kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ODLA EUCALYPTUS-SÅ LYCKAS DU!

Hanna Wendelbo

Det är en mäktig känsla att så ett mikroskopiskt litet frö i början på året och sedan se en planta växa upp som i slutet på säsongen är ett mindre träd. Tänk dig lyckan att kunna sköra av dina egna eucalyptuskvistar till vackra buketter och kransar under hela hösten. Vill du veta hur du lyckas med detta, ja då ska du fortsätta läsa detta blogginlägg.

SÅDDEN

Eucalyptus har en lång utvecklingstid från frö till större planta så jag startar upp fröerna tidigt på våren. Här hos mig har det visats sig perfekt att börja första veckan i februari. Då kan jag odla upp eucalyptusen utan att använda växtbelysning. Jag sår eukalyptusen på två olika sätt. Soilblockers och i minidrivhus. Jordvolymen ska vara ganska liten vid sådd så att jorden inte blir för kall för fröet att gro.

Sådd i soilblockers

Jag stämplar ut jordkuberna i vanlig planteringsjord och placerar ett eucalyptusfrö i varje med hjälp av en tandpetare. För att hålla kvar fukten i sådden strösslar jag över ett tunt lager med vermikulit och täcker med plast så att sådden inte fuktar ut.

Sådd i minidrivhus

Jag fyller cellerna med planteringsjord och fuktar jorden med hjälp av en sprejflaska. Sedan placerar jag ett frö i varje cell och täcker med vermikulit. Locket sätts på för att hålla sådden fuktig.

Eucalyptus vill både ha ljus och värme för att gro. Om man inte har tillgång till en värmematta kan man tex sätta sådden på golvvärme under de mörka timmarna för att så fort det blir dag flytta upp sådden i ett ljust fönster. Efter ungefär en vecka bör det kika upp små plantor på röda stjälkar med gröna små hjärtblad. Då behövs inte värmemattan eller golvvärmen längre. Tag av lock och plast så att det inte blir för fuktigt i sådden. Vattna försiktigt med sprejflaska på jordytan när det blir torrt.

Efter en vecka ungefär kan små röda groddar skymtas i vermikuliten

Sådd i soilblockers, även här har det grott efter en vecka

Eucalyptus i soilblockers två veckor efter sådd, ståendes i ljust fönster

OMSKOLNING

Tillväxten är oerhört långsam men efter ungefär 3 veckor efter sådd börjar karaktärsbladen visa sig. Det är även ungefär då som jag flyttar över de eucalyptus som är sådd i mini soilblockers får komma upp i en större storlek. Då blir det lättare att passa med vatten. Eucalyptus vill ha det förvånansvärt fuktig och avskyr att torka ut.

Ungefär 4-6 veckor efter sådd syns flera blad på den lilla plantan och de eucalyptus som är sådda i minidrivhuset får komma till en större kruka. Även denna gång planteringsjord av god kvalité, kompromissa inte med jorden utan välj den bästa. Jag föredrar att använda svarta kvadratiska plastkrukor i storleken 9 eller 11 cm. De håller fukten väl och håller även värmen när de står i fönstret.

4-6 veckor efter sådd skolas eucalyptusen i en kvadratisk svart plastkruka

I mitten på april för krukorna flytta ut i mitt bubbeltält i växthuset. Detta motsvarar min plats som är ljus och sval. Jag har en fläkt i bubbeltältet som går på när temperaturen faller under 14 grader. Den är lite problematiskt att odla i ett bubbeltält i ett kallväxthus så här års. Blir det en solig dag kan temperaturen lätt hamna på över 25 grader, så det gäller att ligga steget före och öppna upp när prognosen lovar solsken.

Eucalyptusen blir väldigt glad när den får komma ut i bubbeltältet och får bada i solsken

I maj tar tillväxten verkligen fart och det är nästan så man kan se plantan växa. Jag brukar näringsvattna då med tex tångnäring så att tillväxten inte ska avta i väntan på utplantering. Jag vet att det är många eucalyptus-odlare som börjar toppa sina plantor så här års, men jag gör det inte. Jag vill ha långa stjälkar att skörda av, inte nödvändigtvis en buskig planta.

