kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Blommor

ODLA DAHLIOR I PALLKRAGE

Hanna Wendelbo

Om man har en liten trägård och vill plocka underbara dahlior är det fiffigt att odla dahliorna i pallkrage. Och vet man med sig att man för en ojämn kamp mot mördarsniglarna på friland kan det vara smart även då att odla i pallkrage, eftersom odlingsytan kommer upp en bit från marken. I det här blogginlägget bjuder jag på mina bästa tips när det kommer till att lyckas med dahliorna i pallkrageodlingen.

DAHLIAÄLSKARE, JA VISST!

Jag erkänner villigt att jag älskar dahlior! Till det finns det många anledningar. En av anledningarna är att det kommer en otroligt mängd blommor ur endast en ynka knöl, om du sköter den rätt förstås. Knölen planteras på våren och grävs sedan upp på hösten och vinterförvaras frostfritt. Bor du i de södra delarna av landet och det blir en mild vinter kan det hända att de klarar övervintringen i jorden.

Till årets odlingssäsong har jag fortsatt mitt samarbete med mina härliga vänner på Larsviken och kan nu erbjuda ett helt sortiment av dahliaknölar av yrkesodlarkvalité. Samtliga 25 sorter är utvalda för att vara fina till snitt, dvs vara vackra i buketter eller arrangemang. Om du klickar på sortnamnen nedan så kommer du direkt in på Larsvikens hemsida där du kan förhandsboka knölarna. De skickas sedan ut i mars när det börjar bli dags att förkultivera dem.


4-5 DAHLIAKNÖLAR ÄR LAGOM I EN PALLKRAGE

I en pallkrage med måtten 120x80 cm får man plats med ungefär 4-5 dahliaknölar, beroende på hur stora dahliasorter man väljer. Om man endast har en pallkrage till sitt förfogande råder jag dig att satsa på lite olika sorter för att få skörd under så lång tid som möjligt. Blommorna har nämligen olika lång utvecklingstid. Dahliorna tillhör framför allt sensommaren, men väljer man några av de mindre sorterna kan man få igång blomningen mycket tidigare. Dahliaknölarna vill ha en stor jordvolym, därför odlar jag i pallkragar med dubbelhöjd.

Wizard of Oz, perfekt i pallkrageodling!

PLANTERINGSFÖRSLAG FÖR PALLKRAGE

Om du är rådvill och inte vet vilka sorter som kan bli fina tillsammans har jag satt samman två olika förslag som bygger på min kunskap och kompetens runt färg och form, något jag jobbar mycket med i min yrke som formgivare och mönsterdesigner.

TUTTI-FRUTTI

Är man en färgälskare som jag och vill att dahliaodlingen verkligen ska vara ett utropstecken i din trädgård föreslår jag att du väljer färgtemat som jag kallar Tutti-Frutti. Denna samling dahlior bjuder på en färgprakt som slår det mesta!

Wizard of Oz är en mindre ljusrosa bolldahlia som kommer igång och blommar tidigt. Den har mörka stjälkar vilket gör att den mer spännande än vad man först kan tro. Formen är fulländad intill perfektion.

Preference är en katusdahlia där blommorna blir 10-15 cm stora och har den perfekta mixen mellan korallrosa och aprikos. 

Jowey Martin är syrligt gul och får de längsta och ståtligaste stjälkarna och är därmed perfekt till snitt. Hos mig ger den otroligt många stjälkar på en säsong och sätter verkligen pricken över i med sin färgton i så många buketter. Den här klarar du dig inte utan när du väl börjat odla den!

Ottos Thrill tillhör de stora tallriksdahliorna och tar tid på sig att komma igång med blommorna. Misströsta inte om den dröjer till slutet på sommaren med att börja blomma. När den väl börjar blomma kommer den överväldiga dig med sin utstrålning och är verkligen en showstopper!

