kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

5 LÄTTODLADE GRÖNSAKER I MIN KÖKSTRÄDGÅRD

Hanna Wendelbo

INLÄGGET PRESENTERAS I SAMARBETE MED HASSELFORS GARDEN

Grönsaker-HannaWendelbo.jpg

När vi flyttade in i vårt hus för tretton år sedan så var köksträdgården det första vi anlade. Drömmen om att kunna skörda delikata grönsaker med minsta möjliga transportsträcka från jord till bord, i samklang med naturen, var nog en av de mest bidragande orsakerna till att jag ville ha hus med en liten grön plätt till odling. I år känns just grönsaksodlingen mer angelägen än någonsin. Jag vill kunna skörda ekologiskt odlade primörer direkt från min täppa utan att ta omvägen om affären. Här tipsar jag om fem favoriter som alla kan lyckas med!

Palmkål på tillväxt i växthuset. Planteras ut när frostrisken är borta.

Palmkål på tillväxt i växthuset. Planteras ut när frostrisken är borta.

Under de år vi har bott på denna plats har vi odlat i pallkragar i vår delikatessköksträdgård. Jag odlar inte grönsakerna för att göra vår familj självförsörjande utan jag odlar för lyxen att kunna strosa ut bland pallkragarna i morgonrock och norpa en krispig sockerärta och borsta av jorden från en rädisa och stoppa rakt i munnen. Jag älskar också att ha närheten till att kunna svänga ihop en krispig sallad med egenodlat precis när som helst under sommarmånaderna, det är livskvalité för mig. Att odla mina egna grönsaker blev för mig ingången till att odla blommor, och fortfarande så är minst varannan rad i köksträdgårdens odlingslådor blommor. Jag odlar lika mycket för sinnet som för gommen.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-8.jpg
Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-5.jpg

Vår lilla delikatessköksträdård består av 8 stycken odlingsbänkar, samtliga i dubbel höjd. Köksträdgården är vald med omsorg utifrån att vara den plats på vår tomt med flest antal soltimmar. Runt omkring har vi en stenläggning och i mitten av alla odlingsytorna är en liten plats, perfekt i storlek för ett cafébord och två stolar där man kan sitta och njuta av odlingarna med en kaffekopp i gryningen eller en kall limocello i skymningen. I år, med allt som händer runt omkring i världen, kände jag att det var dags att ta tag i dessa tretton år gamla pallkragar och renovera och snygga upp. Så nu står 8 stycken supersnygga nya odlingsbänkar från Hasselfors Garden på plats fyllda med näringsrik Grönsaksjord och bara väntar på att få ta hand om alla grödor som ska odlas detta nådens år 2020. 

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-17.jpg

Odlingslådorna är verkligen ett sant lyft för denna plats och jag längtar till det börjar grönska ordentligt. Då lovar jag att bjuda på ännu mer bilder! Grunden i allt mitt odlande, oavsett grönsaker eller blommor är att utgå från en riktigt bra jord. Med en bra jord är liksom halva jobbet gjort. I detta fall väljer jag Hasselfors Grönsaksjord som är fukthållande och tar åt sig vätskan väldigt bra när jag vattnar. Dessutom är jorden kraftigt naturgödslad med extra kalium för rika skördar. Den innehåller bara naturliga råvaror och är godkänd för ekologisk odling. Jorden kan användas i odlingsbänkar, pallkragar, växthus, krukor och i trädgårdslandet och är KRAV-märkt.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-20.jpg

Så, får jag tipsa dig om fem grödor som är riktigt lättodlade i min delikatessträdgård? 

SALLAT

Små krispiga sallatsblad är extremt tillfredställande att ha i sina odlingar och går alltid åt! Sallat kommer i många olika färger och former och blir verkligen snyggt tillsammans med de andra grödorna de samsas med. Jag sår lite i varje omgång med ungefär två veckors mellanrum för att alltid ha spröda goda blad till hands. När jag skördar salladen plockar jag de yttersta bladen på varje planta, på så sätt kan jag skörda under längre tid.

Ägg och några salladsblad, början på en måltid!

Ägg och några salladsblad, början på en måltid!

Hertha Vorwerk som levererar äggen.

Hertha Vorwerk som levererar äggen.

SPENAT

Det finns få saker som är så gott som att fräsa upp spenat, olivolja och lite vitlök tillsammans. Om bladen dessutom kommer från egna odlingar så smakar det ännu mer himmelskt! Spenat direktsår jag på växtstället, gärna lite men ofta. Spenaten kan ha en viss tendens att gå upp i blom och då är den inte så rolig längre att ha på tallriken. 

