kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

VINTERFÖRVARA DAHLIOR-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Så en morgon vaknar man och upptäcker att frosten varit på besök i trädgården och förvandlat alla dahlior till grön slajm. Säsongen är slut. Om frosten kommer tidigt på året kan det vara med stor sorg man får ta farväl. Kommer den sent kan det kanske kännas skönt att få avsluta säsongens bestyr och att en ny årstid väntar.

Innan frosten kommer märker jag upp alla plantor med namnskyltar som jag fäster längst ner på stammen. Jag dokumenterar även genom att ta en bild på blomman tillsammans med namnet så att minnet får hjälp när det är dags att åter plantera dem i rabatten till våren.

UPPGRÄVNING

Efter ett par frostnätter klipper jag ner de långa stjälkarna till ca 10 cm. Men det är ännu inte riktigt någon stress med att ta upp dahliaknölarna ur marken, de mår bäst i jorden så länge inte tjälen kommer eller om det blir för blött. Om jorden är lerig och det regnar väldigt mycket finns risk för att knölarna ruttnar, men oftast tjänar man på att ha is i magen med upptagningen. Ju kortare tid man behöver förvara dem ovan jord desto bättre mår knölarna.

Dahlia Paso Doble bukett

Paso Doble i en solig bukett

Paso Doble

När jag väl tar upp dem så sätter jag grepen i jorden på behörigt avstånd från plantan, knölarna brukar vara mycket större än vad man kan tro och det är dumt att skada dem. Jag lirkar försiktigt upp plantan samtidigt som jag håller i den inkortade stjälken, och kontrollerar att namnlappen sitter kvar ordentligt.

LÅT TORKA

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar på tidningspapper på ett rumstempererat ställe. Jag lägger dem upp och ner så att om det möjligtvis har samlats vatten i röret som blir av den avkortade stjälken kan rinna ut. Jag skakar av den värsta jorden men tvättar dem inte på något sätt – jag upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i en plastback med genomsläppliga hål som jag bottnat med tidningspapper och fyller upp med träull, spån, tidningspapper eller liknande som håller knölarna på plats. Spån och tidningspapper kan ha en tendens att dra fukten ur knölen så har du tvättat dina knölar helt rena från jord är det inte att rekommendera. Om jag bara har en knöl av en sort lägger jag den i en köksavfallspåse.

Ottos Thrill

VINTERFÖRVARINGEN

Jag vinterförvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd. Där har jag ställt två stora dynboxar som jag har isolerat på insidan. I dessa sätter jag ner plastbackarna och täcker med flera lager med fleece-filtar (finns mycket billiga att fynda på loppis) både på insidan och runt om. I lådan lägger jag även med en termometer som jag kan läsa av på avstånd. Om jag märker att temperaturen sjunker till under minus räddar jag snabbt mina mest älskade rariteter och de får stå inomhus några dagar tills värsta kylan har bedarrat. Det finns alltså en viss risk för att temperaturen ska hamna under minusstrecket där, men oftast går det bra. Hur man bäst förvarar sina dahliaknölar får man prova sig fram till, de mår bäst på ett ställe som håller runt 6 grader och inte är för torrt eller för fuktigt. Kanske har du en källare eller ett förråd som kan passa bra?

Jag bor i ett modernt hus utan varken jordkällare, källare, isolerat förråd eller varmgarage så den här metoden har jag utvecklat under flera års tid. Jag kommer aldrig glömma vargavintern i februari 2020 som tog livet av hela min samling. Jag var i chock eftersom jag upplevde att jag hade den perfekta samlingen med dahlior sommaren 2019, jag hade samlat, köpt och bytt knölar så att den hade uppnått perfektion. Men. Man måste tänka att det bara är dahlior, det går att skaffa nya. Det är lugnt!

dahlia Tyrell

Dahlia Tyrell

Dahlia Hamari Gold

NYA KOLLEKTIONEN!

Den 1/12 släpper vi på www.larsviken.se nästa års kollektion med dahlior. Jag lovar dig att det är en magisk samling med underbara dahlior, perfekta till snittblomsodling. Då förhandsbokar man de dahlior man vill ha och sedan lagom till att ljuset återkommer till vårt avlånga land och vårkänslorna börjar spira skickas de till dig från ladugården på Kullahalvön, förpackade i fina papperspåsar med mina illustrationer på.

Illustrationerna i akvarell

Om du vill ha mer tips och råd när det gäller dahlior vill jag passa på att tipsa om min bok “Odla Blommor” som bland annat har gett sensommarens blomsterprimadonna ett helt eget kapitel. Boken kan du beställa HÄR.

