TRÄDGÅRDENS LUKTÄRTER- JAG DRÖMMER OM ODLINGARNA
Hanna Wendelbo
Det har varit riktigt kallt och nationellt isdygn men jag längtar efter att köra ner fingrarna i varm jord. Längtan växer sig starkare och starkare när ljuset börjar göra sig mer och mer påmind. Och det bästa av allt är att det snart är dags för luktärtssådden!
Förra året hade jag den stora lyckan att stifta bekantskap med Cecilia Wingård som verkligen är luktärtskännare av rang. Jag köpte ett par påsar frön av henne på Trädgårdsmässan i Malmö i början på mars och sådde sedan enligt hennes instruktioner vecka 12. Till midsommar hade jag första lilla buketten, precis som utlovat, trots att våren verkligen lät vänta på sig och frosten höll kvar sitt fasta grepp riktigt länge.
Fröerna jag köpte av Cecilia var Senator, Purple Prince, Lady Griezel Hamilton, Janett Scott och två till som jag tyvärr glömt namnet på. Vecka 12 gjorde jag som Cecilia sagt och petade ner en hel påse frön i en och samma kruka med bra jord som är helt genomvattnad. Krukan fick en påse om sig vilket fungerade som ett minidrivhus på ett varmt och ljust ställe. Till min förvåning så grodde samtliga frön från alla påsar! När växterna hade kommit upp en bit, satte jag ut dem utomhus, men höll ett vakande öga på dem så att inte temperaturen gick under -4. Men i både snö och kyla fick de stå utomhus och växa till sig. Plantorna blev förvånansvärt knubbiga och kraftiga och otroligt lätta att handskas med när jag stack ner dem här och var i kärl, rabatter och odlingslådor.
Luktärter är riktiga klättrare och vill ha hjälp med att sträva mot skyn. Varje vår hämtar jag ett lass med hästskit från vänner med hästgård och jordförbättrar rabatter och odlingar. Det verkar som om luktärterna verkligen gillar jorden. Under säsongen vattnar jag dem då och då, när jag kommer på det med lite extra näring, vilket består av hönsbajs blandat med vatten. Luktärterna är ena hungriga rackare!
En av de absolut bästa sakerna med luktärter är att ju mer man plockar desto fler blommor får man. Luktärter får absolut inte lov att sätta frön, då är säsongen genast över. I slutet på juni kunde jag plocka den första buketten, i juli blommade alla olika sorter och i augusti var det ett sådant överflöd att jag aldrig varit med dess like. Doften när jag hade plockat in dessa ljuvligheter var helt magisk, det kan jag lova.
Jag är förtjust i alla olika sorters luktärter, men extra glad blir man ju så klart när nagellack och blomma matchar. Senator ser ut ungefär som denna men är mycket mer lila i tonen, denna röda vet jag tyvärr inte namnet på. Att ha målade naglar som trädgårdsmänniska är bästa grejen, då syns inte skiten som sitter i varje por från april till oktober...
Som jag längtar efter att sitta i den ljumma kvällen, med ett fång luktärter omkring mig och måla. Luktärter är för mig ett synnerligen kärt motiv, men ännu har jag inte gjort något mönster eller tapet med slingrande luktärtsblommor. Men kanske har du kikat in på min kreativa on-linekurs hos Brillbee, där lär jag ut hur man kan måla luktärter i mjukaste akvarellfärger? Ett så tacksamt motiv!
Denna sommar ska jag odla massa fler luktärter. Cecilia ska odla 100 olika, har hon lovat, men jag nöjer mig med 15 sorter. I år har jag självklart skaffat fröer från Cecilia igen och det blir Rosy Frills, Dorothy Ekford, Charlies Angel, Senator, Frills & Blushes Mix, Piggy Sue, Nimbus, Lucie Hawthorne, Kiera Madeline, Painted Lady, Smultron Kyss, Juliet, Almost Black, Rosa Fluff Doft Mix och Gunnels Blandning, visst låter det spännande, eller hur?
I mitten på oktober plockade jag in den sista buketten med luktärter som fick sällskap med de sista rosenskärorna från trädgården. Sedan kom det tre nätter med frost som tog alla rosenskäror och knäckte luktärtorna. Men att kunna njuta av skörden i fyra månader måste väl ändå kvala in som synnerligen odlingsvärda?
Må gott!
// Hanna Wendelbo