kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ALLT OM MITT HÖNSHUS

Hanna Wendelbo

iNLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED SKÅNSKA BYGGVAROR

För ett tag sedan skaffade vi ett nytt hönshus till våra kära höns. Det gamla sjöng verkligen på sista versen och var väldigt opraktiskt. Efter ett par år som hönsägare visste jag precis vad vår lilla flock och jag som hönsägare behövde och det här nya hönshuset är planerat och inrett på absolut smartast vis. Här bjuder jag på mina bästa tips på hur man inreder hönshuset på bästa sätt!

Lekstugan Tom från Skånska Byggvaror. Brahma-hönan Mildred och Sussex-hönan Sussie går och pickar.

Utgångspunkten är lekstugan “Tom” från Skånska Byggvaror. Den kom levererad som en byggsats och var lätt att montera. Lekstugan levereras omålad så man kan välja helt själv i vilken färg man vill ha den i. Vi valde att ha samma färg på det lilla huset som vi har på vår villa, grå med vita detaljer. Så himla fint när det harmonierar med varandra!

Cream Legbar-hönan Jonna ligger i ett av redena för att lägga sina turkosa ägg.

REDEN

Huset är isolerat och väggarna är täckta med vitmålad mdf-skiva. Golvet är klätt av en våtrumsmatta för att det ska vara så enkelt som möjligt att städa ordentligt. Längs ena sidan finns fyra reden så att alla hönor kan hitta sitt egna att lägga ägg i. Dock väljer de alltid aningen det rede som är närmst dörren eller det som är närmst bakväggen. Om det redan ligger en kompis i redet för att värpa ägg, spelar det inte någon roll för då trycker de in sig där båda två. En ganska rolig syn när den stora Brahman Mildred klämmer sig in hos den mindre Cream Legbar Jonna.

Redena fyller vi med halm medan på golvet täcks av spån.

I bakre väggen är en automatiks hönslucka monterad.

AUTOMATISK HÖNSLUCKA

I bakre delen av växthuset har vi monterat en hönslucka som öppnas automatiskt vid valda tider. På kvällen går hönsen självmant in och hoppar upp och sätter sig på sina pinnar där de sedan sover under natten. Hönsluckan leder ut till hönsgården som är inhängnad både i väggar och tak och där kan de vistas även när vi inte är hemma och har koll på hungriga rovdjur.

När vi är hemma så går hönsen oftast helt fritt i trädgården. De går runt och pickar och sprätter runt. Mördarsnigelägg käkar de upp blixtsnabbt och det gör mig otroligt tacksam. Vissa rabatter villl jag verkligen ha i fred för deras framfart och de måste jag sätta upp staket och nät omkring.

Sussi Sussex

Sittpinnar och bajsbräda.

SITTPINNAR

Ena väggen är högre än den andra i hönshuset och på den högre väggen är hönsens sittpinnar monterade. Det är naturliga grenar som har lite olika tjocklek och som är monterade på olika höjder för att varje höna ska kunna välja vad de bäst gillar. Det verkar som om alla tycker om att sitt högst upp och det ser lite mysigt ut när de sitter där och kikar ut genom fönstret. På dessa pinnar hoppar de upp på kvällen för att sova.

Under den översta pinnen är en bajsbräda monterad. Jag vet, det är ett gräsligt ord att skriva, men det är så himla praktiskt! Bajsbrädan är en snedställd skiva med en list ner till. På denna lägger vi ut tidningspapper som är lätt att vika ihop tillsammans med hönsens bajs och tömma på komposten. Hönsbajset är en enorm tillgång för odlandet i min trädgård, så det vill man inte slarva bort hur som helst.

Hönsen föredrar att sitta på pinnen när de gör sina behov och det är väldigt praktiskt då resten av hönshuset håller dig fräscht och fint länge.