Om du fann blogginlägget läsvärt får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

NORRVIKENS PARADRABATTER- PASSIONENS ÅR 2022

Hanna Wendelbo

Norrvikens trädgårdar utanför Båstad är platsen som har skapat så många fantastiska minnen i mig allt sedan jag var liten flicka och lekte i parken tillsammans med min syster på sommarlovets första dag. Min syster har gift sig här och ibland tror jag nog allt att det var dessa trädgårdsrum som skapade intresset för blommor och blad hos mig när jag var barn.

Att få det stora förtroendet att skapa paradrabatterna på Norrviken, passionens år 2022 är en uppgift jag bär med stor ödmjukhet och respekt. Med mjuka penseldrag har färg, form och blomsterflor skapats tillsammans med trädgårdsmästare Pierre, spindoctor Lotte, och floristerna och blomsterkreatörerna Helena och Anna på Norrviken.

penslar trädgårdsdesign

Processen med att designa årets blomsterflor för Norrvikens Trädgårdar började redan på hösten förra året. Ordet som skulle kläs i ett blomsterflor var PASSION, temat för året 2022 på Norrviken. Fyra trädgårdsrum skulle gestaltas, centralaxeln, rundeln som ligger strax före, och sedan på andra sidan Villa Abelin, nedre renässans och nordtyska. Vilket drömuppdrag!

akvarellfärg norrviken Hanna Wendelbo

Det första som kom till mig var färgskalorna för de olika planteringarna. Därefter kom orden för de känslor jag önskade blomsterfloret skulle förstärka hos den passionerade trädgårdsbesökaren. Passion hör för mig ihop med starka känslor, känslor av kärlekens olika faser. Spirande, nyförälskade och nyfikna känslor, men även de där jobbiga himlastormande passionerade känslorna som kryper under skinnet och förlamar alla tankar. Ja, allt detta ville jag uttrycka i blommor!

Bronsfänkål & Digitalis

RUNDELN
I rundeln, som är det öppna trädgårdsrum som blir där promenadstråket från entren till Villa Abelin skärs av axeln med Abelins porträtt och monumentet som riktar sig mot havet, önskade jag endast en kort introduktion av temat. Rummet avgränsas av vita rundade murar och i varje rabatt står en lustig och älskvärd formklippt buske. För att få besökare att stanna upp i detta rum, valde jag växter som markerar det vertikala, spiror av digitalis och bronsfänkål som sträcker sig upp med sitt dilliga bladverk.

Växtlista Rundeln:

  • Bronsfänkål ’Smokey’

  • Digitalis ’Apricot Beauty’

  • Fjäderborstgräs ’Rubrum’

  • Rudbeckia ’Sahara’

CENTRALAXELN

Centralaxeln är den passage som kommer efter rundeln och leder besökaren längs med siktlinjen mot Villa Abelin. Min önskan var dock att denna plantering skulle ta tag i besökaren så att man var tvungen att dra ner på hastigheten och avvakta med att rusa fram mot spegeldammen och villan som ligger och pockar på uppmärksamheten. Rytm, rörelse och synkoper kändes som rätt melodislinga att jobba utefter i detta trädgårdsrum. En inbjudan till att känna passionen, att vilja sträcka ut handen och känna det taktila gräset kittla handflatorna. Färgskalan här går i dramatiska toner men som överbryggas av växter som både har varma och kalla färger i sig. Dessutom hade jag en önskan om att färgskalan skulle vridas upp och hettas upp ju längre säsongen går. Vid varje nytt besök på Norrviken ska man uppleva något nytt.

Växtlista centralaxeln:

  • Gaura ’Sparkler White’

  • Digitalis ’Apricot Beauty’

  • Zinnia ’Quenny Lime Orange’

  • Lejongap ´Rocket Bronze´

  • Rudbeckia ’Sahara’

  • Fjäderborstgräs ’Rubrum’

  • Ekorrkorn

  • Dahlia ´Cafe Au lait´

  • Dahlia ´Sylvia´

  • Dahlia ´Fubuki Orange´

  • Dahlia ´Honka dark´

Vissa växtmöten i den här rabatten har blivit överjordiskt vackra, tänk vad naturen kan skapa för oss att bara njuta av! Den här rabatten skulle man enkelt kunna översätta till sin egna trädgård. Växterna är planterade efter principen minimera-gruppera-repetera (vilket jag beskriver ingående i min bok “Odla Blommor”) för att verkligen får den där rytmen som gör att man både stannar upp men ändå följer med. I framkant av planteringen växer perenn pärleternell som ramar in allt så vackert med sitt silvriga bladverk.

