kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

Filtering by Category: Samarbeten

ALLT OM MITT ÄLSKADE VÄXTHUS

Hanna Wendelbo

Inlägget presenteras i samarbete med Skånska Byggvaror

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-2.jpg

Längtan efter ett växthus hade jag länge, men så för tre år sedan byggde vi mitt drömväxthus här i trädgården. Efter att ha njutit av detta växthus i tre säsonger kan jag verkligen dela med mig av all kärlek till detta glashus placerad mitt i min trädgård, som ett smycke, en magisk oas. 

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-17.jpg

Jag gjorde en ordentlig research av all olika växthus som fanns på marknaden innan vi bestämde oss. Jag ville ha ett växthus som kändes klassiskt, men inte romantiskt. Jag ville ha ett växthus som knöt ihop det formspråk vi hade i vårt typhus byggt 2007 med det uttryck som jag gillar mer, dvs något som mer signalerar 19020-talets nyklassicistiska stil. Vi finkammade verkligen marknaden efter det hus som skulle passa oss bäst. När jag sedan fick se växthuset Växa hos Skånska Byggvaror var det kärlek vid första ögonkastet. Allt stämde! Med sina raka uppåtgående linjer, en takhöjd på 3,4 och i obehandlat trä, vilket gav möjligheten att själv välja färg på det. 

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-5.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-11.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-37.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-38.jpg

Ett av de vanligaste råden man får när man letar växthus är att välja ett som är större än vad du har tänkt dig. Växa finns i två olika storlekar, 13,2 kvm och 17,5 kvm. Vi valde det större, med plats för både odlingar och umgänge. Trästommen valde vi att måla vit, för att förstärka sammanhanget med vårt boningshus som har vita knutar men även för att det är så klassiskt snyggt! Ett växthus i trä behöver sitt underhåll, men uttrycket ett glashus på trästomme utstrålar, ja det är arbetet värt!

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-29.jpg

SÄSONGERNA I VÄXTHUSET

Mitt växthus ändrar skepnad under året. Så här på våren är det fyllt med alla frösådder som senare ska flytta ut i blomsterbäddarna i trädgården, men i och med att det är så pass stort är det inget problem att även ha mysiga middag i vårsolens underbara kvällssol. Vi får med lätthet plats med 12 personer här inne, man sitter nära alla spirande odlingar, och det adderar verkligen en härlig känsla! Men oftast är det kanske jag som smiter ut hit med morgonkaffet själv, helt skyddad för regn och vind och njuter av att se trädgården vakna upp.

På sommaren fylls växthuset med tomater och chili, det blir till vårt skafferi med närhet till uteköket. När det blir svalt om kvällen äter vi gärna vår grillade kvällsmat här inne. Kanske som mest mysigt att ha ett växthus är det under den mörka årstiden, vi har haft både Halloween-kalas och nyårsfester i växthuset, mysfaktorn är på topp! Ett växthus förlänger trädgårdssäsongen med flera månader.

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-7.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-31.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-8.jpg

BYGGET

När vi anlade växthuset grävde vi ut ordentligt där växthuset skulle stå, ungefär ner till 60 cm djup. Därefter la vi på en markduk och fyllde med en halvmeter makadam och sedan 10 cm stenmjöl. Vi förberedde för vatten och el, men avvaktade med att dra in, då vi inte visste riktigt hur vi ville ha det.

Ramen till växthuset är byggd på tryckimpregnerat virke och vilar på åtta plintar. Det är av absoluta vikt att ramen är i hundraprocentig våg och att alla hörnen är 90 grader innan man börjar resa växthuset. Vid själva monteringen av växthuset tog vi hjälp, och förutom Martin var det två erfarna hantverkare som hjälpte till. På två dagar växte min dröm fram i trädgården och jag trodde knappt att det var sant när det var inflyttningsklart!

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-6.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-36.jpg
Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-35.jpg

GOLVET
På golvet har vi valt enkla cementplattor i storlek 35x35. Jag ville ha ett enkelt och tåligt golvmaterial som inte tog överhanden i sitt utseende. Jag är så nöjd med detta val då det är väldigt lättstädat när jag drällt runt med massa jord och bös till mina plantor.