FÖRDELEN MED ATT INREDA EN LEKSTUGA

När vi började kika på ett nytt hönshus var det just lekstugan Tom från Skånska Byggvaror som passade samtliga våra kriterier för ett bra hönshus för vår lilla flock. Hönshuset skulle vara så pass stort att vi kunde komma in i det för att kunna städa och rengöra ordentligt. Men inte så stort att det skulle bli för dyrt att värma upp det under bistra vinterdagar. I vår lilla flock har vi fyra hönor, men just det här huset skulle kunna passa för dubbelt så många hönor, beroende på storleken på raserna. Att kunna komma in i hönshuset så här på framsidan för att tömma reden på varma nyvärpta ägg, fylla på med god mat och städa är så bra. Det är lätt att hålla fräscht och fint utanför. Vill du veta mer om vilka hönsraser vi har och hur mysigt det är med trädgårdshöns klicka in HÄR.

Förutom att mina höns trivs så bra i sitt nya hönshus så blir jag själv så glad över detta lilla gulliga hus som pryder min trädgård. Nog så viktig sak, eller hur?

Om du gillar det här inlägget får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

VILLA PUEBLA- VILKET MAGNIFIKT HUS!

Hanna Wendelbo

Villa Puebla byggdes 1880 av den från Mexiko återvändande Eugene Lions som hade följt i sin onkels fotspår och skapat sig en förmögenhet i just staden Puebla i Mexiko. Huset skulle bli familjen sommarbostad och omfatta en stor del av byn Barcelonnette i de provensalska alperna, strax ovanför Marseille och Nice. Huset har stått tomt under flera decennier tills nyligen då det fransk-svenska paret Laurent och Tessi bestämde sig för att varsamt väcka det ur sitt förfall och törnrosasömn.

HUR JAG HAMNADE I VILLA PUEBLA

Runt nyår fick jag ett riktigt spännande DM på insta från en kvinna som undrade om jag inte tyckte det skulle vara roligt och intressant för mig som mönsterformgivare att ta sig en titt på det hus hon och hennes man höll på att renovera i Frankrike och komma hit en vecka som Artist in Residence. Jag blev eld och lågor då jag kikade in på Villa Pueblas Instagram och fick se hur de höll på att skaka liv i detta magnifika hus från 1880. Det var alltså Tessi som bjöd in mig genom Instagram, tänk vilket community det är ändå!

Då huset i princip hade lämnats åt sitt öde i så otroligt många år utan att någon renoverat upp det och ändrat rummens konstruktioner är detta en miljö av sällan skådat slag. Många av interiörerna, med klinkers på golven, tapeterna på vägarna men även möblerna och föremålen är original från tiden. Det är en stark känsla av Art Nouveau men även med en känsla av det som komma skall i och med La Belle Epoque. Jag har aldrig upplevt något liknande och är så tacksam för att spendera en vecka här!

B&B VILLA PUEBLA
Om man inte kommer hit till Villa Puebla på konstnärsvistelse så som jag och min danska kollega Lisa Grue har gjort kan man hyra in sig på Bed & Breakfast. Rummen som hyrs ut är helt fantastiska och ligger på våning två i det enorma huset. Rummen är otroligt välbevarade och har helt nybyggda och fräscha badrum. Vill du kika in och kanske boka ett rum klicka in HÄR.

EN DRÖM I ART NOUVEAU

Redan man stiger innan för de mäktiga portarna till Villa Puebla slås man av dess eleganta skönhet. Klinkergolvet är som en helt egen historia i sig själv och det är nästan svårt att slita blicken från det, trots att en smäcker trappa leder upp i huset.

På första plan finns förutom köket även ett sällskapsrum med gyllenläder-inspirerade tapeter på väggarna. Formationen som löjtnantshjärtat ger i mönsterbilden är så mycket Art Nouveau det kan bli. Tänk att det är original från 1880 och så välbevarat!

PROVENSALSKA ALPERNA

Villa Puebla omges av alperna. Oavsett vilket fönster man tittar ut genom så ser man det magnifika bergen torna upp sig. Fram tills i mitten på juni är snötopparna täckta. Vill du åka hit för att vandra (vilken dröm!) planera in din resa efter midsommar för den bästa upplevelsen tipsar Laurent om. Om man vill åka hit för skidåkningen så ligger skidsystemet endast 10 minuter bort med bil, man ser nedfarterna från huset. Skidsäsongen börjar i december, tänk en weekend här nästa sportlov!