Centralaxeln växtlista Norrviken

Fubuki Orange & ekorrkorn

centralaxeln Norrviken

Digitalis ´Apricot beauty´

Zinnia ’Quenny Lime Orange’

NEDRE RENÄSSANS

I det inramade trädgårdsrummet fullkomligen vibrerar passionen. När den är så där himlastormande, medryckande och fullkomligt intagande. Du har inget val, bara ge dig hän. Ge efter för kärlekens lek och låt den koka i alla de djupaste tonerna i rödaste rött och vibrerande gyllene toner. Vallmons tidiga och förgängliga flor fladdrar förbi och landar i de vackraste och stoltaste dahlior som accentuerar sensommarens höjdpunkt. (Här har jag ännu inte hunnit ta bilder, men håll till godo med växtlistan så länge!)

Växtlista Nedre Renässans

  • Lejongap ´Sonnet orange scarlet´

  • Rudbeckia ’Cherry Brandy’

  • Jätteverbena

  • Dahlia ´Babylon Bronze´

  • Dahlia ´Jowey Mirella´

  • Dahlia ´Totally Tangerine´

NORDTYSKA

Den öppna platsen som utgör nordtyska har ena vyn med evighetsdammen med salamandrarna eller vyn mot Villa Abelin med sitt stolta torn. Just här är det den en favoritplats för att fotografera nygifta bröllopspar och här var min tanke att de skulle få en fantastik, romantisk scen att befästa sin kärlek på.

När passionen övergår i ren kärlek och lycka. Som kärleksfulla smekningar över ryggen och som kyssen på den mjuka huden där hals möter nacke. Som det vackraste och renaste löftet om evig kärlek. Sinnligt och innerligt. Allt detta och lite till ryms i detta växtflor.

Himlen lånar sin blå ton till stolta riddarsporrar som letar sig upp genom ett blomsterhav av dahlior i ljust rosa, mjukt gyllengul och löftesrikt fördjupat rosaorange. Det vita floret utgörs av sommarljus som lånar ut sitt lågmälda fyrverkeri och väver ihop allt till en mjuk harmoni. Det här är platsen för att skapa kärleksfulla minnen för all framtid.

Akvarell för att förmedla känslan i Nordtyska, romantiskt och skirt.

En vy man aldrig kan tröttna på

Växtlista Nordtyska:

  • Gaura

  • Zinnia ´Zinderella Lilac´

  • Delphinium grandiflorum ’Summer Blues’f

  • Dahlia ´Platinium Blonde´

  • Dahlia ´Cafe Au lait´

  • Dahlia ´Fubuki Orange´

  • Eucalypthus polyanthemos ’Silbertropfen’

I den här planteringen är det en mer ängslik komposition, där det ska kännas som om växterna själva har valt var de ska växa. Dock är zinnian planterad som en inramning i framkant för att ge struktur. I bakkant är eucalutusen planterad i kluster för att ge en ryggrad i sceneriet. De blå riddarsporrarna blev periodvis lite väl häftiga, men då har Anna och Helen hjälpt till att skörda av dem för att skapa harmoni i trädgårdsrummet. Visst är det underbart att man kan göra så?

Ängslik plantering

Zinnia ´Zinderella Lilac´

Jag är designer och formgivare med ett passionerat förhållande till blommor. I mitt kreativa skapande är blommor och trädgård min största inspirationskälla. Min designprocess är cyklisk, jag vet inte längre om den börjar med att jag stoppar ett frö i jorden och det växer upp till en planta som jag målar av, eller om det börjar med ett första penseldrag på akvarellpappret där sedan en blomma växer fram. Att få möjlighet att göra så här stora projekt med växtmaterial är en stor förmån som jag är så tacksam för. Förra året, 2021, fick jag förtroendet att göra blomsterfloret i Bigården på Norrviken, läs mer om det HÄR. Det här ger mig energi och inspiration till all min kreativa verksamhet. Att tänka i färg och form, oavsett om det är genom att designa ett tapetmönster eller en rabatt, det kan vara det bästa jag vet!

norrviken paradrabatt ritning

Om du vill höra mig berätta med egna ord på plats på Norrviken finns jag där lördagen den 6 augusti 2022 kl 11:15 med start i Halmhuset. Mellan klockan 13:30-15 finns jag sedan på plats i Halmhuset och svarar på dina frågor. Mycket roligt kommer hända i parken eftersom det är BotaniCar, vill du redan nu boka din biljett gör du det här.