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-27.jpg

TAKHÖJDEN
Att takhöjden är hela 3,4 meter spelar stor roll för att luftvolymen ska bli så behaglig som möjligt för både människor och plantor. På våren hänger jag upp lakansväv i taket som skydd för solens starka strålar, vilket går lätt med tanke på hur själva konstruktionen på växthuset ser ut. Växthuset är inte uppvärmt, men om vi vill vistas i växthuset på höst och vinter har vi en skorstenslös kamin som vi kan elda i och som skapar en behaglig miljö, även om man kanske behöver svepa en filt om benen också och värma sig med en kopp te.

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-42.jpg

PLACERING

Växthuset är placerat mitt i trädgården, det ligger som ett smycke och ramar in. Vi har en lite märklig tomt, som är formad som en tårtbit, men med bara en delad tomtgräns. Växthuset placering gjorde att hela ytan fick struktur och rumslighet. I anslutning till växthuset har vi även ett utekök, så att tillagning och mys hänger i hop. Växthuset har betytt mycket för mig, det kan jag villigt erkänna. Jag hade ett odlingsliv före växthuset och ett helt annat, rikare odlingsliv med växthus. Och ja, kanske har jag till och med blivit en lite mer harmonisk människa. En timme med växthuspyssel funkar som bästa terapin för mig! 

BESTÄLL EN VÄXTHUSKATALOG!
Skånska Byggvaror har flera olika sorters växthus i sitt sortiment. Beställ hem deras produktkatalog genom att kicka in HÄR så kan du i lugn och ro kika igenom hela utbudet i lugn och ro! Kanske första steget mot din växthusdröm?

Växthus_HannaWendelbo_SkanskaByggvaror-3.jpg

Kram

//Hanna

P.S Om du gillar detta blogginlägg så klick gärna i en ”Like” nedan, då vet jag vad jag ska skriva mer om! D.S

ATT SÅ SOMMARBLOMMOR-SÅ HÄR GÖR JAG!

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

HannaWendelbo-Blommor-Hasselfors-11.jpg

Det finns få saker som är så underbara som att under den varmare årstiden stiga rakt ut i sin trädgård eller balkong och plocka med sig in ett vackert fång med blommor. Och vet du vad, det är faktiskt inte speciellt svårt att odla sommarblommor, mycket enklare än grönsaker i alla fall! Här berättar jag hur jag gör när jag sår fröerna som ska växa sig till plantor under våren och sedan leverera blommor fram tills frosten kommer.

Cosmea Collarette White

Cosmea Collarette White

Rosenskära, vallmokapslar och jätteverbena

Rosenskära, vallmokapslar och jätteverbena

Alla blommor börjar med det lilla fröet som hamnar i jorden, vattnas på och som sedan känner värmen och ljuset och börjar gro och sträcka på sig. Jag förodlar de flesta av mina sommarblommor, dvs de plantor som jag sår frön av på våren och som sedan blommar under en sommar för att sedan vissna ner till hösten. Dessa blommor kallas även för annueller eftersom de är ettåriga. Vackra snittblommor kan även komma från perenner som tex pioner, dvs växter som är fleråriga och återkommer på samma växtplats år efter år.

I mitten dahlian Café Au Lait tillsammans med vädd, luktärter, aster och dubbel rosenskära.

I mitten dahlian Café Au Lait tillsammans med vädd, luktärter, aster och dubbel rosenskära.

Anledningarna till att jag förodlar mina växter är två. Dels kan jag tjuvstarta säsongen en aning tidigare genom att ha stora plantor att plantera ut när frosten är över och dels är plantorna så pass stora att inte mördarsniglarna kalasar i sig allt på en gång. Större och strakare plantor står emot allehanda sorts skadedjur.