Den gula dahlian är Jowey Martine, den orange är Gloria van Noordwijk.

Jowey Martine tillsammans med Ottos Thrill, en riktig vitaminkick!

GYLLENE SKYMNINGSSOL

Du vet den där känslan av att bada i solsken i skymningen då dag sakta övergår i natt och alla guldiga toner sveper över landskapet? Den känslan återspeglas i det här odlingsförslaget för dahlior i pallkrage.

Glorie van Noordwijk är en riktigt tacksam dahlia för buketter med sin upprätta dekorativa blomma. Färgen varierar under säsong i soliga färger av gult och milt orange. Kommer igång ganska tidigt på säsongen och är fantastik i högsommarfloret hos mig. 

Totally Tangerine kan nog vara den som kan börja blomma först av alla dahlior. Den blir lite lägre, ca 80 cm och de anemoneliknande blommorna i rosa, orange och cerise väver vackert in i de andra blommorna. 

Fubuki Orange blommar i en perfekt ton av orange som drar åt det cerise hållet. Blombladen är splittade och får därför ett lite säreget, perfekt rufsigt utseende. Hos mig brukar den här tillhöra de tidigare sorterna att börja blomma i juli. 

Hamari Gold tillhör tallriksdahliorna och det här är en riktig drottning i sensommarfloret. Blommorna, som är riktigt stora och maffiga, går i varma toner i gyllene ljust orange med inslag av rosa, brons och korall. Om du tar hand om den väl blir denna dahlia nästan som en stor buske så se till att plantera den i ytterkant i din pallkrage och så att den inte skymmer solen för någon av de andra dahliorna. Min kära kompis Krickelin har denna dahlia som sin favorit och det är verkligen inte svårt att förstå!

Glorie van Noordwijk är perfekt i buketter med sin starka blomma på perfekta stjälkar. I förgrunden syns Sylvia.

Full sol för dahliorna i pallkragen!

BÄSTA ODLINGSPLATSEN FÖR DIN PALLKRAGE

Placera din pallkrage där du kan få så många soltimmar som bara är möjligt, då utvecklar sig dahliorna bäst. Knölarna kan man förodla från mars-april, mer om hur jag gör det kan du läsa om HÄR. Plantera ut i pallkragen när frostrisken är över, vilket brukar inträffa hos mig på västkusten i odlingszon 1 när majmånads sista fullmåne har passerat. Innan du planterar ut din dahlia se till att ha gödslat upp din pallkrage väl med tex stallgödsel eller kogödsel. När sedan tillväxten kommer igång glöm inte att näringsvattna med hönsgödsel ungefär en gång i veckan, dahlior behöver mycket näring eftersom de växer så otroligt mycket under en säsong.

Var inte rädd för att skörda av dina dahlior, det stimulerar tillväxten och gynnar knoppsättningen, vilket kommer ge dig ännu mer blommor.

Vallmo Sissinghurst White

Vallmo från egenskördade frön

I samband med utplanteringen av dina dahliaknölar kan du strössla över vallmofrön av valfri sort. Vallmon har kort utvecklingstid och kommer ge dig ett vackert flor innan dahliorna tar vid och blommar. Det är inte heller fel att kombinera dahliorna med tex dill eller bronsfänkål som skapar dynamik i planteringen med sina formstarka kronor.

Pennhill Watermelon, Sylvia, Cafe Au Lait, Wizard of Oz, Jowey Martine och i förgrunden Ottos Thrill.

Vill du veta mer om dahlior så kan jag avslöja att jag har skrivit en hel del om dem i min bok ”Odla Blommor” som kommer ut på Bonniers Fakta den 15 februari men som går fint att förhandsboka HÄR. Då får du den dessutom signerad! I boken skriver jag även mer om hur man kan odla snittblommor trots att man har en liten trädgård, eller vill odla i krukor på altan eller balkong. 

Stort lycka till med dina dahliaodlingar i år!