Hoppas att vi ses i blomsterhavet på Norrviken!

// Hanna

P.S Om du gillade den här bloggposten och fann den intressant eller användbar, klicka gärna i en “like” nedan så vet jag vad jag ska skriva mer om!

HEMESTER I SÖDRA BOHUSLÄN

Hanna Wendelbo

Inlägget presenteras i samarbete med Västsverige och Södra Bohuslän

hemester södra bohuslän

Det finns så många smultronställen i vårt avlånga land att upptäcka på hemestern. I södra Bohuslän på Tjörn, som är en stor ö strax norr om Göteborg, finns det så många och rika upplevelser. Här kombinerar man sin semester med vacker natur tillsammans med storslagna konstupplevelser. Dessutom är havet nära hela tiden, så blir man sugen på ett dopp är det bara att hoppa i!

Jag bjöd med mig min kära kreativa sidekick Lotta Kvist och åkte på minisemester en dag i början på juni. Vi är frekventa besökare i gästateljérna på Akvarellmuseet i Skärhamn, men då reser vi helst off season för att få ta del av det rena och avskalade landskapet som ger den perfekta inramningen till akvarellmålande och designprocesser. Vi var så nyfikna på vad mer vår favorit-ö hade att erbjuda i det vackraste försommarfloret. Vi lämnade ett mycket regnigt Göteborg i min lilla Fiat och körde på fina vägar en timme norrut och landade i ett ännu regnigare Skärhamn för att äta lunch på Restaurang Vatten.

VATTEN RESTURANG OCH CAFE

Resturang Vatten ligger inne på akvarellmuseet med hänförande utsikt över vattnet och Bockholmen där gästateljerna ligger. Varje gång Lotta och jag bor i ateljéerna väljer vi alltid att äta minst en av måltiderna här. Vi har aldrig någonsin blivit besvikna på detta ställe. Det är alltid gott. Riktigt gott. Och denna gång var inget undantag. Maten är otrolig och självklart väljer man fisk på det här stället! Mums!

Utsikt över gästateljéerna på Bockholmen

resturang vatten skärhamn

Torsk med hummersås och potatismos. Smakar himmelskt1

AKVARELLMUSEET

akvarellmuseet hade vi stämt träff med konstpedagogerna Jonte och Johan som visade experimentverkstaden för oss. Museet jobbar med en koppling mellan kunskap och konst och erbjuder en verksamhet för skolbarn i olika åldrar. Som lärare kan du boka in en lektion på akvarellmuseet och samtidigt få handledning av konstpedagogerna. Jonte och Johan pratade sig varma om den här verksamheten och om hur fantastiskt det är att upptäcka kreativitet och skaparlusta tillsammans. Något jag verkligen kan relatera till!

Lotta & jag kunde inte motstå erbjudandet om att låna med oss akvarellfärger, penslar och akvarellpapper att ta med ut på klipporna. Lusten att måla blev för stark efter killarnas engagerande snack om konsten, livet, passionen, Magritte och surrealisterna att det bara var att ge sig hän. Miljön på akvarellmuseet inbjuder verkligen till eget skapande, inspirationen sitter inte bara i den omgivande naturen utan även i byggnaden och i människorna som kan kalla detta sin arbetsplats.

experimentverkstaden skärhamn

Akvarellens magi

experimentverkstaden akvarellmuseet skärhamn

Experimentverkstaden på Akvarellmusset i Skärhamn

Utsikt över Bockholmen med gästateljéerna

experimentverkstaden akvarellmuseet

Förkläden på rad som väntar på unga konstnärer i Experimentverkstaden på Akvarellmuseet

UTSTÄLLNINGEN Rene Magritte Idéernas laboratorium

I utställningslokalerna pågår just nu, 8 maj-4 september 2022 en fantastisk utställning med verk av Rene Margritte. Utställningen är så vackert och tankeväckande kurerad att de nästan uttjatade konstveken får en helt ny betydelse. Hatten av till det konststycket! Flygande män i kostym och plommonstop, pipan som inte är en pipa, flygande moln och stenar får en chans att upplevas som om det vore första gången igen. Väggarna är otroligt känsligt, men knappast ängsligt, färgsatta. Lycklig och imponerad över möjligheten att ta del av en så internationell utställning, som lätt hade platsat på Guggenheim i New York (där jag för övrig såg en minnesvärd utställning med Kandinsky i våras), i mysiga ljuvliga Skärhamn. Stora upplevelser på hemmaplan!