I maj, när de kommit ut i bubbeltältet tilltar tillväxten på eucalyptusen.

Man kan nästan se dem växa från en dag till en annan!

UTPLANTERING

I samband med att frostriken är över, hos mig i mitten på maj-början på juni är det dags att plantera ut. Avhärda noga så eucalyptusen inte får en chock av väder, vind och sol. Då tar jag en riktig stor kruka, minst 40 L. Se till så att du har hål i botten för dränering och täck botten med tex lecakulor. Fyll krukan med urnjord av bästa kvalité, det kommer löna sig i längden, det lovar jag! Jag brukar även sticka ner en bambukäpp och binda upp huvudstammen mot denna. Då växer plantan stadigt på höjden, den strävar ändå mot att bli ett högt träd!

Eucalyptus, utplantering i stor kruka.

SKÖTSEL

Eucalyptusen vill ha mer vatten än vad man först kan tro. Är det varmt behöver man passa den med vatten morgon och kväll, den är ganska törstig av sig. I juli börjar jag nafsa så smått på de späda skotten. Koalor och eucalyptus har utvecklats i symbios så tänk dig att du är en liten koala som mumsar i sig de färskaste topparna med välbehag. Plantan kommer svara med att skjuta ännu längre skott och ge bättre stjälkar för skörd. Kom ihåg att näringsvattna då och då under säsongen med tex utspädd hönsgödsel, guldvatten eller tångnäring.

I augusti har eucalyptusen så pass långa stjälkar att man kan skörd av för buketter. Det är magiskt! Doften är otrolig och det silverblågröna bladverket gör sig så otroligt bra tillsammans med dahlior i brända toner. Ja, eller i buketer med vita blommor. Eller ja, den är otrolig bara som den är också faktiskt!

När du skördar av tänk på att klippa ca 1 cm under ett bladpar, eftersom 2-3 cm av stjälken vissnar in och blir till en liten intorkad stump som sedan faller bort. Oftast förgrenar sig eucalyptusen fint just där så man kan ha det i åtanke när man skördar av.

I oktober när det har börjat bli lite frost här hos mig i odlingszon 1 så och då, skördar jag av ordentligt och börjar förbereda för vinterförvaring.

VINTERFÖRVARING

Jag har provat att vinterförvara på två olika sätt, inget av dem är optimalt, men eucalyptusen överlever. Det finns flertalet sorter som klarar ner till -10 grader och viloperioden för dem är ganska kort.

Förvaring i kallväxthus

Jag tar in krukorna i mitt kallväxthus och ställer dem på ett isolerande material så som tex frigolit. Runt krukan vevar jag några lager med odlingväv och jute. Låter dem torka upp så att inte mycket vatten är kvar i krukorna. Här får de stå under hela vintern och de ser verkligen bedrövliga ut, men så snart värmen återkommer så kan de börja flytta ut igen. Om växterna har ett par år på nacken upplever jag att de inte är lika frostkänsliga på våren utan kan flytta ut redan i april-maj. Ganska snart börjar de skjuta nya friska gröna skott och jag klipper bort allt som ser visset och dött ut. I växthuset kan det bli ganska varmt på våren så det gäller att ha koll med bevattning, torka ut vill de inte när de vaknar upp ur vintervilan.

Vinterförvaring inomhus

Ett år har jag även förvarat eucalyptusen inomhus. Vi fick en vattenläcka i vardagsrummet och jag orkade helt enkelt inte med att röja runt bland allt som stod staplat runt väggarna, bland annat några stackars krukor med eucalyptus som blivit tillfälligt räddade undan någon höststorm och sedan blivit kvar inomhus. Vi hade 26 grader inomhus pga vattenläckan som krävde en fläkt som stod och torkade ut rummet. När rummet sedan blev beboligt igen slängde jag på lite vatten i krukorna med de helt intorkade eucalyptusen och till min stora förvåning bröt nya gröna skott fram på de tillsynes helt döda plantorna.