Olika blommor sås vid olika tillfällen. När man sår dem beror dels på hur lång utvecklingstid de har men även på hur pass frostkänsliga de är. Jag bor i odlingszon 1, här är vintrarna milda och sommaren varm. Dessutom har jag ett växthus, ett ouppvärmt sådant i och för sig, men det hjälper mig ändå att komma igång tidigare med sådderna på våren. Jag har haft växthuset i några säsonger nu, men innan jag hade det gjorde jag precis likadant som jag beskriver nedan, med den skillnaden att vår matsal var en djungel under april och maj, innan alla plantorna kunde planteras utomhus i sina rabatter. Men om man är en aningen modestare blomsterodlare än vad jag är, så kan man klara sig gott utan växthus!

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-1.jpg

I januari sår jag tex penséer, som tål ett par frostgrader när plantan har kommit upp och därför kan få komma igång tidigt på säsongen. Men jag sår även jätteverbena i januari av den anledningen att den blomman har så lång utvecklingstid. Om jätteverbena-fröerna kommer i jorden för sent så hinner den inte blomma under den korta säsong som vi har i Sverige. Om du undrar när dina frön ska i jorden, kika på fröpåsen, där står oftast all information man behöver för att lyckas med sina odlingar.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-40.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-42.jpg

Jag har många favoriter som jag bara måste odla varje år. Blåklint, rosenskära, aster, vädd, lejongap, slöjsilja, vallmo och ringblomma är sådan för att nämna några. Listan på favoriter är oändligt lång och det kan man nog förstå när man tar sig en titt i min frölåda där jag förvarar alla mina fröer. Om du vill ha tips på fem blommor som är perfekta för nybörjaren så tipsar jag HÄR.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-12.jpg

En av de absolut viktigaste sakerna när man drar upp blommor från frön är att jorden är av bästa kvalité. När det gäller jorden så är det så krasst att man får det man betalar för. Och oftast har fröna kostat en slant och det tar tid att driva på dem så därför kompromissar jag aldrig med kvalitén på jorden. Sedan flera år tillbaka använder jag mig av Hasselfors Gardens P-jord och S-jord när jag driver upp mina sommarblommor. P-jorden är en mer gödslad planteringsjord medan S-jorden är en mager såjord, båda av professionell kvalitet som man verkligen kan lita på.

Flera olika sorters rosenskära, cosmea collarette phsyke white, double click rose bonbon och double click raspberry bonbon.

Flera olika sorters rosenskära, cosmea collarette phsyke white, double click rose bonbon och double click raspberry bonbon.

SÅ HÄR GÖR JAG NÄR JAG SÅR:

Jag använder mig av gamla vindruvsaskar för flera av mina sådder. De är helt perfekt i sin storlek och med locket på så fungerar de som alldeles ypperliga minidrivhus. Dessutom går de att återanvända år efter år!

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-14.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-21.jpg
  1. Jag börjar med att ta ut en lämplig mängd av P-jorden ur den stora säcken för de minidrivhus av vindruvskaskar som jag ska så. Jorden finfördelar jag med händerna för att den inte ska ha några klumpar någonstans och skakar ner i asken så att den är fylld till ungefär 3/4 med P-jord. Jag placerar askarna i varandra så att jorden trycks till en aning och ytan blir slät. Därefter vattnar jag igenom asken ordentligt för att sedan låta dem stå och rinna av en aning.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-20.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-23.jpg

2. Ovanpå P-jorden lägger jag ett tunt lager med S-jord, kanske en luftig centimeter hög och plattar därefter till ytan. I och med att den underliggande jorden är helt genomvattnad så dras lagom mängd med vatten upp i skiktet som jag senare strör ut fröerna på. Försiktigt trycker jag fast dem mot jordytan och strösslar över ett tunt lager med S-jord. Hur tjockt det täcket är beror på vilka frön jag sår. Om det står på fröpåsen att ett frö är ljusgroende är det viktigt att det inte täcks med jord.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-27.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-29.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-32.jpg

3. Att märka upp sådderna är en av de viktigaste sakerna i hela jobbet. På den lilla etiketten skriver jag namnet på vad jag sått, och om jag har flera olika sorter av samma blomma är det viktigt att jag även skriver ut sortnamnet. Dessutom skriver jag datum på både etikett och fröpåse för att veta när jag har sått och dessutom ha en uppfattning till nästa år om jag sådde i rätt tid.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-24.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-34.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-49.jpg