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget får du gärna klicka i “like” nedan. Då vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S

HÖSTPLANTERA MERA!

Hanna Wendelbo

Inlägget presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

Hösten gör så smått sin stilla entré i september. Luften blir fuktigare och på morgonen ligger trädgården ofta inbäddad i en mjuk dimma som skapar magi tillsammans med solens första sökande strålar.  Sommarens tryckande värme som torkade ut jorden är ett minne blott. Och det är precis nu det är som bäst att investera och plantera nästa års prunkande perenner!

Det är en rikedom att ha en bas och struktur med blommande perenner och buskar i sin trädgård, med hjälp av dem kan jag året om gå ut och plocka mig en liten bukett att ta in och sätta på köksbordet. Precis det där är vardagslycka för mig! 

Hösten med sina svala nätter med hög luftfuktighet som lägger sig både mjukt i luften och i jorden gör att de perenner man planterar nu får bästa förutsättningar för att etablera sig. Jag behöver inte passa med vattningen så noga och ofta som om jag skulle plantera på våren, vilket spar mig massa tid. Plantorna hamnar i jorden och får lägga sin energi på att sätta rötter istället för blommor och blad och är sedan redo för att växa ovan jord så fort vårsolen börjar värma på. För mig som har så mycket att stå i med frösådd av sommarblommorna och förkultivering av dahliaknölarna på våren, tycker att det är guld värt att hinna med planteringen under hösten av perenner, buskar och vårblommande lök. Dessutom är plantskolorna nu på hösten fulla av härliga storväxta exemplar av de flesta växterna. 

Jag planterar i P-jord från Hasselfors Garden som jag blandar upp med befintlig jord på platsen genom att vända och grepa runt. Om jag har lite kompost tillhands så lägger jag på några spadar för att ytterligare förbättra mullhalten i min tunga lerjord. Plantan sätts på plats och jag skopar upp jord runt den så att den hamnar på samma höjd som de har växt i krukan och trycker till lätt. Jag vattnar in plantan ordentligt och beundrar sedan mitt verk. På Instagram finns en Livesändning sparad där jag får tips och råd från Pia Holmberg som är jordexpert på Hasselfors Garden. Mycket matnyttigt och lärorikt om höstplantering avhandlas där.

Det finns otroligt många fina perenner som lämpar sig väl för att användas som snittblomma. På sensommaren är dessa mina absoluta favoriter:

  • Blodtopp, Sanguisorba officinalis, både ’Tanna’ och ’Tanna Pink’ är storfavoriter med sina distinkta avlånga bollar sätter de pricken över i i alla buketter.

  • Kärleksört, Hylotelephium telephium, är en stadig bas att luta sig mot. Rejäla stjälkar och håller flera veckor i vasen. Oftast sätter den rötter som man kan plantera ut och på så sätt få ännu fler blommor. Det finns ett enormt utbud av namnsorter så man kan gott ha flera olika i sin trädgård. Älskas av bin och humlor.

  • Rosenflockel, Eutrochium purpureum, blir enorm på sin växtplats om den trivs. Blommar med gammelrosa skyar, älskas av pollinatörerna och gör sig otroligt fin i buketter. Håller länge i vas.

  • Alunrot, Heuchera, är en av de bästa marktäckarna man kan tänka sig i en trägård, men det är framför allt för dess skira blommande spiror jag väljer den som en av mina favoritperenner för snitt. Det finns otroligt många vackra namnsorter med spännande bladverk och blommor, det är inte svårt att hitta sin egna favorit bland dem! Alunrot är tacksam att odla i kruka under sommaren och när hösten kommer ger jag gärna den en plats i rabatten. Alunrotens blad är vackra, men inte lika lätta att ge ett långt vasliv.