Bästa vinterförvaringen hade antagligen varit ett orangeri med lagom ljus, fuktighet och värme, men det har jag inte tillgång till så då får det bli så här.

Jag hoppas verkligen att du blir sugen på att odla eucalyptus. Förra året hade jag en så-along på Instagram då vi gjorde varje steg tillsammans. Det tänkte jag göra även i år, så klicka hem dina frön redan idag. Jag odlar dessa eucalyptusfrön från Florea som du hittar om du klickar in här.

Jag tänker att vi kör igång med sådden söndagen den 11 februari, hänger du med mig då? På Instagram heter jag @hannawendelbo så följ mig där för uppdateringar under säsongens gång.

// Hanna

P.S Om du gillade blogginlägget och fann det intressant och kunskapsnyttigt får du gärna klicka i en LIKE nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S


LÅNGENÄS-ÄNTLIGEN ÄR DEN NYA TAPETKOLLEKTIONEN HÄR!

Hanna Wendelbo

Så äntligen är den nya tapetkollektionen här som jag har ritat för Midbec Tapeter. Kollektionen heter Långenäs, kika in så berättar jag mer om mönsterna!

Kollektionen LÅNGENÄS består av sex stycken helt nyritade mönster som är färgsatta på i härliga mjuka kulörer som man vara vill bjuda in i sitt hem. Inspirationen kommer från blommornas värld, både från den vilda floran och de blommor jag gärna odlar i min egna trädgård.

KAPRIFOL

Jag älskar att plocka med mig in blommor från morgonens promenad med mina två hundar, Sammie och Stella. Vi tar en promenad genom kvarteret och ner till havet. Vi fyller lungorna med syre när vi står på bryggan ute i fjorden och tittar bort mot glittret i fjärran. Precis där bryggan går upp på land så växer de blåaste blåklockor man kan tänka sig. De står där och pinglar i havsbrisen och jag är säker på att nyckelpigor kan höra deras mjuka klang där de sitter bredvid på ett grässtrå och vilar sig. Över klipporna vältrar sig vildkaprifol och bildar lianer som söker sig upp i buskarna som växer i närheten. Doften av kaprifol tillsammans med hav är den bästa doft jag vet tror jag allt!

Vildrosen har blommat över och varma röda nypon lyser i de taggiga snåren. Åh, vilken fantastisk syn detta är under sensommaren här på Västkusten, det här ska jag sammanfoga i ett tapetmönster så att man kan njuta av det varje dag. Inspirationen från min morgonpromenad resulterade i mönstret KAPRIFOL, som numera finns med i kollektionen i fyra olika färgställningar. Klicka in HÄR för att se dem alla.

Jag handmålar alla mina mönsteroriginal och lägger stor omsorg om minsta lilla penseldrag. Jag vill att handens hantverk ska synas och finnas med i slutresultatet, visst det är tidskrävande, men å andra sidan så vill jag att min mönster ska leva länge. De ska hålla för både ögat och handens slitage.

KRASSESLINGA

Krasse är en favoritblomma i min trädgård, den är så himla kär. Tyvärr så kommer kållarven och käkar upp bladen och då ser den rent förskräcklig ut. Jag fick snabbt skynda mig att måla av den när den blommade och sträckte ut sina långa rankor, kändes som ett mönster precis så som den växte i min rabatt. Mönstret fick namnet KRASSESLINGA och kommer i fem olika färgställningar. Den finns både i ljusa och ljuva färgställningar liksom i dramatiskt grafitgrått och mossgrönt, vill du kika in på dem har du dem HÄR.

Tänk att ett litet, skrynkligt krassefrö som sätts i jord kan växa sig så stor och frodig under bara en säsong. I mönstret syns både knopp och blommor.