4. För att fröerna ska gro behöver de värme. Vanligtvis sätter jag vindruvsaskarna på en bricka (skoskydd från Ikea, perfekt för ändamålet!) på golvvärmen i matsalen, men dessvärre har jag upptäckt att jag har fått någon mer i hushållet som är väldigt intresserad av mina jordfyllda plastlådor. Så för att inte Sammie ska skapa totalt kaos har jag införskaffat värmemattor som jag lägger på ett bord och sätter därefter hela brickan där på.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-51.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-53.jpg

5. Efter ett par dagar eller veckor börjar fröerna att gro. Vissa frön behöver bara ett par dagar för att kika upp, medan andra frön kan ta flera veckor på sig innan de kikar upp! Oftast hittar du även den informationen på fröpåsen. När små plantor börjar visa sig och de första lilla bladparet, kallade hjärtblad, har utvecklats är det dags att sätta sådden svalare, men samtidigt öka på med solljus. Dessutom kan det vara bra att lossa taket i det lilla växthuset och stötta upp så att det inte blir för fuktigt och de små späda skotten börjar mögla eller gå under av fukten. Om man är väldigt tidig med sin frösådd räcker inte riktigt dagsljuset till för att utveckla präktiga plantor utan oftast drar de i väg och blir lite väl gängliga. För flera sorter, så som rosenskära och solros gör inte det så mycket, utan de kan man plantera ner, dvs plantera djupare i nästa kruka när det är dags. Förra året började jag testa mig fram lite med extra belysning och det gjorde de tidiga plantorna riktigt fina. Nu har jag inte så stor yta med extra belysning utan vissa plantor hamnar under lysrör medan andra får hålla tillgodo med det ljus som kommer naturligt in på fönsterbrädet.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-54.jpg
HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-55.jpg

6. Nu får det stå och växa till i vindruvskaskarna. I och med att översta lagret är den magra luckra S-jorden där fröerna får utvecklas den första tiden och sedan kommer rötterna ner till den mer matiga och energirika P-jorden. Hasselfors Gardens P-jord är medium gödslad med mineralgödsel som är lättillgängligt för att plantorna skall rota och växa till sig på bästa vis. Därför så behöver man faktiskt inte ha så himla bråttom sedan med omskolning, dvs att förflytta plantorna till egna krukor, så på så sätt sparar man in både lite tid och utrymme genom detta.

7. Jag försöker alltid vattna på brickan som askarna står på och inte direkt på jorden ovanifrån för att rötterna ska söka sig ner efter vattnet och på så sätt utveckla djupare rötter. När det sedan börjar bli trångt i asken är det dags att omskola plantorna till en egen liten kruka fylld med P-jord, men det är först om ett par veckor. Till exempel om jag sår i mitten på mars så gör jag första omskolningen i slutet på april på ett ungefär.

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-46.jpg

När är det dags att så?

Ja, det beror ju såklart var i landet man bor. Det avgörande för hela sådden är att man har något sånär koll på när frostrisken är över. Förra våren kom en frostknäpp i början på maj och ödelade stora delar av det jag hade chansat med att plantera ut i rabatterna, det misstaget ska jag inte göra om igen. I mitten på maj är det lagom för mig att plantera ut, inte före dess. 

HannaWendelbo-Odla-Blommor-Hasselfors-31.jpg

De flesta sommarblommorna börjar jag att så i mitten på mars, då har ljuset kommit tillbaka så pass mycket att det inte behövs extra belysning och plantorna hinner inte växa sig för långa och rangliga innan det är dags att plantera ut dem i rabatterna. Tiden fram till dess använder jag till att drömma om olika sommarblomsbuketter och klicka hem härliga fröer!

Rosenskära, solrosor, sommardahlia och zinnia. Alla lättodlade och perfekta för nybörjaren!

Rosenskära, solrosor, sommardahlia och zinnia. Alla lättodlade och perfekta för nybörjaren!

