kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

NYÅRSPYSSEL I NYHETSMORGON

Hanna Wendelbo

nyårspyssel

Pyssla ihop en härlig nyårsfest helt själv av tapetrester eller fint julklappspapper. Klart att man kan gå till affären och köpa rubbet, men visst är det så mycket roligare om man själv kan svänga ihop det hela och göra nyårsafton extra speciell och personlig?

nyårsdrink
sugrör med stjärnor

Stjärnor i alla dess former hör verkligen till nyårsafton. Dessa stjärnor viker på enklast möjligaste sätt. Sedan kan man använda dem till allt möjligt för att höja nyårsfirandet:

  • Montera på sugrör med hjälp av en limpistol

  • Lägg dem som de är och dekorera det festliga bordet

  • Montera med hjälp av limpistol på maskeradmasker eller hårdiadem

maskeradmasker

Maskeradmaskerna är klippta i tapetpapper och sedan dekorerade med urklippta former i andra tapetmönster. Här är det endast fantasin som sätter gränser hur maskerna kan dekoreras.

En annan rolig snackis på ditt nyårskalas är en drömlåda. Klä in en gammal skokartong eller liknande i tapet och skär en skåra på ovansidan. Låt dina festdeltagare skriva ner sin dröm, intention eller nyårslöfte inför kommande år. Det blir en rolig snackis, dels i år när ni skiver de små lapparna som får landa i lådan, men även nästa när ni öppnar lådan och läser vad ni drömde om för ett år sedan. Gick drömmen i uppfyllelse, tro?

Hoppas att du gillar min enkla tips som verkligen kan addera det där lilla extra och personliga till ditt nyårsfirande!

Gott Nytt år på dig!

Kram Hanna

P.S. Om du gillar min bloggpost får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad jag vad du gillar och kan skriva mer om det!

PYJAMASKOLLEKTION FÖR LINDEX

Hanna Wendelbo

Äntligen finns den pyjamaskollektion ute i butikerna som jag fick uppdrag av Lindex att skapa mönsterna till. I varje mönster jag ritar lägger jag ner mycket omsorg och arbete. Vill du veta mer om hur designprocessen ser ut från första iden till den färdiga produkten, då har jag skrivit denna text till dig!

När jag blev kontaktad av Lindex för ett ”förutsättningslöst möte” i slutet på december förra året var jag först tveksam. Jag var mitt i massa olika projekt som skulle vara klara före jul och jag hade ställt in mig på att vara lite ledig, men min nyfikenhet tog sannerligen övertaget och jag bokade in mötet. Att avsätta tid för det mötet kan vara det smartaste jag har gjort för oj vilket uppdrag jag fick med mig hem!

Uppdraget löd att rita två mönster som skulle passa till en kollektion med pyjamasar som skulle passa för dam, barn och baby. Allt med ett passande uttryck för Mini-me. Därutöver var uppdraget fritt men att det gärna fick bära ett strakt eget uttryck av det formspråk som jag behärskar så väl, ett intrikat organiskt mönster med inslag av blommor. Har du hört en mer drömmig brief någonsin? Det har inte jag i alla fall!

SKISSPROCESSEN

Med detta i huvudet tog jag fram ett block med notis-lappar och började skissa upp olika mönsterskelett som gör sig väl för kläder. För att tyget ska användas så smart som möjligt och med minimalt spill ritas mönsterrapporten helt riktningslös. Det betyder att man kan vrida och vända på tyget utan att det blir ett tydligt upp eller ner. Om mönsterformerna är i rätt proportioner medför även det att spillet av materialet minskar. Det vill säga att om mönstret förhåller sig i rätt proportioner till plaggen som ska sys så blir det inte massa spill heller eftersom varje bit kan användas.

Rosalinda som skiss i skala 1:1

Mönstret med blommor kom omedelbart upp framför mitt inre. Jag ville att det skulle ha en känsla av lyxighet med smekande bladformer som omhuldar kroppsligheten på ett vackert vis. Blommorna som får blomma ut i mönstret som fick arbetsnamnet Rosalinda, är anemoner, medan bladen som är inlånade för tankarna till enkla akantus-blad och stiliserade kvistar av syrenblad. För att uttrycket inte skulle bli för platt vävde jag även in några större och några mindre blommor, kanske med en tanke på äppleblom. I min fantasi kan jag få blanda lite hur som helst.