  • Stjärnflocka, Astrantia, är tacksamma, där de trivs sprider de sig gärna med frön och kan fylla upp en stor tråkig yta. Stjärnflockan har en stadig stjälk och om man plockar den när den har fått öppna alla sina stjärnbeströdda kupor ordentligt håller den länge och väl i vas. Finns sorter som är vita, rosa och gammelrosa.

  • Rödbladig smällspirea, Physocarpus opulifolius, är en tacksam buske att att ha i sin trägård. Det mörkt röda, nästan svarta, lite glansiga bladverket ger varje bukett ett djup och känsla av elegans.

  • Höstanemon, Anemone, börjar blomma redan under sommaren i min trägård, då känns verkligen namnet aningen tokigt. För att få höstanemoner att hålla länge som snitt skörda den med en vass sax tidigt på morgonen och sätt rakt ner i ett kärl med iskallt vatten, gärna med isbitar i. Låt sedan blommorna stå svalt och dra ett par timmar och sedan funkar de fint att använda i bukett. Om man gör detta rätt har det hänt att jag har fått höstanemonerna till att hålla i flera veckor i vasen. Det fina med höstanemoner är även att de är vackra både som knopp, blomma och som överblommad liten boll.

I år ska jag höstplantera en perukbuske. Jag har länge letat efter den perfekta platsen i min trädgård och nu har jag hittat den. Vet du förresten om att Hasselfors Garden har ett fantastiskt växtbibliotek på sin hemsida? Där kan du klicka i olika sökkriterier så som tex ”färg”, ”placering” och ”blomning under höst” och få tips på växter som passar och råd om hur de ska planteras. Fantastiskt bra verktyg att använda sig av då man utvecklar sin trädgård med nya växter!

Ja, ut och njut med dig nu i den härliga höstluften! Hoppas att jag kunde inspirera dig till att plantera en ny perenn snittblomsfavorit!

// Hanna

P.S Om du gillade och tyckte blogginlägget var matnyttigt får du gärna klicka i en like nedan. Det hjälper mig mycket för då vet jag vad jag ska skriva mer om! Tack på förhand! D.S

SOMMARBLOMMOR I KRUKA-SNABBASTE SÄTTET ATT SKAPA BLOMSTERFRÖJD!

Hanna Wendelbo

inlägget presenterad i samarbete med Hasselfors Garden


Har du liksom jag upplevt att både maj och juni har gått alldeles för fort och att det helt plötsligt är midsommar och dags att verkligen starta upp sommarlivet i sommarstuga, altan eller uteplats? Och upptäcker att det liksom är lite…tomt… vid sittplatsen där du vill att det ska prunka och blomma och vara alldeles ljuvligt?

Lugn, här kommer lösningen på hur du enkelt och snabbt skaffar blomsterfröjd i din trädgård!

Sommarblommor-i-kruka-68.jpg

I år har jag lagt all min odlarenergi på blomsterbäddarna med snittblomsodlingen och inte hunnit med att göra fint och mysigt på altanen. Tack och lov blommar en del penséer fortfarande i sina krukor och stora dahlior är på tillväxt i sina stora kärl, men inför midsommar vill jag ju ha det fint, blommigt och mysigt överallt! På din handelsträdgård kan du hitta många fina växter, både perenner och sommarblommor kan vara härliga i kruka. Jag rekommenderar dig det varmaste att plantera några av dessa favoriter i krukor innehållandes U-jord från Hasselfors Garden. En bra och välgödslad jord i en kruka med stor jordvolym ger bra rotsystem och därmed mer blomrika plantor. Med långtidsverkande gödning i krukan blir det lättskötta sommarkrukor– du behöver bara vattna!

Sommarblommor-i-kruka-38.jpg

SKAPA RUM I TRÄDGÅRDEN MED KRUKOR

Vi har ett stort trädäck i anslutning till huset. En stor markis sträcker sig ut och ger svalka åt en matplats nära köket inomhus, här är fint att sitta på kvällarna och se solen sjunka bakom bondens lada. Några steg ner kommer sedan altanen med den nedsänkta poolen. Genom att placera ut krukor med blommor på strategiska ställen kan jag dela in altanen i flera olika små rum, vilket gör att man alltid kan hitta ett ställe som passar, beroende på hur solen skiner, vinden blåser eller humöret man själv är på. 

