DAHLIARABATT MED BIOKOL
Hanna Wendelbo
INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBTE MED HASSELFORS GRADEN
Drömmer du om prunkande dahliarabatter? Ja, vem gör inte det! Dahliorna tillhör sensommarens vackraste primadonnor. Så fort frostrisken är över är det tid att plantera ut de förkultiverade knölarna i rabatt för att de ska få en så bra start som möjligt. I det här blogginlägget delar jag med mig av mina bästa tricks för att bygga en produktiv och rikblommande dahliarabatt med hjälp av biokol.
För ett par år sedan upptäckte jag att jag hade på tok för många dahliaknölar på uppdrivning och behövde snabbt skaffa mig ytterligare en bädd att plantera dem i. Jag mätte upp en yta som var 5 meter lång och 70 cm bred framför växthuset, som är en riktigt solig och skyddad plats. Eftersom jag ville odla dahliaknölar med en gång på platsen behövde jag gräva en rabatt som funkade från start och inte göra en så kallad no-dig eller hästbajslasagne ovan mark, vilken är mer lämplig för sommarblommor med grundare rotsystem första odlingssäsongen. Dahliorna vill nämligen ha ett odlingsdjup på minst 50 cm så de utvecklas ordentligt och står stadigt på sin plats.
Grässvålen grävdes bort, vilket gick ganska lätt, även om det var ett tungt jobb. Jorden i vår trädgård är av tyngsta sortens lerjord och för att lätta upp den fick jag rådet från mina vänner på Hasselfors Garden att testa att blanda upp jorden med pimpsten och biokol, och vilket fantastiskt resultat jag fick! Dahliaknölar är mycket känsliga för stående väta i jorden, eftersom de lätt ruttnar bort, det var min värsta farhåga med att anlägga en rabatt på denna plats, med dessa jordkompisar blev miljön i jorden fantastisk.
Biokolets positiva egenskaper
Biokol framställs genom pyrolys, det vill säga en syrefri förbränning. Biokolen är nattsvart och har en finfördelad grynig struktur, dessutom är den helt luktfri. I dahliabädden hjälper bikolen till med att binda vatten i jorden, vilket gör att jag inte behöver vattna lika ofta och mycket. Att hushålla med våra vattenresurer blir allt viktigare för varje odlingssäsong, erfar jag, därför är jag mån om att göra en bra fuktighetshållande struktur i mina odlingsbäddar.
Biokol bidrar med fler positiva egenskaper till jorden. Den porösa strukturen, som ger den goda vattenhållningen jag nämnde tidigare, skapar även en gynnsam plats för markens mikroliv och biokolet gynnar mykorrhizabildning. Mykorrhiza kan man förenklat förklara som en svamp som samspelar med växternas rötter och ökar plantans etablering och tillväxt. En mycket bra sak att ha rikligt av i sin jord.
Ladda med näring
Biokol fungerar allra bäst om det ’laddas’ med mikroliv och näring innan det blandas i jorden. Tex kan man ladda det genom att blötlägga kolet i tex näringsvatten av nässlor, guldvatten, lakvatten från bokashi eller hönsgödsel. När jag räknar på hur mycket biokol jag behöver i odlingsbädden höftar jag på ett ungefär att en del biokol på 10 delar av jordvolymen. När jag laddar upp biokolen landar det på ungefär hälften-hälften. Den blötlagda bioskolssörjan låter jag stå ett par dagar innan jag lägger ut den i jorden.
Förra året utökade jag dahliarabatten framför växthuset till 120 cm bredd och 6 meter lång, så jag kunde får plats med ännu mer dahlior. Dock hade jag för bråttom med att få i dahliaknölarna i jorden så biokolspåfyllningen fick strykas på foten. Det medförde att jag i den nya delen av bädden fick passa med vatten så att det inte blev för torrt, men fick även uppleva att en knöl i yttersta kanten ruttnade bort. I år ska detta rådas bot på.
Gör så här:
Ladda upp biokolen med lämplig näringskälla, så som hönsgödsel, bokashilakvatten eller guldvatten.
Gräv en bred kanal i jorden, ca 40-50 centimeter djup och fördela biokolssörjan någorlunda jämt.
Täck över den svarta sörjan med jorden och låt vila någon vecka innan du planterar ut de förkultiverade dahliaknölarna på platsen.
Dahlior planteras med fördel med ett avstånd på 40 cc. Det betyder att det är 40 cm mellan varje plantas mittpunkt. Jag planterar dahliorna i sicksack för att få en så maffig dahliarabatt som möjligt. De högre sorterna placeras i bakkant och de lägre i framkant.
Vattna under tiden dahlian etablerar sig om det inte regnar naturligt och ger fukt till marken på så sätt.
Dahlior har en tendens att få väldigt stora blommor och behöver därför bindas upp. Man kan tex sticka ner en bambukäpp vid planteringen eller bygga något mer stabilt av färskt virke.
Här hos mig i odlingszon 1 på Västkusten brukar de första dahliorna börja blomma i mitten på juli och sedan kan jag njuta av deras prakt fram tills frosten kommer och tar dem på hösten.
Ingen sommar utan en dahlia, eller hur?
// Hanna
P.S Om du tyckte blogginlägget var bra, får du gärna klicka i en like nedan, då får jag en fingervisning om vad jag ska skriva mer om!