Jag hoppas innerligt detta inlägg ska inpirera dit till att så fröer till dina egna snittblommor. Känslan att ha trägården full med blommor är obetalbar, jag känner mig så rik. Och det bästa av allt att det inte bara jag som njuter av blomsterprakten utan alla bin och humlor gillar det lika mycket som jag gör! Genom att odla sommarblommor i din trädgård gör du faktiskt en miljöinsats, genom att du främjar den biologiska mångfalden. Hurra för det med!

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till min samarbetspartner Hasselfors Garden som möjliggör för mig att göra genomarbetade och fullmatade blogginlägg som detta, jag kan lova att fler kommer under året och jag hoppas att du vill hänga med!

Må gott!

// Hanna

P.S Om du upplever det här blogginlägget som inspirerande och läsvärt får du gärna klicka i “like” nedan, då vet jag vad du gillar och jag ska skriva mer om! D.S

TULPANENS DAG MED BLOMSTERFRÄMJANDET

Hanna Wendelbo

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-50.jpg

För trettionde gången firades Tulpanens Dag den 15 januari av Blomsterfrämjandet vilken startar upp säsongen för svenskodlade tulpaner från svenska växthus. Platsen för årets firande var de nya härliga lokalerna på The Flower Farm i Höganäs, Skåne och jag hade fått det roliga uppdraget att få inspirera med tulpaner, genom installationer och workshop.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-16.jpg

De ljuvligt krispiga tulpanerna kom från Frillesås odlingar och Kriminalvården i Tygelsjö, som drivs av intagna i fängelset strax utanför Malmö. Kvalitén på dessa svenskodlade tulpaner är helt otrolig, ljudet av stjälkarna och bladen som rör vid varandra när man ordnar med dem ger mig rysningar av välbehag längs ryggraden! Och med den orimligt gråa årstid som varit sedan i november kommer tulpanerna med en välbehövlig hälsning om färggladare och ljusare tider! Vilken energikick!

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-17.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-20.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-21.jpg

Vi hade bjudit in 40-talet gäster till den vackra gården, som är belägen precis där Kullaberget börjar resa sig upp ur landskapet och avslutar det skånska landskapet med branta klippor ut i havet. Första gänget som kom bjöds på frukost, med närodlade smaker från Kullabygden signerat av den mästerliga kocken Malin Broman. Ett litet undantag hade hon gjort med den otroligt goda gröten som var baserad på quinoa odlad utanför Hässleholm! (Jag hade ingen aning om att man kunde odla quinoa i Sverige!) Och så god som den var tillsammans med mycket lokalt odlade äpplemoset så må det verkligen vara hänt! Fler helt magiska bilder från förmiddagen hittar du hos Daniella Witte om du klickar in HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-24.jpg

Efter den goda måltiden och information från Blomsterfrämjandet körde jag igång en workshop där jag visade hur man kan skapa fina stickarrangemang utan att använda stickmassa som tex oasis. Jag är av den åsikten att man i så lång utsträckning som möjligt inte ska använda stickmassa som är tillverkad av plast. Det gröna plastbaserade hårda skummet, sprider mikroplaster i vår miljö och dessutom är den omöjlig att återbruka, därför vill jag göra mitt bästa för att inspirera till bättre alternativ ur miljösynpunkt där det är möjligt.

I kärlet som jag vill göra mitt arrangemang i klipper jag till en bit hönsnät som jag sedan formar till en boll och trycker ner i mitt valda krus. Ibland behövs det fixeras för att inte trilla runt och tappa balansen, och då kan man förankra med lite ståltråd eller tejp. Trixet med att använda hönsnät är att få till det i flera olika lager så varje stjälk har möjlighet till minst tre stödpunkter, då kan man forma sitt arrangemang precis så yvigt och stort som man vill. Och snyggt blir det! Tulpaner är lite extra roliga att jobba med i den här typen av arrangemang efter som stjälkarna fortsätter växa när den kommit i vasen, därför sätter jag dem aningen kortare från början. Som snyggast är hela uppsättningen efter två tre dagar när tulpanerna verkligen börjat slå ut sina blommor. Med nyskördade svenska tulpaner i ett sådant här arrangemang kan det lätt hålla upp till två veckor och bara bli finare med tiden! Vill du ha en fullständig beskrivning på hur jag gör ett tulpanarrangemang klickar du in HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-26.jpg

Den här vackra kompostionen gjorde Sandra Ehrsköld, som jag jobbade tillsammans med i det stora projektet jag gjorde för Norrvikens Trädgårdar för något år sedan. Otroligt vackert, eller hur?