Sommarblommor-i-kruka-59.jpg
Sommarblommor-i-kruka-36.jpg
Sommarblommor-i-kruka-89.jpg

I bortre hörnan av altanen är en av mina favoritställen, med den stora honungsrosen i ryggen och med en avgränsning av olika blommor i krukor blir det till en egen liten plats, med sin egna sköna stämning. Krukorna är i olika material och former, medan själva växtmaterialet utgår från en och samma  färgskala, rosa. Jag har valt olika växter med samtliga i det rosa spektrat. Pastellrosa, cerise, hot pink, ja, det var färgerna jag var ute efter!

Sommarblommor-i-kruka-32.jpg

JORDEN

När jag odlar i kruka väljer jag alltid Hasselfors Garden U-jorden då den gör halva jobbet för mig. U-jord är extra strukturstabil, vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv. När det är regnigt och blött dränerar U-jorden bort vattnet, och när det är torrt sparar den på vattnet så att växterna inte torkar ut. Den luckra strukturen gör att rötterna kan väva igenom och utnyttja hela jordvolymen. Bra, eller hur?

Sommarblommor-i-kruka-3.jpg

Växterna får en bra start och växer ihop fint i krukorna. Det kommer att blomma hela säsongen därför att Hasselfors Garden U-jord är kraftigt gödslad med både snabbverkande mineralgödsel och långtidsverkande naturgödsel. Extra järn ger friska gröna blad. När jag odlar tex dahlior eller andra extra näringskrävande blommor i kruka tilläggsgödslar jag under säsongen med hönsgödsel som fått lösa upp sig i en vattenkanna. 

Färgskala Hot Pink

Färgskala Hot Pink

Verbena och Million Bells

Verbena och Million Bells

MINA SOMMARBLOMSFAVORITER

Verbena i alla dess former är verkligen en favorit i kruka på sommaren. Den blommar mycket och länge och brukar fullkomlig svälla över alla kanter efter bara några veckor. Här har jag kombinerat den chockrosa verbenan med en mjukare färgsättning på Million Bells. Två plantor av vardera i en kruka på 40-liter är lagom, just nu kan det se lite tanigt ut, men med hjälp av kraften i U-jorden kommer detta snabbt bli blomsterfröjd hela sommaren!

Diascia

Diascia

Tvillingsporre Diascia är en tacksam sommarblomma som blommar hela sommaren och den kan man plantera tidigt eftersom den klarar lite nattfrost. Även tvillingsporren vill inte ha det för blött om fötterna vilket gör den till en perfekt sommarblomma, den trivs i värmen.

Nemesia

Nemesia

Nemesia är en annan favorit. Tålig och lättodlad, får den bara riktigt bra jord fortsätter den blomma riktigt långt in på hösten. Det ser nästan ut som små kluster av fjärilar som bildar blommorna. Nemesian gör sig av med de gamla blommorna efterhand som de vissnar så man behöver inte hålla på och knipsa av överblommat. Det gör att den ser fin ut hela säsongen.

Pelargon ’Susan Payes’

Pelargon ’Susan Payes’

ÄLSKADE PELARGONER

Pelargoner är väldigt tacksamma i krukor utomhus, de gillar till och med att torka upp lite mellan gångerna, hur älskvärt är inte det? Under säsongen växter de till sig enormt och det är omöjligt att motstå denna blomma. Det finns många duktiga pelargonodlare i vårt land och jag valde den riktigt närodlade Supercascade Appleblossom och den rara helt ljuvliga ’Susan Payes’ pelargonen från en odlare bara ett litet stenkast från mitt föräldrahem! Det kan inte hjälpas, det är fint att veta var plantorna kommer ifrån.

