kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Hannas Trädgård

PIONER-PÅLITLIGA PERENNA PRIMADONNOR

Hanna Wendelbo

inlägget presenteras i samarbete med Florea Garden

Pioner är bästa blomman. Den tar över i mellanrummet när alla ljuvliga tulpaner har blommat över och innan alla ettåriga underbara sommarblommor tar vid. Dessutom är pionen perenn, det vill säga du planterar den en gång och sedan återkommer den med sina fluffiga blommor år efter år.

För några år sedan gjorde jag i ordning en upphöjd, no-dig-bädd som jag fyllde med pioner. Jag tror att jag räknade till 16 olika pionplantor här på försommaren och till min syster midsommarbröllop kunde jag vräka på med fluffiga, härliga pioner! Genom att odla många olika sorter har jag pioner i min trädgård från morsdag och sedan fram till början på juli. Dessutom har jag ett trick som gör att jag kan spara pionerna i flera veckor och dra ut på blomningen, mer om det längre ner i blogginlägget.

Barrotad pion från Florea Garden

BARROTADE PIONER

Pioner planteras bäst på hösten som barrotade. Då köper man en rotklump som är i vila som man planterar i sin trädgård. Ju fler ögon denna rotklump har, desto fler blommor finns det chans till att få. Pioner trivs i bäddar som är aningen upphöjda, de trivs inte med att bli stående i väta, men de gillar däremot lerjord. Jag har perfekta förhållanden hos mig när det gäller pioner faktiskt.

Plantera pionen grunt. Ögonen ska synas ovan jordytan.

PLANTERING

När du planterar pionen ska du inte sätta den för djupt, plantans ögon ska synas ovan jord. Om du inte redan har bra jord på växtplatsen är det rosjord du kan behöva komplettera med, då får du rätt förutsättningar för pionen att trivas. För att undvika att pionens rothalsen drabbas av röta kan man strö på ett tunt lager med grus.

Coral Charm i sitt rosabeiga tillstånd. Helt underbar!

Det finns många olika sorters pioner, både enkla och fyllda. En av mina favoriter är Coral Charm. När den slår ut är den mjukt hallonrosa för att sedan övergå till aprikos och sedan avluta som svagt beigetonad. Lika fascinerande varenda gång att uppleva den transformeringen. Ska du satsa på endast en pion i din trädgård kolla då noga in Coral Charm i Floreas sortiment här.

Coral Charm

Ljuvliga pioner i Floreas sortiment!

Floreas pionsortiment består av 9 olika sorter, samtliga lika älskvärda. Jag kommer att hitta platser för dem alla här i min trädgård för dessa vill jag absolut inte vara utan! Och som sagt, pioner planterar man en gång, man behöver inte så nya varje år så som jag gör med det ettåriga sommarblommorna, utan pioner kommer snällt år efter år. Bra va?

Plantera vårblommande lök samtidigt som sju sätter din barrotade pion!

KOMPISAR I PIONRABATTEN

I pionrabatten får primadonnorna sällskap av iris, aklejruta, kärleksört och jättevädd. På våren blommar tulpaner och narcisser, och när de blommat över får de stå och vissna ner och gömmer det i pionernas kraftiga bladverk. På hösten får pionernas blad underbara färger och då kikar höstanemoner upp i bädden. Det finns verkligen så många kvalitéer med pioner så det finns ingen som helst anledning för att inte ge plats för riktigt många!

SMARTASTE TRICKET

Många säger att pionernas tid är alltför kort. Jag kan inte riktigt hålla med där. Pioner kan sparas i veckor i kylskåpet! Skörda av med en lång stjälk när blomman känns som en marshmallow. Svep sedan in dem i en platspåse, utan vatten, och lägg i kylskåpet. När du sedan vill använda dem ta fram dem från kylskåpet och snitta om stjälken, och sätt dem i rumstemperatur. På tre dagar slår blomman ut och blir alldeles perfekt. Det här tricket är så genialiskt att använda sig av om man till exempel behöver spara blommor till ett bröllop eller fest. Jag har testat att förvara pionerna så här i tre veckor med perfekt resultat, så ja, jag tycker pioner har riktigt lång blomningstid om man vill det!

Perfekta pioner att lagra

Pioner & rosor är tacksamma i arrangemang i midsommartid, innan sommarblommorna börjat blomma.

Om jag bara får ge dig ett råd för din blommande trädgård så är det att sätta en pion, du kommer vara dig själv så tacksam i flera år framöver, då den bara kommer bjuda på rikligare blomning för varje år!

Om du gillade mitt blogginlägg och tyckte du fick med dig matnyttig information får du gärna klicka i en like nedan. Då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

VINTERFÖRVARA DAHLIOR-SÅ HÄR GÖR JAG

Hanna Wendelbo

Så en morgon vaknar man och upptäcker att frosten varit på besök i trädgården och förvandlat alla dahlior till grön slajm. Säsongen är slut. Om frosten kommer tidigt på året kan det vara med stor sorg man får ta farväl. Kommer den sent kan det kanske kännas skönt att få avsluta säsongens bestyr och att en ny årstid väntar.