Rosalinda, när jag börjat måla upp originalet i gouache

När jag genom skisserna började se mönstret framför mig gick jag över till att skissa i skala 1:1 i blyerts för att se så att proportionerna för ett plagg att bära på kroppen landade rätt. Samtidigt som jag gjorde detta började jag se det andra mönstret framför mig. I det andra mönstret ville jag inte att blommor skulle vara det bärande formelementet utan jag såg framför mig svalor som flög över små pyjamasar och nattkläder. Svalan är en så fin symbol för återvändandet till hemmet och i många kulturer betyder svalan tur och lycka. Dessutom har jag en vän som på något märkligt sätt drar till sig svalor i bilder och andra symboler vilket har fascinerat mig länge. Ja, att rita in svalor i mönstret kändes verkligen naturligt. Mönstret fick arbetsnamnet Florentina och även nypon och olika sorter kvistar med blad ornamenterar ytan.

Efter att jag har skilt upp mönstret i rätt skala med blyerts, brukar jag scanna in det för att bearbeta det i datorn och se över så att mönsterrapporten får ett mjukt flöde över ytan. Oftast är det endast små justeringar som behövs göras innan jag skriver ut det igen i skala 1:1. Med detta om underlag målar jag upp mönstret på ett akverellpapper med gouache. Gouache är en täckande vattenfärg som ger helt släta och matta ytor, vilket är det uttryck jag allt som oftast är ute efter i min mönsterformgivning.

Florentina, nästan färdigmålat original i gouache på mitt skrivbord

SEPARERINGEN

När orginalen sedan var färdigmålade lämnade jag över dem till designavdelningen på Lindex som hjälpte mig med att separera mönsterna. När man separerar mönsterna så fångar man upp varje kulör i ett eget lager så att man kan färgsätta mönstret så som man vill ha det. Om mönstret ska tryckas på traditionellt vis med valsar så måste varje enskild färg tryckas i en egen vals. Nu för tiden trycks mycket digitalt och då behöver man egentligen inte göra en separering om man redan från början är helt klar med färgsättningen. Men med varje enskild färg i ett eget lager är man mycket friare med att jobba vidare med färgställningarna.

FÄRGSÄTTNINGEN

När jag fick de digitala filerna på Rosalinda och Florentina satte jag igång med färgsättningen. Jag testade flera olika alternativ, många ganska traditionellt ”juliga”, med färger som rött, grönt och vitt. Men jag hade en vision framför mig att jag ville att kollektionens skulle vara i samklang med naturens färgskala under vintersäsongen. Jag såg framför mig gyllene toner tillsammans med frostigare kulörer. På näthinnan hade jag en vintrig bild av hur det ser ut nere vid vår brygga där vår lilla båt ligger och guppar på sommaren. På vintern har vassen ändrat färg till en mer gyllene ton som står sig så vackert mot det karga landskapet med klippor som kobbar där himmel och hav möts i olika gråblåtoner. En gnistrande vinterdag är denna färgkombination oslagbar och den ville jag fånga i plaggen. Jag chansade och skickade med även den här färgskalan. Till min lycka var det precis den färgskalan som designteamet på Lindex gillade mest så vi valde att gå vidare med den versionen!

Parallellt med att jag ritade mönsterna tog Lindex designavdelning fram plaggskisserna och vi såg tillsammans hur något riktigt fint tog form. Kaftanen som skulle bära mönstret Rosalinda blev fort en favorit i kollektionen och när jag sedan fick prova den för första gången spratt det till av lycka i bröstet. Den hade blivit så fin, så rätt, så användbar!

