kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ATT LYCKAS MED ZINNIA

Hanna Wendelbo

Att-lyckas-med-zinnia.jpg

Zinnia är en otroligt tacksam blomma att odla och med rätt förutsättningar är det inte speciellt svårt att lyckas med zinnia. Denna rara blomma är ett givet inslag i alla buketter som plockas i min trädgård från slutet på juli fram tills frosten kommer i oktober. De enkla sorterna av zinnian älskas av fjärilar och andra pollinatörer i din trädgård. Dessutom finns det knappast någon blomma som håller längre i vasen än zinnian. Blir du sugen på att odla den? Här berättar jag hur jag gör!

Zinnia-sådd i vindruvsask inomhus

Zinnia-sådd i vindruvsask inomhus

Jag förodlar alltid zinnian och planterar ut som ganska stora plantor i trädgården. Zinnian är nämligen mördarsniglarnas favoritmat och de kan käka upp en hel odling på noll-tid. Om det däremot är tämligen stora växter som hamnar i jorden har jag ett försprång och hinner oftast upptäcka mördarsniglarnas framfart i tid.

Jag sår zinnian i april i vindruvsaskar fyllda med P-jord som jag placerar på värmematta. Zinnafröet gror vid 20-23 grader så det underlättar med lite extra värme underifrån. Om du har ett fönster med element under är även det ett perfekt ställe för zinnian att gro. Fröerna är ganska stora och lätta att hantera och därför kan denna blomma vara trevlig att så tillsammans med barn. När zinnian har börjat gro, vilket den oftast gör bara efter ett par dagar, placerar jag dem ljust och svalt, i mitt fall tar jag bort dem från värmemattan och placerar i mitt fönster.

Sorterna jag odlar säsongen 2021

Sorterna jag odlar säsongen 2021

Efter någon vecka har zinniaplantorna kommit upp så pass att det är dags att skola dem, det vill säga plantera dem en och en i kruka eller brätte. Rötterna kan vara lite känsliga, så var noga med att hantera dem i bladen. När detta är gjort försöker jag placera zinniakrukorna på ett ställe som är svalt men ljust. I år har jag skaffat mig ett bubbeltält som är uppvärmt till 15 grader och står inuti mitt kallväxthus, där mår zinnian alldeles förträffligt. Men, om du inte har tillgång till ett växthus eller svalt garage med extrabelysning så vänj plantorna försiktigt vid att vara utomhus några timmar varje dag. Håll koll på temperaturen, zinnior är värmeälskare och förvandlas till slajm vid minsta lilla frostkänning. Kanske har du ett hörn någonstans utomhus där vårsolen värmer på och det är vindstilla? Den platsen du älskar, älskar även zinniorna!

Letar du efter det finaste sortimentet av zinniafrön ska du kika in i sortimentet hos Florea.

Zinnia ‘Zinderrella Lilac’

Blomstermorot, zinnia och vädd

Blomstermorot, zinnia och vädd

Zinnia ‘Queen Red Lime’

Zinnia ‘Queen Red Lime’

När zinnian har växt på sig en bit så toppar jag den, det vill säga klipper av den med en vass sax ner till ungefär andra bladparet, på så sätt förgrenar sig plantan väldigt fint.

Zinnina är som sagt en värmeälskande blomma och utvecklas bäst i din trädgård där solen står på mesta delen av dygnet. Jag planterar ut zinnian i mina blomsterbäddar i början på juni för att verkligen vara på den säkra sidan att frosten har gett med sig. Den vill inte ha det för blött om fötterna, men gärna mycket kväverik näring under säsong. Jag näringsvattnar med pelleterad hönsgödsel oftast, tycker det är enklast så!

Zinnia ‘Zinderella Pink’ tillsammans med dahlian ‘Stolze von Berlin’, risp, luktärt och lejongap

Zinnia ‘Zinderella Pink’ tillsammans med dahlian ‘Stolze von Berlin’, risp, luktärt och lejongap

Zinnian har den bästa egenskapen av dem alla, det vill säga ju mer du plockar av den, desto mer blommar den! Om du skördar av den precis ovanför ett bladpar, förgrenar sig zinnian och blir ännu buskigare och finare! Var inte rädd för att skörda av den! I vasen håller den väldigt länge, det är inte ovanligt att den står i mer än 14 dagar och börjar utveckla rötter i vasen.

Det bästa av allt är att zinnian kommer i så många olika sorter, för varje år blir det att jag odlar ytterligare en sort av denna ljuvliga blomma. Den är bästa kompisen i buketter tillsammans med dahlior, rudbeckia, slöjsilja, lejongap och luktärter!

Många mustiga sensommar-buketter med zinnia blir det!

Många mustiga sensommar-buketter med zinnia blir det!

I augusti-skörden har zinnian en självklar plats

I augusti-skörden har zinnian en självklar plats

Sommardahlia och zinnia

Sommardahlia och zinnia

Ringblomma, zinnia och luktärt, nästan som godis! Samtliga väldigt lätta att odla, perfekta för nybörjaren!

Ringblomma, zinnia och luktärt, nästan som godis! Samtliga väldigt lätta att odla, perfekta för nybörjaren!

Jag hoppas att du nu känner dig inspirerad till att odla zinnia! Kanske att du redan idag stoppar ett litet frö i jorden och drömmer dig bort till sommarens härligaste blomsterplock? Vill du ha mer tips och tricks om hur du odlar blommor så kan jag tipsa om min bok “Odla Blommor” som du kan beställa här.

Må det blomstra!

// Hanna

P.S Om du tyckte att den här bloggposten var matnyttig och läsvärd får du gärna klicka i en “like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S