Innan frosten kommer märker jag upp alla plantor med namnskyltar som jag fäster längst ner på stammen. Jag dokumenterar även genom att ta en bild på blomman tillsammans med namnet så att minnet får hjälp när det är dags att åter plantera dem i rabatten till våren.

UPPGRÄVNING

Efter ett par frostnätter klipper jag ner de långa stjälkarna till ca 10 cm. Men det är ännu inte riktigt någon stress med att ta upp dahliaknölarna ur marken, de mår bäst i jorden så länge inte tjälen kommer eller om det blir för blött. Om jorden är lerig och det regnar väldigt mycket finns risk för att knölarna ruttnar, men oftast tjänar man på att ha is i magen med upptagningen. Ju kortare tid man behöver förvara dem ovan jord desto bättre mår knölarna.

Dahlia Paso Doble bukett

Paso Doble i en solig bukett

Paso Doble

När jag väl tar upp dem så sätter jag grepen i jorden på behörigt avstånd från plantan, knölarna brukar vara mycket större än vad man kan tro och det är dumt att skada dem. Jag lirkar försiktigt upp plantan samtidigt som jag håller i den inkortade stjälken, och kontrollerar att namnlappen sitter kvar ordentligt.

LÅT TORKA

Jag låter sedan knölarna ligga och torka ett par dagar på tidningspapper på ett rumstempererat ställe. Jag lägger dem upp och ner så att om det möjligtvis har samlats vatten i röret som blir av den avkortade stjälken kan rinna ut. Jag skakar av den värsta jorden men tvättar dem inte på något sätt – jag upplever att jorden hjälper till att hålla kvar fukten i knölen. Om jag har många knölar av samma sort samlar jag dem i en plastback med genomsläppliga hål som jag bottnat med tidningspapper och fyller upp med träull, spån, tidningspapper eller liknande som håller knölarna på plats. Spån och tidningspapper kan ha en tendens att dra fukten ur knölen så har du tvättat dina knölar helt rena från jord är det inte att rekommendera. Om jag bara har en knöl av en sort lägger jag den i en köksavfallspåse.

Ottos Thrill

VINTERFÖRVARINGEN

Jag vinterförvarar mina dahliaknölar i vårt ouppvärmda förråd. Där har jag ställt två stora dynboxar som jag har isolerat på insidan. I dessa sätter jag ner plastbackarna och täcker med flera lager med fleece-filtar (finns mycket billiga att fynda på loppis) både på insidan och runt om. I lådan lägger jag även med en termometer som jag kan läsa av på avstånd. Om jag märker att temperaturen sjunker till under minus räddar jag snabbt mina mest älskade rariteter och de får stå inomhus några dagar tills värsta kylan har bedarrat. Det finns alltså en viss risk för att temperaturen ska hamna under minusstrecket där, men oftast går det bra. Hur man bäst förvarar sina dahliaknölar får man prova sig fram till, de mår bäst på ett ställe som håller runt 6 grader och inte är för torrt eller för fuktigt. Kanske har du en källare eller ett förråd som kan passa bra?

Jag bor i ett modernt hus utan varken jordkällare, källare, isolerat förråd eller varmgarage så den här metoden har jag utvecklat under flera års tid. Jag kommer aldrig glömma vargavintern i februari 2020 som tog livet av hela min samling. Jag var i chock eftersom jag upplevde att jag hade den perfekta samlingen med dahlior sommaren 2019, jag hade samlat, köpt och bytt knölar så att den hade uppnått perfektion. Men. Man måste tänka att det bara är dahlior, det går att skaffa nya. Det är lugnt!

dahlia Tyrell

Dahlia Tyrell

Dahlia Hamari Gold

NYA KOLLEKTIONEN!

Den 1/12 släpper vi på www.larsviken.se nästa års kollektion med dahlior. Jag lovar dig att det är en magisk samling med underbara dahlior, perfekta till snittblomsodling. Då förhandsbokar man de dahlior man vill ha och sedan lagom till att ljuset återkommer till vårt avlånga land och vårkänslorna börjar spira skickas de till dig från ladugården på Kullahalvön, förpackade i fina papperspåsar med mina illustrationer på.

Illustrationerna i akvarell

Om du vill ha mer tips och råd när det gäller dahlior vill jag passa på att tipsa om min bok “Odla Blommor” som bland annat har gett sensommarens blomsterprimadonna ett helt eget kapitel. Boken kan du beställa HÄR.

Om du fann blogginlägget läsvärt får du gärna klicka i en like nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om!

// Hanna

DAHLIARABATT MED BIOKOL

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBTE MED HASSELFORS GRADEN

Drömmer du om prunkande dahliarabatter? Ja, vem gör inte det! Dahliorna tillhör sensommarens vackraste primadonnor. Så fort frostrisken är över är det tid att plantera ut de förkultiverade knölarna i rabatt för att de ska få en så bra start som möjligt. I det här blogginlägget delar jag med mig av mina bästa tricks för att bygga en produktiv och rikblommande dahliarabatt med hjälp av biokol.