DEN FÄRDIGA KOLLEKTIONEN

Hela kollektionen innehåller 13 olika plagg och finns på lindex.com och  i utvalda Lindex-butiker. En av de mest tillfredställande sakerna med detta projekt är att få se plaggen på så många olika människor och i så olika länder. Att få se mina mönster bli använda och älskade i hemmets lugna vrå det gör mig så otroligt glad och stolt som formgivare. Jag är så tacksam för att Lindex gav mig förtroendet att skapa denna kollektion och att jag fick helt fria tyglar att finna rätt uttryck. Ett mycket speciellt uppdrag som jag kommer minnas med stolthet så länge jag lever.

Jag har jobbat som mönsterformgivare sedan 2001 och designat mönster för tapeter, hemtextil, kläder, pappersprodukter med mera. Metoden jag beskriver ovan, där handens arbete får ta tid när den letar sig fram med penselstråk över akvarellarket, är den jag alltid använder mig av. Jag låter de små ojämnheter som blir när handen får styra vara kvar i det färdiga mönstret, jag vill att man ska se att originalet är handmålat med stor omsorg, det har blivit mitt signum. Jag hoppas att plaggen i Lindex-kollektionen ska älskas och bäras länge, länge.


// Hanna

P.S Om du är intresserad av processen med att rita mönster på detta vis har jag en workshop i mönsterdesign den 14 januari i min ateljé i Göteborg. Då delar jag med mig av alla de tips och tricks jag har lärt mig efter mer än 20 år i branschen. I workshopen lär jag ut mönsterhantverket och visar på olika metoder för att skapa vackra mönster. Vill du veta mer och boka en plats klicka in här.

TRÄDGÅRDSHÖNS

Hanna Wendelbo

Att ha höns i trädgården är en lycka på så många olika sätt. Att ha levande djur som håller en sällskap vid trädgårdsarbetet är både mysigt och trevligt. Vi går och småsnackar jag och hönsen. Hönsen går runt i trädgården och sprätter och gör jorden lucker i öppna rabatter i sin jakt på mask, samtidigt hjälper de till med att gödsla upp bädden med hönsbajs. Dessutom förser de oss med underbara välsmakande ägg.

trädgårdshöns
Höns i trädgården

Sedan ett par år tillbaka har vi ha höns i vår villaträdgård. Här hos oss får man lov att ha fyra stycken hönor i tätbebyggt område utan att söka tillstånd för dem. I trädgården går de fritt och sprätter och letar mat under dagarna för att sedan söka sig tillbaka till sin hönsgård och går självmant in i hönshuset för att söka skydd för natten.

Under åren har vi haft flera olika raser var och en med sin egna personlighet, egenskaper och utseende. När man skaffar höns kan det vara bra att läsa på om dessa olika egenskaper så att man prickar rätt utifrån hur ens egna omständigheter ser ut.

Brun Lohman

BRUN LOHMAN

De första hönsen vi skaffade var brun Lohman, en värphybrid som lägger ungefär ett ägg om dagen under nästan hela året. Sonja & Solvej fick de heta dessa fina damer. De blev snabbt väldigt tama och var lätta att hantera. Lohman är vad man kallar värphybrider och är framavlade just för att de ska lägga mycket ägg, det gör dessvärre att de inte blir lika gamla som andra höns, vilket är så tråkigt när man fäster sig så otroligt mycket vi dessa sköna personligheter. Äggen är bruna och Lohman lägger ungefär 250 ägg om året.

Trädgårdshöns Lohman Vorwerk

Brun Lohman & Vorwerk

VORWERK

Samtidigt som vi skaffade Lohmans kom även två Vorwerk till vår lilla flock. Vorwerk är tjusiga med sin röda dräkt och svarta hals, huvud och stjärt. Heidi & Hertha fick de heta. Vorwerk är en lätt hönsras, dvs de är ganska små i sin storlek. De värper mjukt aprikosfärgade ägg, ca 150 om året. Vorwerk är ruvningsbenägna så vill man föda upp egna små kycklingar är det en bra ras. Om man inte har en tupp, vilket vi inte har, lägger sig ändå vorwerk gärna och ruvar på sina obefruktade ägg. De kan bli riktiga surhöns som man får hjälpa lite till att hitta ut ur redet så de får mat i sig.