Magritte akvarellmuseet i Skärhamn

Älskar att studera detaljerna i skisser och anteckningar som sedan blir till Magrittes ikoniska målningar.

AKVARELLMÅLA PÅ KLIPPORNA

Med denna inspirationsboost i bagaget och uppehållsväder gick vi ut och satte oss på en av våra favoritklippor precis vid hopptornet vid museet. Vädret var perfekt med mjuka skuggor över gråa klippor. Förvånansvärt fort föll vi in i måleriet, vi bara satt där på vår favoritplats och upplevde gestaltningen genom den tjocka akvarellpenselns drag mot det grängade pappret. Tack och lov slog kaffesuget till, annars hade vi lätt blivit kvar i flera timmar till! Vi hämtade upp kaffe och godsak i restaurangens café och tog riktning mot Kyrkesund.

akvarellmuseet i Skärhamn

HÄRÖN

Till Kyrkesund från Skärhamn tar det mindre en tjugo minuter med bil. Bilvägen går genom ett pittoreskt landskap som riktigt suger tag i en. Vår slutdestination för dagen var Härön som man når med Västtrafiks vanliga båt, biljetten köper man enkelt i To Go appen. Överfarten tar fem minuter och båten går varje timme. Härnön är helt bilfri och när man anländer till hamnen och följer den slingriga vägen står allas kärror och pirror på rad. En syn som jag inte kan låta bli att bli riktigt glad för!

härön båt
härön södra bohuslän

MAGASINET HÄRÖN

Längs en slingrig väg kantad av skärgårdshus med snickarglädje promenerade vi till Magasinet Härön. Byggnaden är ett gammalt havremagasin med anor från 1847, men drivs av det unga ambitiösa paret Johanna & Niklas sedan något år tillbaka. Sex stycken mycket charmiga och mysiga rum finns på Magasinet. Samtliga med havsutsikt, ja, man bor ju bokstavligen på vattnet! Sympatiskt nog är även hundar välkomna om man säger till i förväg.

Mysiga och fräscha hotellrum med havsutsikt på Magasinet Härön

Utsikten från mitt hotellrum på Magasinet Härön. Kan det bli härligare?

magasinet härön

Det öppna fönstret är det hotellrum jag bodde i.

VANDRING OCH BAD PÅ HÄRÖN

Runt ön går en slinga genom naturreservatet som är känt för sitt rika växt- och fågelliv. Från båda håll med utgångspunkt från hamnen når man den gamla gården Änga. Enligt hörsägen ska det blomma magiska fält med vallmo där under tidig sommar. Dessvärre kom vi inte så långt på vår runda eftersom himlen fullkomligt öppnade sig och störtregnet kom samtidigt som det mullrade oroväckande ute över havet. Badplatsen med brygga och stege finns strax söder om hamnen.

badplats Härön

Badplats med brygga ligger strax söder om hamnen

Mot badet!

härön fönster
Silverarv

MATEN PÅ MAGASINET HÄRÖN

Menyn är skärgårdsinspirerad med inslag av lokalodlade grödor. I köket lagar Johanna den godaste maten och vid borden presenterar Niklas rätterna och viner tillsammans med en hel lektion i smakupplevelser och kulinariska höjdpunkter. Förrätten som bestod av tre olika sorters sill var både god och inspirerande. Varianten som kallades för ”gubbröra” med skivad färskpotatis, bränd grädde, potatischips, matjessill, gravat ägg och gräslök fick genast en repis i mitt hem när jag kom hem och hade gäster. Så enkelt, så kul, så fantastiskt smakrikt!

Frukosten var även den en upplevelse med hembakt grötbröd, goda ostar, marmelad, yoghurt och allt vad en kan önska sig, serverad med omtanke och finess. Magasinet på Härön er ett sådant ställe man för alltid kommer längta tillbaka till. På min bucket list står att uppleva en hummerhelg här, med grått hav, lila ljung och det mysigaste krypinnet i det gamla magasinet.

magasinet härön

Förrätten med 3 sorters sill. Galet gott!

magasinet härön

Drömmigaste frukosten!

PILANE SKULPTURPARK

Dag två började med ett efterlängtat besök i skulpturparken i Pilane. Till vår stora fröjd fick vi med oss Peter Lennby som är upphovsmannen till utställningen, som ciceron på vår vandring genom det pastorala landskapet med otroliga konstupplevelser. Pilane är naturens egen konsthall, ett åtta hektar stort kulturlandskap där man rör sig fritt under bar himmel. Med storslagen utsikt över den bohuslänska arkipelagen känns närheten till konsten, havet, naturen och det som anas bortom horisonten.