För ett par år sedan upptäckte jag att jag hade på tok för många dahliaknölar på uppdrivning och behövde snabbt skaffa mig ytterligare en bädd att plantera dem i. Jag mätte upp en yta som var 5 meter lång och 70 cm bred framför växthuset, som är en riktigt solig och skyddad plats. Eftersom jag ville odla dahliaknölar med en gång på platsen behövde jag gräva en rabatt som funkade från start och inte göra en så kallad no-dig eller hästbajslasagne ovan mark, vilken är mer lämplig för sommarblommor med grundare rotsystem första odlingssäsongen. Dahliorna vill nämligen ha ett odlingsdjup på minst 50 cm så de utvecklas ordentligt och står stadigt på sin plats.

Grässvålen grävdes bort, vilket gick ganska lätt, även om det var ett tungt jobb. Jorden i vår trädgård är av tyngsta sortens lerjord och för att lätta upp den fick jag rådet från mina vänner på Hasselfors Garden att testa att blanda upp jorden med pimpsten och biokol, och vilket fantastiskt resultat jag fick! Dahliaknölar är mycket känsliga för stående väta i jorden, eftersom de lätt ruttnar bort, det var min värsta farhåga med att anlägga en rabatt på denna plats, med dessa jordkompisar blev miljön i jorden fantastisk.

Biokolets positiva egenskaper

Biokol framställs genom pyrolys, det vill säga en syrefri förbränning. Biokolen är nattsvart och har en finfördelad grynig struktur, dessutom är den helt luktfri. I dahliabädden hjälper bikolen till med att binda vatten i jorden, vilket gör att jag inte behöver vattna lika ofta och mycket. Att hushålla med våra vattenresurer blir allt viktigare för varje odlingssäsong, erfar jag, därför är jag mån om att göra en bra fuktighetshållande struktur i mina odlingsbäddar. 


Biokol bidrar med fler positiva egenskaper till jorden. Den porösa strukturen, som ger den goda vattenhållningen jag nämnde tidigare, skapar även en gynnsam plats för markens mikroliv och biokolet gynnar mykorrhizabildning. Mykorrhiza kan man förenklat förklara som en svamp som samspelar med växternas rötter och ökar plantans etablering och tillväxt. En mycket bra sak att ha rikligt av i sin jord.

Ladda med näring  

Biokol fungerar allra bäst om det ’laddas’ med mikroliv och näring innan det blandas i jorden. Tex kan man ladda det genom att blötlägga kolet i tex näringsvatten av nässlor, guldvatten, lakvatten från bokashi eller hönsgödsel. När jag räknar på hur mycket biokol jag behöver i odlingsbädden höftar jag på ett ungefär att en del biokol på 10 delar av jordvolymen. När jag laddar upp biokolen landar det på ungefär hälften-hälften. Den blötlagda bioskolssörjan låter jag stå ett par dagar innan jag lägger ut den i jorden.

Förra året utökade jag dahliarabatten framför växthuset till 120 cm bredd och 6 meter lång, så jag kunde får plats med ännu mer dahlior. Dock hade jag för bråttom med att få i dahliaknölarna i jorden så biokolspåfyllningen fick strykas på foten. Det medförde att jag i den nya delen av bädden fick passa med vatten så att det inte blev för torrt, men fick även uppleva att en knöl i yttersta kanten ruttnade bort. I år ska detta rådas bot på. 

Gör så här:

  1. Ladda upp biokolen med lämplig näringskälla, så som hönsgödsel, bokashilakvatten eller guldvatten.

  2. Gräv en bred kanal i jorden, ca 40-50 centimeter djup och fördela biokolssörjan någorlunda jämt.

  3. Täck över den svarta sörjan med jorden och låt vila någon vecka innan du planterar ut de förkultiverade dahliaknölarna på platsen.

  4. Dahlior planteras med fördel med ett avstånd på 40 cc. Det betyder att det är 40 cm mellan varje plantas mittpunkt. Jag planterar dahliorna i sicksack för att få en så maffig dahliarabatt som möjligt. De högre sorterna placeras i bakkant och de lägre i framkant.

  5. Vattna under tiden dahlian etablerar sig om det inte regnar naturligt och ger fukt till marken på så sätt.

  6. Dahlior har en tendens att få väldigt stora blommor och behöver därför bindas upp. Man kan tex sticka ner en bambukäpp vid planteringen eller bygga något mer stabilt av färskt virke.

Här hos mig i odlingszon 1 på Västkusten brukar de första dahliorna börja blomma i mitten på juli och sedan kan jag njuta av deras prakt fram tills frosten kommer och tar dem på hösten. 

Ingen sommar utan en dahlia, eller hur?

// Hanna

P.S Om du tyckte blogginlägget var bra, får du gärna klicka i en like nedan, då får jag en fingervisning om vad jag ska skriva mer om!