Cream legbar

Cream Legbar

CREAM LEGBAR

Vår Cream legbar heter Jonna, hon lägger turkosa ägg och har en vackert tecknad fjäderdräkt. På halsen har hon randiga fjädrar vilket kännetecknar rasen. Hon är inte alls ruvningsbenägen utan är den som gärna först av alla vill komma ut ur hönsgården och rusa bort till sitt favorithörn i trädgården och lägga sig i solen och sandbada. Höns älskar att bada i sand eller i torr jord, det är deras sätt att hålls sig rena. De ser verkligen för roliga ut när de burrar ner sig i jorden och fäller ut vingarna och skyfflar över sig jord och sand. När de reser sig upp ser de helt stora och dammiga ut, det rister de av sig så det flyger i luften. Det ser onekligen väldigt lustfyllt ut!

Silverudds Blå

SILVERUDDS BLÅ

Ett kort tag hade vi även en Silverudds blå. Jag hade läst så mycket om dem och hade stirrat mig lite blind på deras vackra ägg. Blågröna till färgen, helt otroliga. Det jag hade missat att läsa på var hur stora och flaxiga de var. Om man vill hålla höns i en villaträdgård där man har många barn och hundar, både mina egna och andra som kommer och hälsar på, så är inte silverudds blå den bästa rasen. Vår stackars höna flög gärna upp i träd och satte sig och sedan när man gick förbi, blev hon så rädd att hon flaxade ut ur trädet och skrek förnärmat i högan sky. Silverudds blå är oerhört vackra med sin perfekt gråa fjäderdräkt, stolta uppsyn och röda kam. Den dagen jag bor lantligt och kan ha en större flock med höns, då vill jag ha silverudds blå igen!

Ägg Cream Legbar Vorwerk

Turkosa ägg från Cream Legbar och aprikosa från Vorwerk

SUSSEX

Sussex har vit fjäderdräkt med ett svartrandigt band runt halsen. Än så länge är vår Lilly bara halvåret gammal och ännu inte börjat värpa. Sussex är en tung hönsras och ska vara tålig och lugn. Äggen är gulaktiga och vi ser framemot att se Lillys fina ägg framåt vårkanten när hon är värpmogen.

BRAHMA

Brahama är stora och lugna höns och det sägs att de är lätta att få tama. De ser otroligt coola ut med sina fjäderbeklädda ben. Äggen är gulbruna. Ännu är vår brahma Mildred bara halvåret gammal så till våren, när ljuset återkommer, är det nog dags för henne att börja lägga ägg. Just nu är hon ett riktigt trivsamt sällskap i trädgården och man får gärna klappa henne.

INTRODUCERA NYA HÖNS TILL FLOCKEN

För oss har det aldrig varit något problem att introducera nya höns till flocken. När det har blivit mörkt och hönsen sover sätter vi in de nya flockmedlemmarna och på morgonen när de vaknar så sakta, så är de först avvaktande men redan efter några dagar går de och pickar i sig mat tillsammans och sitter tätt på sittpinnarna i hönshuset. Trots att vi inte har någon tupp till vår lilla flock har det aldrig varit något större problem.

Lekstugan som är ombyggd till hönshus

HÖNSHUS OCH HÖNSGÅRD

Hönsen bor i en ombyggd lekstuga som vi har isolerat och inrett efter hönsens behov med reden och sittpinnar. Det känns som om de stortrivs i sitt hönshus som är en lekstuga som finns i Skånska Byggvarors sortiment. I baksidan av hönshuset finns en automatisk dörr som öppnar upp till hönsgården. Hönsgården är inhägnad med både väggar och tak, här kan de gå skyddade för rovfåglar. I hönsgården växer både ett silverpäron och hortensia, hönsen gillar att söka skydd under bladverket. När vi inte är hemma får de vistas i hönsgården, men annars går de oftast fritt i trädgården.

Hönsgården

Våra två hundar Sammie och Stella bryr sig inte nämnvärt om hönsen, de går sida vid sida i trädgården och sköter sina egna sysslor. De är så trivsamt med djur i trägården och jag kan varmt rekommendera dig till att skaffa trädgårdshöns!

// Hanna

P.S. Om du gillade det här blogginlägget så klicka gärna i en “like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!