan andra jobbar med visuella uppstryk och våtprover, men i det stora hela går koloreingsprocessen till på samma sätt var man än kommer. Man utgår från mina utskrifter och försöker sedan matcha färgerna på den faktiska tryckta tapeten. Efter 2-3 justeringar så brukar den sitta. Just det ögonblicket när känslan far genom kroppen, "ja där satt den", är lika fantastisk varje gång, trots att jag har gjort detta i snart 18 år. I en kollektion brukar det ingå ca 30 artiklar, så det blir några gånger man får uppleva den känslan.

Ludvig-tapet.jpg

Nästa känsla som drabbar mig efter att jag har godkänt en färg är när produktionen sätter igång och man börjar trycka tapeten. I långa banor flyger tapeten genom fabriken och det är med skräckblandad förtjusning jag ser det hända. Tanken att ingen ska gilla det man gjort och "här står jag och trycker upp flera kilometer", den tanken får man bara slå bort, annars hade jag aldrig överlevt en produktionsvecka! Oftast brukar jag vara så exalterad över vad jag har gjort och vill visa ALLA ALLT på en gång, men det går naturligtvis inte. Oftast är lanseringen av kollektionen ett par månader bort och man får hålla i sig lite.

Tapetkollektion-Blomstermåla.jpg

Att kolorera så här i fabriken i skarpt läge är nog den svåraste och mest krävande biten med mitt jobb som tapetdesigner. Det gäller att kunna hålla överblicken och samtidigt ha bevakning på alla enskilda detaljer. Att känna att det blir bra. Men ibland uppstår det problem och då får man vara snabb och kreativ och agera på volley, och att sedan inte fastna i det som inte gick precis som det var tänkt... Det är ju bara jag som vet exakt hur jag tänkte, och det kan bli bra på många olika sätt!

Tapetrullar-kolorering.jpg

Just nu är jag iväg och trycker min andra kollektion för Midbec. Högarna med prover växer för varje timme som går och jag är mycket nöjd med vad vi har gjort hittills. Kanske blir detta min bästa kollektion någonsin? I april kan jag visa, även om jag håller på och spricka av iver att visa upp vad jag har gjort!

 

Må gott!

// Hanna Wendelbo

BLOMSTERMÅLA- MIN NYA TAPETKOLLEKTION I SAMARBETE MED MIDBEC

Hanna Wendelbo

Blomstermåla_HannaWendelbo_Marguerite

I dag, den 29 augusti kommer så äntligen det datum jag har gått och väntat på med stor förväntan. Just denna dag släpps min första tapetkollektion i eget namn och detta känns så stort! Jag är så glad och tacksam för att Midbec Wallpaper har gått in i detta projekt och stöttat mig till 100 %, utan dem hade det nog inte blivit några mer ritade tapeter från mig. 

Processen har varit kringlig och krokig från den första idén till den färdiga produkt som kommer ut i dag, men jag tror aldrig att jag har ritat så mycket på så kort tid. Processen påbörjades i början på februari och det lossnade rejält när jag fick ärva en vacker gammal stilstudiebok från min mans bortgångna faster Lena. Lena var möbelsnickare skolad på Carl Malmsten och jobbade med finsnickeri hela sitt liv. Stilsäker och ubersestetisk var hon. och det var inte utan vördnad jag började bläddra i boken.

HannaWendelbo_Blomstermåla.jpg

När jag fick boken i mina händer föll mitt intresse på det parti som gav exempel på den gotiska stilen, detta rikt dekorerade uttryck som alltid har fascinerat mig. Som formgivare är jag inte den enda som funnit inspiration i gotiken. För Arts and Crafts rörelsen med William Morris i spetsen var det här de hämtade sina idéer och inspiration. Utifrån den dekorerade stenstoden från ett italienskt palats började jag skissa på ett mönster med hjälp av post-it tekniken.

HannaWendelbo_Blomstermåla_Rosa_skiss.jpg

Jag tycker om att skissa fram mina mönsteridéer med papper och penna. Känner att jag tänker så bra när själva rapporten får växa fram över pappret.

Blomstermåla_HannaWendelbo_Marguerite.jpg

Processen med att skissa fram designen Marguerite, följde samma metod. Idén som jag snabbt skissar ner på post-it-lappar, som jag sedan plockar in i datorn för att kika så att rapporten känns bra på en större vägg. Därefter printer jag ut en slarvig skiss i rätt skala som jag därefter skissar ren och som därefter koloreras för att bli det verkliga originalet till designen. Både mönstret Rosa och Marguerite använde jag mig av gouachefärg, vilket är en täckande vattenfärg.

HannaWendelbo_Blomstermåla_Rosa_Blå.jpg

Akantusslingorna lät jag följa med från den ursprungliga formen, medan de större blomformerna är en tolkning med min egna konstnärliga frihet. Ville att uttrycket skulle var stort och maffigt på väggen.

HannaWendelbo_Blomstermåla_Rosa_AnnaCate.jpg

Till hjälp att visualisera den ursprungliga iden fanns stylist Cattis Skoglund, vars fantastiska hem utgör fonden för de bilder fotograf Tove Mattson fotade. Ett makalöst härligt team att få samarbeta med. 

Min vision för hela kollektionen är att det ska kännas hemtrevligt, att väggarnas mönster och färger ska vara med och bidra till en ombonad miljö. För mig är hemmet jätteviktigt, det är hit jag kommer för att landa och andas. Hemmet är min lugna oas, där jag finner ro. Årstiderna kommer och går, men hemtrevligheten består.

Blomstermåla_HannaWendelbo_Henry.jpg

Om starten var aningen svårforcerad så fortsatte det desto lättare när väl de två huvudmönstren, Rosa och Marguerite, var ritade. Jag skissade en hel del bläck, ett uttryck som passar mig bra då det både är distinkt men följsamt och mjukt. Min första design som kom ut med denna teknik som förlaga är dekoren som jag ritade för Lambi. De båda designen Ludvig och Henry är ritade med bläck, något som har följt med ut på det vackraste sättet i den färdiga tapeten. Kika in här för att kolla mer.

Blomstermåla_HannaWendelbo_Hilma_original.jpg

Det sista mönstret som växte fram i processen var akvarellmålade Hilma. Designen är lätt och nätt, men fyller ändå väggen på ett lite annorlunda sätt. Den här typen av mönster älskar jag att rita och har gjort en hel del i denna genre, men aldrig tidigare i akvarellteknik. Men av en händelse, som är en lång historia, vilken jag ska berätta i ett annat blogginlägg så fick jag helt nya akvarellfärger och jag kunde inte låta bli att måla ut mönstret Hilma på just detta sätt.

Blomstermåla_HannaWendelbo_Hilma.jpg

När mina original är färdigmålare sätter jag min signatur på dem med hjälpa av min logga i prägling. Det är mycket jobb med att skissa och måla ut mönstren och då känns det väldigt bra att få lämna över fina original. 

Vill du veta hur det såg ut när vi firade den kommande lanseringen av Blomstermåla med tapetfrukost kika gärna in HÄR.

/ Hanna Wendelbo