VÅRBLOMMOR

Det här mönstret hade arbetsnamnet VÅRENS FÖRSTA DAG och här har jag vävt in det där första blommorna som kommer och överraskar oss på våren och lovar att ljusare tider är på väg. Man fylls av en spirande känsla som värmer i magen och kanske till och med lite på nästippen om man har tur. Tussilago, blåsippa, vitsippa och snödroppar finns i detta mönster.

TULPANDANS

Mönstret TULPANDANS är nog ett av de fröjdigaste mönster jag någonsin har ritat. Det kom så direkt till mig och ville verkligen landa med pensel på mitt akvarellpapper. Det vara bara att dansa med och på så sätt fick designen även sitt namn!

FLEUR

Ett mönster som jag länge velat rita och som har funnit med mig ett tag är FLEUR. Det är inspirerat av klassiska Millefleur-mönster som var vanliga i bakgrunden på vävda bonader från sen medeltid och tidig renässans. Inför ett annat projekt har jag djupdykt i just renässansen och verkligen impregnerat mig själv med den här mönster bilden som översatt från franska betyder tusen blommor. Nu är det inte så många blommor som ingår i det här tapetmönstret, men gullviva, tulpan, förgätmigej och tusensköna har jag lånat in i denna rara komposition. Samtliga tre färgställningar kan du kika på HÄR. Tapeten är prefekt i ett sovrum eller i ett kök i lantlig stil. Så nyfiken på var denna tapet kan hamna och hoppas att jag snart får se någon miljö med det!

ADAM

Personligen är jag mycket förtjust i små, nästan osynliga mönster på mina väggar. Jag tycker att det är så vackert med tapet på väggarna, det känns varmt, ombonat och klätt. Det behöver inte vara så mycket färg alla gånger, mönstret ADAM är en favorit! Mönstret finns i fem olika färgställningar som du kan kika på HÄR.

Kollektionen Långenäs består av sex nyritade tapetdesigns, men även några gamla godingar ligger med i kollektionsboken. Dessutom ingår det enfärgade tapeter i kollektionen så det ska vara lätt att hitta alternativ när man vill matcha, bra va?

Tapetkollektionen hittar du i din närmsta tapetbutik, fråga efter Midbec tapeter så kan butikspersonalen hjälpa dig att hitta rätt. Vet du om att jag har designat 10 tapetkollektioner för Midbec? Det finns så att du kan hålla dig sysselsatt med att botanisera bland mina tapetmönster en hel eftermiddag!

// Hanna

P:S Kika gärna in på mitt Instagram där det just nu pågår en tävling där du kan vinna 8 rullar från denna kollektion! Och gillar du att höra historien bakom arbete med att ta fram en tapetkollektion så får du gärna klicka i en “like” nedan. Då får jag en indikation om vad jag ska berätta mer om!

NORRVIKEN TRÄDGÅRDARS PARADRABATTER 2023

Hanna Wendelbo

Ännu en säsong har jag fått den otroligt stora äran att designa årets sommarflor i Norrviken trädgårdars paradrabatter. Norrviken är en helt förtrollad park, belägen strax utanför Båstad och grundades år 1905 av Rudolf Abelin. Norrvikens trädgårdar har ett synnerligen speciellt och gynnsamt odlingsklimat, inramat av den stolta Hallandsåsens sluttningar och det mäktiga havet. Utblickarna från trädgårdarna är halsbrytande vackra.

Nordtyska, Norrvikens Trädgårdar augusti 2022, Passionens år.

För mig är det tredje året som jag får vara med och bidra med blomstrande skönhet genom min blomsterdesign i parken. 2021 gestaltade jag blomsterfloret i Bigården, vilket du kan läsa mer om HÄR. 2022 som var passionens år och då blomstrade paradrabatterna av mitt utvalda blomsterflor i en varm och kärleksfull färgskala som du kan läsa mer om HÄR. Årets tema är TIDLÖST och i år har uppdraget utökats ännu lite mer och det är om dessa rabatters arbete denna bloggpost kommer handla om.

