ALLT OM MITT BUBBELTÄLT I KALLVÄXTHUSET
Hanna Wendelbo
REKLAM ÖVERVINTRINGSTÄLT FRÅN WILLAB GARDEN
Jag bor i ett tämligen modernt hus där det inte finns några biytor, uthus eller garage som är den där platsen man skulle kunna göra till “ljus och sval”, där alla sådderna kan stå efter att de har grott. Min lösning har därför blivit att montera upp ett övervintringstält från Willab Garden i mitt kallväxthus och sätta in en frostvakt som håller temperaturen perfekt för mina odlingar. Lösningen funkar perfekt! Här berättar jag mer om detta.
För femte året (snacka om kvalité!) har jag monterat upp övervintringstältet eller som jag kallar det “bubbeltältet” i mitt kallväxthus. Bubbeltältet är min idealiska plats för plantor som ska placeras ”ljust och svalt”. Med hjälp av en fläkt med termostat ser jag till så att temperaturen aldrig hamnar under 8 grader. Oftast är fläkten igång någon timme precis i gryningen när kylan kan ligga riktigt bitter i trädgården. Dagtid blir det riktigt varmt och skönt i bubbeltältet och växterna älskar det varma, ljusa och även lite fuktiga klimat som bildas här inne. I och med att materialet i tältet är en riktigt tjock och hållbar bubbelplast hjälper det till att isolera värmen vilket gör att fläkten inte behöver vara igång speciellt många timmar. Inte ens nu i kalla februari. Om solen lyser blir det fort varmt i mitt kallväxthus och i det lilla utrymmet i bubbeltälet kan hålla kvar värmen under nattens kyligare timmar.
Egentligen är bubbeltältet menat som en plats att övervintra växter på, men så här års på våren är det en svårslagen plats för alla försådder. Det är faktiskt så att hela familjen blir lycklig när bubbeltältet monteras och matsal och vardagsrum befrias från växtbelysning och massa jord. Och ja, jag kan förstå dem. Det här bubbeltältet har nu hängt med i snart fem säsonger så jag kan innerligt från mitt hjärta prata mig varm för detta arrangemang!
Jag har börjat placera ut mina eucalyptus här i bubbeltältet och så smått börjat vattna dem. De älskar det fuktiga klimatet som bildas här och dagsljuset som snart är uppe på 10 timmar ger dem ny energi att sträcka på sig.
Växter med lång utvecklingstid, som lejongap sår jag gärna så är tidigt på året. De får stå inomhus i värmen och gro och så fort de har börjat kika upp får de komma ut i bubbeltältet. Får de stå kvar inomhus så blir de långa och gängliga men när de får komma ut i bubbeltälet blir de knubbiga och fina. De älskar ljuset här ute. Vill du veta mer om hur man lyckas med lejongap kan du läsa om det HÄR.
Jag håller ett öga på väderprognosen. Om det blir en väldigt solig dag går jag ut och öppnar upp tältet på morgonen innan jag åker till jobbet så att det inte blir för varmt. Då brukar jag även titta till mina rara plantor och vattna där det behövs. Och på kvällen när jag kommer hem går jag ut och stänger om bubbeltälet så att dagens värme stannar här inne. Om jag är noggrann med detta så behöver inte fläkten vara igång speciellt mycket. Den har en termostat som jag sätter på runt 8 grader så här i början på säsongen, då faller temperaturen aldrig under det. Den optimala temperaturen ligger runt 14-15 grader, men jag är ekonomisk och låter inte fläkten gå allt för mycket. Den ska bara vara där som ett stöd under de mer kylslagna temperaturen i gryningen.
Senare på säsongen höjer jag temperaturen, men i och med att det blir varmare ute så behöver inte fläkten gå fler timmar.
Jag älskar att hålla på och pyssla här med alla sådder i mitt kallväxthus som tack vare detta bubbeltält kan inhysa alla de tidiga sådderna. Det är en fröjd att gå ut i hit och pyssla om allt som växer och som snart ska blomstra i min trädgård.
Blir du nyfiken på att veta mer om bubbeltältet kika in hos Willab Garden Övervintringstält. Det är ett paket som innehåller både bubbeltält och fläkt, en helhetslösning helt enkelt! Efter fem års användning kan jag verkligen ge mina varmaste rekommendationer.
// Hanna
P.S. Om du tyckte detta var användbar information får du gärna klicka i ett like nedan så vet jag vad du vill att jag ska tipsa mer om! D.S