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-34.jpg

RÄDISA

Rädisor är nog det mest tacksamma att odla, det går snabbt till skörd och den direktsås på platsen i pallkrage. Det enda som kan vara lite kinkigt med rädisan är att den vill ha jämn bevattning, annars kan den bli väl skarp i smaken. Rädisor börjar jag så här i odlingszon 1 direkt i pallkrage i slutet på mars. Den växer fort och är det varmt och den kommer i gång och börjar gro tar det bara fyra veckor till skörd! Misslyckas man med en sådd, så hinner man enkelt så en ny, ända fram till augusti ungefär. Rädisor samplanterar jag gärna tillsammans med något som ta lite längre tid på sig fram till skörd, eftersom den växten då kan bre ut sig mer så fort rädisorna är skördade!

MOROT

Morot är väl ändå sinnebilden för eget odlande? Tänk dig att dra upp en knippe slanka krispiga morötter i olika färger direkt ur landet! Söta och goda! Jag odlar flera olika sorters morötter, men roligast tycker jag nog det är att dra upp de tidiga och söta sorterna. Även morötter sår jag på en rad i odlingslådan och får sedan gallra mellan de plantor som tar sig. Morötterna vill ha gått om plats att växa till sig på, ungefär så som rädisorna vill. Morötter trivs bäst i stenfri, mullrik och väldränerad jord, precis sådan jord som grönsaksjorden är!

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-11.jpg

SOCKERÄRTOR

Japp, sockerärtor kan man käka som godis! Ärtorna petar jag ner på en rad direkt på växtplatsen. Jag sår dem gärna i ytterkant på odlingslådan då de behöver något att klättra på. Klätterstöd gör jag på lite olika sätt varje år. Tex kan man använda kvistar av sly, armeringsnät, bambukäppar mm. Ärtorna måste skördas innan baljan börjar bukta för mycket, då blir de inte så goda längre.

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-26.jpg

VATTEN & NÄRING
Med grunden gjord, bra lådor fyllda med bra jord, är det egentligen bara att komma ihåg att vattna under odlingssäsongen och att fylla på med näring. Grönsaker som växer så här fort behöver mer näring än vad man kan tro. Jag odlar i rader så att det är enkelt att då och då ge en giva med pelleterad hönsgödsel från Hasselfors Garden och mylla ner mellan raderna och vattna på. Mina egna höns har ännu inte producerat så mycket att jag är tacksam för Hasselfors Hönsgödsel, som verkligen är det bästa!

Vallmo_HannaWendelbo

BLOMMOR

Som jag nämnde i inledningen så kan jag ju inte låta bli att samodla grönsakerna med blommor, man äter ju med ögongen sägs det! Dessutom är det så härligt med allt humlesurr och fjärlisfladder i odlingarna. Ringblommor, blåklint och vallmo åker gärna ner på varannan rad och sprider ytterligare skönhet till glädje för både mig och alla pollinatörer!

SÅ HÄR GÖR JAG NÄR JAG SÅR I PALLKRAGE:

I varje odlingslåda måttar jag upp 6 rader för olika sorters grönsaker med en pinne.

I varje odlingslåda måttar jag upp 6 rader för olika sorters grönsaker med en pinne.

I den fuktiga grönsaksjorden sår jag direkt från påsen grönsaksfröna i fåran.

I den fuktiga grönsaksjorden sår jag direkt från påsen grönsaksfröna i fåran.

När jag har sått, täcker jag med jord och väntar på att det ska börja gro. Hur långt tid det ska ta står på påsen!

När jag har sått, täcker jag med jord och väntar på att det ska börja gro. Hur långt tid det ska ta står på påsen!

Odla-grönsaker_Hanna Wendelbo_HasselforsGarden-36.jpg

Jag hoppas att du gillar mina tips och ger dig på att testa! Det är lätt när man har de rätta proportionerna mellan jord, näring, vatten, ljus och temperatur. Och kom ihåg, alla frön vill gro och växa, testa och prova dig fram. Odlandet är avkoppling och rekreation för mig. Jag är återigen så otroligt tacksam för att få förtroendet av Hasselfors att vara ambassadör för deras produkter, jag kan inte nog poängtera hur fantastiskt bra deras grejer är, om inte annat så låter jag resultatet tala för sig själv när jag skördar både grönsaker och blommor i min trädgård.

Kram

// Hanna

P.S Om du kände att detta blogginlägg var läsvärt får du gärna klicka i en “Like” nedan, då vet jag vad du gillar och kan skriva mer bloggposter om liknande tema! D.S