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-25.jpg

Det finns få saker som jag gillar så mycket som att göra kreativa vackra saker tillsammans med andra kreativa personer. Och är blommor inblandade så är verkligen lyckan gjord! Jag hörde någon säga att det kändes som en kick-off inför säsongen och jag är så benägen att hålla med! Det blev en riktig energiboost!

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-27.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-29.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-30.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-31.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-52.jpg

Vid eftermiddagens bjudning briljerade Malin Broman ännu en gång när hon serverade Kullabygdens säsongssmaker på en tallrik! Kan ha varit något av det godaste jag någonsin har ätit, helt vegetariskt såklart, precis så som jag vill ha det. Och vem hade kunnat gissa att man skulle kunna servera en tallrik med säsongens smaker i gråa januari som innehöll så mycket färg och smaker? Fler bilder från eftermiddagens bjudning hittar du om du klickar in hos Maria Almbacken HÄR.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-54.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-41.jpg

Till firandet av Tulpanens Dag på The Flower Farm Höganäs som drivs av Lotten Molén, hade hon och jag byggt upp installationer för att inspirera till att njuta av svenskodlade tulpaner. På ett stort rustikt bord ville vi skapa en blommande tulpanäng, som förutom tulpaner innehöll pådrivna lökar av kungsänglilja och pärlhyacinter men även drivna kvistar av ormhassel, slån och murgröna. Vi ville skapa en känsla som om de skulle växa i en bädd rakt upp ur bordet och verkligen ge oss hopp om de ljusare tider som vi redan är på väg mot! För att få tulpanerna att se krispiga och härliga ut använde vi oss av tulpaner på lök som vi placerade i en formation av vaser för att skapa struktur. In emellan stack vi hö, murgröna och ännu fler lökar. Den fina lampan över bordet hade Lotten redan skapat och är ett ypperligt exempel på hennes odiskutabla känsla för estetik och det gröna.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-40.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-37.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-46.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-13.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-44.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-47.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-59.jpg

Vår vision med hela eventet var att förmedla hur många olika sorters tulpaner som odlas här i Sverige. Det finns så många olika underbara färger och former att välja på att bland de svendskodlade tulpanerna att man knappast behöver något annat så här års! På borden dukade vi upp med djupa toner i nästan barocka arrangemang och som kontrast till det ville vi ha något ljust och vårligt. Efter att vi båda producerat ett antal blomstermoln under året var vi sugna på att göra en riktigt stor krans som nästa hade känslan av att det var skapat som en fågels näste. Hur den är gjord ska jag berätta om i ett annat blogginlägg, men jag kan avslöja redan nu att även här valde vi material och metoder som gör att materialet kan komposteras eller återbrukas. Att alltid ha ett miljötänk med sig är viktigt för mig.

Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-61.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-10.jpg
Tulpanens-Dag-Hanna-Wendelbo-Blomsterfrämjandet-32.jpg

Jag är så otroligt tacksam för att jag fick förtroendet av Erika och Malin på Blomsterfrämjandet att skapa detta event som nu kickar igång den svenska tulpansäsongen. Och jag är så tacksam för att vi blev så varmt välkomnade och omhändertagna av Lotten på hennes fantastiska Flower Farm, vilken miljö!

Nu ska jag frossa i lokalodlade tulpaner med bästa krispet från de svenska växthusen fram tills mina egna frilandsodlade tulpaner börjar kika upp här i rabatten i slutet på april, början på maj. Åh vad jag längtar efter ljusare tider med koltrastsång i himlen. Men efter denna blomstrande kick-off känner jag att väntan inte blir så lång!

// Hanna

P.S Om du tyckte det var kul att läsa så klicka gärna i “like” nedan så vet jag vad du gillar och kan skriva mer om det! D.S