Jag vet att jag låter som en resebyrå, men ja, jag har handlöst förälskat mig i huset och vill ta med mig hela familjen hit och hittar massa argument till varför även de måste åka hit…

MEXIKO!

De mexikanska referenserna i Villa Puebla är många. Hela byn Barcelonette är föresten fylld av blinkningar tillbaka till Mexiko där många av de franska byns innevånare gjorde sig en förmögenhet. Olika mexikanska högtider firas och uppmärksammas här, kan tänka mig att “Dias de muertos” är fantastisk att uppleva här! I den lilla franska alpbyn kan man både äta autentisk taco, dricka tequila och införskaffa alla sorters mexikanska föremål som hattar och ponchos. Otroligt härlig kontrast tycker jag!

På våning två ligger de rum som hyrs ut för B&B. Kolla in den här tesalongen med dörrar i glas dekorerade med blåregn och iris. Jag är så oändligt förtjust i det här uttrycket av Art Nouveau, där blommorna är långsträckta och elegant men samtidigt inramade av en svart kontur. Samma effekt kan man tex se i hur Carl Larsson valde att illustrera från sitt hem Lilla Hyttnäs i Sundborn. När man pratar om iris så måste jag även nämna mönstret “Iris” som är ritat av John Henry Dearle för William Morris & Co 1888. ÄLSKAR!

Nu låter jag bilderna tala för sig själva så du kan drömma dig bort till makalösa Villa Puebla!

ARTIST IN RESIDENCE

På våning tre huserar jag och Lisa Grue, designer och illustratör med bas i Köpenhamn, denna vecka som Artist in Residence. Det är en otrolig förmån vi avnjuter här. Jag vältrar mig i gamla tapeter och njuter av husets otroliga interiörer, medan Lisa redan tecknat flera ark fulla med den flora som man kan hitta i de omgivande alperna. Kanske kan detta bli något i framtiden, men just nu inspireras vi av huset och dess omgivningar och är så tacksamma för att Tessi och Laurent valde att bjuda in oss till Villa Puebla.

Lisa Grue, illustratör och designer med sin bas i Köpenhamn är bästa ressällskapet.

Varma hälsningar från Villa Puebla!

// Hanna

P.S Tyckte du att det här blogginlägget var roligt att läsa får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

ÅRETS PELARGON 2023- MOONLIGHT GUIDO

Hanna Wendelbo

Alltsedan 2007 har utmärkelsen Årets Pelargon utdelats på intiativ av Blomsterfrämjandet, LRF Trädgård och småplantproducenterna. Varje år väljer man även en person att vara presentatör av Årets pelargon och i år fick jag det ärofyllda uppdraget. Årets pelargon 2023 heter Moonlight Guido och är en riktigt härlig, robust och färgstark sort som jag genast blev handlöst förälskad i.

moonlight guido pelargon

MOONLIGHT GUIDO

Årets pelargon 2023, Moonlight Guido har en färgstark personlighet. Blomman har en vibrerande ton av rödorange som bärs upp av en stjälk som är auberginelila, ibland nästan svart, och ett kraftigt mörkgrönt bladverk. Moonlight Guido är fantastisk både inomhus i fönster för att ge en försmak av varmare tider, liksom utomhus i kruka på altan eller balkong.

HUR VÄLJS ÅRETS PELARGON UT?

Det är ett gediget arbete som ligger bakom förädlingsarbetet och juryn påbörjar sökandet efter pelargonkandidater 3-4 år före lansering. Juryn letar efter friska och livskraftiga pelargoner med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorterna visa ett annorlunda uttryck än det som vanligtvis syns hos pelargoner.

JURYARBETET

När man väl hittat pelargonsorter som gått igenom juryns nålsöga sätts produktionen av moderplantor igång. Detta sker ungefär 2,5 år före lansering. Av moderplantorna tar man sedan sticklingar under senhösten och när de fått rötter planteras de ut i utvalda trädgårdar för uppdrivning.

I juryn 2023 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Blomsterhavet på Arvidssons i Fjärås som odlat 35.000 plantor av Moonlight Guido i år!

Visst är det en tjusig pelargon, Moonlight Guido? Jag har tagit den till mitt hjärta och hoppas att den verkligen ska falla även dig i smaken!

Kram

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det1