Jag har allt sedan barnsben besökt trädgårdarna då jag är uppvuxen på andra sidan Hallandsåsen. Jag har upplevt alla de olika faser parken har genomgått så jag kan med tyngd bakom orden säga att Norrvikens Trädgårdar aldrig har varit så vackert som det är i år. Det finns så otroligt många anledningar till att besöka denna underbara plats som har en sann lockelse på många kreatörer och trädgårdsälskare. Kika in här för att läsa hela programmet på Norrvikens trädgårdar som är värt ett besök oavsett säsong, det lovar jag dig!

Årets tema på Norrviken är ”Tidlöst”. Hela det kreativa arbetet med att tolka detta tema började med ett svartvitt fotografi av människor klädda i gammaldags kläder på promenad längs en grusad gång inramad av ett vitt, eteriskt, luftigt blomsterflor. Med denna inspiration på näthinnan började jag gestaltningsarbetet med årets sommarblomsplanteringar. Blomsterfloret i parken ska vara vackert under en mycket lång tid. Det får gärna vara föränderligt men aldrig bedagat. Varje gäst i parken ska få sin bästa upplevelse oavsett när besöket sker. Förra säsongen var dahliorna mycket uppskattade och var vackra hela sommaren, blomningen upphörde inte förrän i november. Därför fick de ljuvliga dahliorna ta plats även i årets rabatter, men nu i den vita färgskala och självklart nya spännande former!

ÄPPLET

Det första som möter dig på vägen in till parken är den planterings som kallas för ”Äpplet”. I en upphöjd bädd står en mycket vackert äppleträd av okänd sort. Vid trädets stam finner man ett blomstrande flor i vitt med inslag av silver, ett uns lime och någon dutt av gult. En färgskala som känns tidlös och som man aldrig kommer tröttna på. Växtvalen så som följer:

Växtlista Äpplet

Lägre bård i framkant

Grusnejlika Gypsophilia muralis ’Gipsy White’

Lejongap ’Twinny White’

Dahlia ’Sneezy’

Curryeternell Helichrysum italicum

Dahlia ’Sneezy’

Lejongap ’Twinny White’

Högre plantering

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

Pompondahlia ’Snowflake’

Dunborstgräs Pennisetum villosum

Jungfruhirs Panicum virgatum ’Fountain’

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

HALMHUSET

Den cirkelformade rabatten utanför halmhuset var riktigt rolig att designa då det redan på plats finns de sockertoppsklippta formelementen. I rabatten finns sedan tidigare den perenna mörkbladiga alunroten Heuchera ‘Obsidian’, vilket jag så klart ville ta vara på och väva in i den nya tematiska planteringen. Fasaden till det söta halmhuset är svart så även detta tog jag hänsyn till. Den enkelblommande dahlian ’Bishop of Dover’ som humlor och bin älskar, har dessutom ett mörkt bladverk och ett litet stråk av rosa i sina blomblad kändes som den perfekta färgbryggan i denna rabatt. För att få en blomning som börjar tidigt på säsongen valdes ståtliga vita riddarsporrar som står så vackert i kontrast till de formklippta barrväxterna.

Halmhuset Norrvikens Trädgårdar i maj 2023. Missa inte den fina utställningen i huset!

Trädgårdsriddarsporre Delphinium elatum ’Aurora White’

Växtlista Halmhuset

Trädgårdsriddarsporre Delphinium elatum ’Aurora White’

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Dahlia ’Bishop of Dover’

RUNDELN

Innan man kommer in i den långa centralaxeln som leder fram mot Villa Abelin, kommer man in i ett mellanrum som kallas för rundeln. Om man har näsan mot villan så har man den ståtliga bysten av Abelin på sin högra sida och på andra sidan tväraxeln havet och monumentet och utsikten över bukten.. Ett trädgårdsrum som kräver att man tar en paus på sin vandring in genom parken. Med de vita murarna som fond, och som även förstärker känslan av ett eget trädgårdsrum, finns formklippta element som ger stadga, karaktär men även andas en dos lekfullhet. Här vill jag skapa en harmonisk känsla som ändå bjuder på en del nyfikenhet.