Anna pilane

ANNA

Skulptur i pilane

Peter med hunden Leo, Skulptur i Pilanes grundare. Konstverket heter Diana av Berth Johansson.

Följ berättelsen!

Anna Fasshauers gula verk Pendel

Peter har ett förflutet som filmare och har byggt upp vandrigen genom Pilane med samma dramaturgi. Det finns en story att följa med i och det gör man så gärna. Varje år tillkommer nya verk för att skapa en ny berättelse med den 14 meter höga ”Anna” av Jaume Plensa står stadigt på sitt berg. Det blev ett spännande samtal om gestaltning, skala och proportioner, vilket arv man vill lämna efter sig på denna jord, och Peter svarade tålmodigt på Lottas och mina frågor.

“Beam me up!”

Kent Karlsson Endless

Hans Gothlin Around and Around. Det här skulpturen vill man uppleva både på håll och nära. Det kommer du märka när du är på plats.

Tony Cragg Pool

Det är något speciellt att möta konstverken i samspråk med naturen.

Jaume Plensa ANNA

CYKLA MELLAN PILANE OCH SKÄRHAMN

Mellan Pilane och Akvarellmuseet i Skärhamn går en 12 km lång slinga, som man kan vandra, springa eller cykla. Små blå skyltar med texten ”Tjörn Island of Art” visar vägen så det är lätt att hitta. Underlaget är skiftande, asfalt, grusväg, stig och spänger. Havet är aldrig långt bort och ser man inte det så kan man höra det. Landskapet är medryckande vackert. Vi slog oss ner och fikade på vår medhavda matsäck från Lottas Surdegsbageri och det smakade helt underbart där i gräset! Cykel är ett fantastiskt bra sätt att uppleva nya ställen, vill man stanna hittar man alltid parkering!

cykla på tjörn

Med cykel kan man pausa lätt så fort det blir vackert!

Tjärblomster i försommartid

Lottas surdegsbageri

Fika från Lottas Surdegsbageri

SUNDSBY SÄTERI

Sista stoppet på vår minisemter var Sundsby Säteri som ligger på ön Mjön, där vi började med en sen lunch hos Margaretas kök. En riktigt god och välsmakande sallad slank lätt ner. Senare förstod vi att de goda salladsbladen kom från den fantastiska köksträdgården som trädgårdsmästare Joakim visade oss. Om vi inte precis hade fikat hade jag gärna provsmakat alla hembakade godsaker och inte bara svept en bulle…

Säteriet har anor sedan långt tillbaka men är känt eftersom Margareta Huitfeldt, en av Bohusläns mäktigaste kvinnor, bodde här på 1600-talet. Ända sedan Margaretas tid har det odlats på platsen. Genom åren har det funnits bland annat en fruktträdgård, örtagård, kålgård och en handelsträdgård. Bakom trädgårdsmästarbostaden ligger vinkastet som har stockar sedan 1800-talet som fortfarande producerar druvor.

Trädgårdsmästarbostaden

Köksträdgården på Sundsby Säteri. Så fint med rabatten med perenner som ramar in.

Köksträdgården som består av fyra olika kvarter knyter idag an till den odling som blomstrade här för hundra år sedan. i bäddarna samsas grönsaker och blommor och längs med staketet växer en bred bård med perenner. Jag gillade skarpt blandningen av sparrisens sirliga stänglar tillsammans med julrosornas svulstiga frökapslar, och sedan glada aklejor som nyfiket kikade upp här och var! En promenad här bjuder på många gröna gömda ställen och den stora dammen ger ett lugn till platsen.

Trädgårdsmästare Joakim, som gillar blommor lika mycket som grönsaker!

Potatis av kulturarvssort.

Med sinnena uppfyllda av nya intryck och glada över att ha hunnit uppleva så mycket på bara två dagar och en övernattning styrde vi kosan söderut igen. Tänk att det finns många fantastiska smultronställen som bara ligger och väntar på att utforskas och upplevas!

Ett stort tack till Västsverige och Södra Bohuslän som gjorde vår resa möjlig! Ut och upptäck dina pärlor du med! Om du har några egna smultornställen att upptäcka i Bohuslän, skriv en kommentar nedan så hjälps vi åt med hemestertipsen!

Trevlig hemester!

// Hanna