Supercascade Appleblossom

Supercascade Appleblossom

LITE ÄTBART

På en solig uteplats passar det toppenbra att odla jordgubbar i kruka eller amplar. Då har man nära från jord till mun så att säga. ’Summer Breeze Cherry’, har förutom goda bär även de ljuvligaste blommor i starkt rosa, hur fint? 

Sommarblommor-i-kruka-13.jpg
Sommarblommor-i-kruka-51.jpg

Även örter är tacksamt att ha nära, då kan man plocka och krydda på både mat och efterrätt som man vill. När krukorna är så här små tycker jag att U-jorden är det bästa valet, så torkar det inte ut så lätt hos citronmeliss, oregano, mynta och rosmarin.

Sommarblommor-i-kruka-61.jpg

GLÖM INTE PERENNERNA!

Det finns så många vackra perenner att odla i kruka, men i och med att blomningen är aningen mer tidsbegränsad än sommarblommornas flor, välj en växt med ett vackert bladverk som är fint även utan blommor. 

Stjärnflocka, Astrantia, eller som den även kallas Linnes döttrar är en fantastik växt vars blommor drar till sig bin och fjärilar. Den blommar med ett flor tidig sommar, men om man sedan klipper av blomstänglarna brukar den komma tillbaka med ett senare flor också. Den kan övervintra i kruka här hos mig i zon 1, men oftast planterar jag ut den i rabatten på hösten. 

Alunrot

Alunrot

Stjärnflocka

Stjärnflocka

Alunrot är en annan favorit, just denna heter ’Pink Revolution’ och även den kommer få sin plats i rabatten till hösten. Bladverket på alunrot är så vackert och den fungerar perfekt som marktäckare i tex en pionrabatt. Många fantastiska kvalitet hos denna planta!

Sommarblommor-i-kruka-4.jpg

GÖR SÅ HÄR NÄR DU PLANTERAR I KRUKA

A och O för att få en lång och blomrik säsong är att välja en stor kruka och en riktigt bra jord, sedan behöver du bara hjälpa till med lite vatten och möjligen lite stödnäring då och då.

Börja med att låta plantorna stå och dra i vatten ett tag så att de inte är torra när du planterar dem.

Bottna krukan med Hasselfors Garden lecakulor. Med lecakulor i botten fungerar det både som en vattenreservoar med hjälper även till så att jorden inte blir för blöt. Jag använder mig av gamla stumpbyxor som jag fyller med lecakulor, på så sätt kan jag återanvända lecakulorna år efter år. (När jag tömmer de gamla krukorna på jord lägger jag det som en bas i en no-dig-bädd, mer om det kan du läsa HÄR.)

Sommarblommor-i-kruka-7.jpg
Sommarblommor-i-kruka-9.jpg

Fyll på med Hasselfors Garden U-jord till hälften, vattna igenom.

Sommarblommor-i-kruka-15.jpg

Fyll på med mer jord och gör en fördjupning där du placerar din planta. Se till så att den hamnar i samma höjd som i krukan den stod i tidigare och tryck till försiktigt.

Vattna och njut av din blomsterfröjd!

Sommarblommor-i-kruka-76.jpg

Jag hoppas att du tycker att detta blogginlägg är inspirerande och fyller på med blomsterfröjd i sommarstuga, altan eller uteplats. Genom att erbjuda blommor i din trädgård ger det inte bara dig ögonfröjd utan även alla våra kära pollinatörer får lättare att finna den mat de behöver. Du är helt enkelt med och bidrar till den biologiska mångfalden, bra va?

Önskar dig fina lata sommardagar!

// Hanna

P.S Om du gillar det här blogginlägget får du gärna klicka i en like nedan. Då får jag en liten indikation på vad jag ska skriva mer om!