Norrviken trädgårdar Rundeln 2023

Att göra alla dessa planteringar är ett teamwork med trädgårdsmästarna på Norrviken.

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Varenda liten planta sätts med stor omsorg på plats.

Växtlista Rundeln

Murbinka Erigeron karviskiantus

Fingerborgsblomma Digitalis ’Camelot White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

CENTRALAXELN

Det är en mäktig siktlinje man får uppleva när man promenerar in på Norrvikens Trädgårdar. Hela tiden ser man Villa Abelin torna upp sig i slutet av gången, men vandringen dit tar sin lilla tid och upplevelser ska kanta vägen. När man väl har lämnat rundeln så stiger man in i det som kallas centralaxeln. Så fort man träder in här så är dragningskraften mot Villa Abelin påtaglig. För att förstärka känslan av rörelse har jag valt att plocka in olika sorters gräs i blomsterfloret. Färgskalan här domineras totalt av vita toner tillsammans med grönt och silver.

Växtlista Centralaxeln

Pompondahlia ’Snowflake’

Tallriksdahlia ’Fleurel’

Dahlia ’White Star’

Sommarljus Gaura ’Sparkle White’

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Vädd Scabioisa columbaria mariposa ’Flutter White’

Sommarljus Gaura lindheimeri ’Sparkle White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga ’green Mist’

Jungfruhirs Panicum virgatum ’Fountain’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Juniperblomster Lychnis flos-jovis ’White Robin’

Juniperblomster Lychnis flos-jovis ’White Robin’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Vädd Scabioisa columbaria mariposa ’Flutter White’

Tandpetarsilja Ammi Visnaga ’Green Mist’

Centralaxeln Norrvikens trädgårdar sommarfloret 2023

NORDTYSKA PLANTERINGEN

En av de absolut vackraste platserna på Norrviken är det trädgårdsrum som kallas för nordtyska. Platsen indikerar den starka axeln med utsikten över spegeldammen som leder rakt ut i havet och i motsatt riktning tornar vackra Villa Abelin upp sig. I spegeldammen hittar man små vattensalamandrar som fascinerar. Nordtyska utgörs av två njurformade rabatter som ramar in platsen tillsammans med formklippta formelement. Rummet är tydligt definierat och riktningarna uppenbara.

I dessa rabatter växer ett högrest flor för att ytterligare betona känslan av ett sceniskt landskap. Denna plats är en av de mest populära platserna i parken för brudpar att använda till sina bröllopsbilder så det är viktigt att floret känns inbjudande och mjukt.

Växtlista Nordtyska

Anemonblommande dahlia ’Platinium blonde’

Tallriksdahlia ’Fleurel’

Tallriksdahlia ’Cafe au lait supreme’

Stor blomstertobak Nicotiana alata v. grandiflora

Fingerborgsblomma Digitalis x digipexis ’Dalmatian White’

Sommarljus Gaura lindheimeri ’Sparkle White’

Dunborstgräs Pennisetumn villosum

Finaste gänget med trädgårdsmästarna på Norrvikens trädgårdar. Som jag gillar att jobba med dessa otroliga människor!

Botanicar 3, 4 och 5 augusti 2023. Välkommen!

På lördag den 5 augusti så guidar jag i paradrabatterna på Norrvikens trädgårdar. Samling utanför Halmhuset kl 10.30 och 13. I parken pågår Botanicar så det finns något att hitta på för alla! Hoppas att vi ses i prunkande paradrabatter och kanske ses vi vid bussen för att ta en selfie?

// Hanna

P.S Om du tyckte detta blogginlägg var givande får du gärna klicka i en like, då vet jag vad jag ska skriva mer om1