kontakta mig

vill du komma i kontakt med mig använd formuläret här bredvid eller skicka ett mail till order@hannawendelbo.com 

35 Trädgårdsvägen
Hallands län, 434 91
Sweden

0702938090

BLOGG

Praesent commodo cursus magna, vel scelerisque nisl consectetur et. Curabitur blandit tempus porttitor. Fusce dapibus, tellus ac cursus commodo, tortor mauris condimentum nibh, ut fermentum massa justo sit amet risus. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

 

ÄLSKADE DAHLIA-MINA BÄSTA SKÖTSELRÅD

Hanna Wendelbo

inlägget presenteras i samarbete med Hasselfors Garden

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-1.jpg

Så här i början på augusti börjar den stora dahliafrossan ta fart. Om det finns en blomma som är ohotad drottning på sensommaren så är det dahlian. Jag kapitulerar fullständigt för dess charm. Jag får ofta frågan om vilken blomma som är min absoluta favorit och så här års svarar jag reflexmässigt att det är dahlior!

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-37.jpg

Knölarna som snart kommer bära blommor här i min trädgård är kära favoriter som Franz Kafka, Gallery Art Fair och Cafe Au Lait. Dessutom provar jag en ny pompomdahlia som heter Jowey Winnie, vars enorma knölar jag införskaffade på Gunnebo Slott i våras. Denna dahlia har fullständigt tagit mig med storm, men samtliga dahlior är väl utvalda för att vara juvelerna i sensommarens maffiga buketter.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-34.jpg

SKÖTSELRÅD UNDER SENSOMMARENS MAGISKA BLOMNING

De flesta dahlior har jag planterat i krukor för att det är lättast så. Dahliorna vill ha jämn bevattning och stå i sol, och det är enklast att ha koll på om jag har dem planterade i stora krukor. Dessutom kan jag flytta runt dem i trädgården för att skydda dem från för mycket vind, regn eller frosten som faktiskt kommer att rulla in i början på oktober. För att passningen ändå ska bli så minimal som möjligt är dahliorna planterade i Hasselfors U-jord, den bästa jorden för all plantering i kruka. Den är anpassad för att hålla fukten jämn och samtidigt ge både lång och kortsiktig näringstillförsel till plantan i krukan. Genom att ge blommorna de bästa av förutsättningar så har plantan ett grundskydd mot alla de skadedjur och annat som kan drabba dahliorna. En friska planta klarar angrepp så mycket bättre!

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-10.jpg
HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-9.jpg
Givetvis gödselvattnar jag inte på dahlians blad, men det här blev en mycket snyggare bild. Sorry!

Givetvis gödselvattnar jag inte på dahlians blad, men det här blev en mycket snyggare bild. Sorry!

Näringen som finns i Hasselfors U-jord räcker länge men dahlian har en enorm tillväxtfas under en mycket kort period och jag fyller gärna på med en mild underhållsgödsel för att ge mina blommor den bästa av förutsättningar. Blommorna blir större, bladverket friskare och grönare och motståndskraften mot skadedjur blir så mycket bättre. Så här efter midsommar använder jag mig av Hasselfors Trädgårdsgödsel Mognad. Jag lägger två stora nävar i vattenkannan och låter pelletsen lösas upp i vattnet. Jag gödselvattnar gärna lite svagare men oftare, känns som plantan utvecklas på bästa sätt då.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-15.jpg
Trädgårdsgödsel Mognad består av helt luktfria pellets. Lite skönt ändå efter sommarens mer distinkta doft av hönsgödsel.

Trädgårdsgödsel Mognad består av helt luktfria pellets. Lite skönt ändå efter sommarens mer distinkta doft av hönsgödsel.

Hasselfors Trädgårdsgödsel mognad använder jag även på perenner, buskar och träd i hela trädgården för att främja avmognaden och invintringen (hemskt att prata om vinter så här i början på augusti!) men den främjar även bildningen av nästa säsongs blomknoppar! Perennerna gödslar jag på så sätt att jag ger dem en näve (giva) och myllar ner någon centimeter i jorden och vattnar på så att pelletsen löses upp.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-20.jpg

Dahliorna har en tendens att bli väldigt höga och balansera en tung blomma högst upp, vilket gör att stjälkarna lätt knäcks när höststormarna drar in i min trädgård. Om jag har dem i krukor kan jag flytta in dem på ett läigt ställe så att de klarar sig. Ibland kan de dessutom må väldigt bara av att få ett par bambukäppar nedstuckna i krukan så att man kan bind upp dem och på så sätt ge dem extra stabilitet.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-23.jpg
HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-24.jpg

HJÄLP! NÅGON ÄTER PÅ MINA DAHLIOR!

Genom mina år som dahlia-odlare har jag märkt att även om dahlior är lättodlade och väldigt friska av sig så kan de drabbas av åkommor och skadedjur. Jag har den senaste tiden fått jättemånga frågor om detta på DM på Instagram och även om jag inte är någon expert så säger mig min erfarenhet att det oftast är något av de fem sakerna nedan som dina älskade dahlior kan ha drabbats av. 

Sniglar och snigelsnäckor.

Genom åren har detta varit det största hotet för mina dahlior. Genom att förkultiveras knölarna och sedan plantera i krukor med bästa u-jorden har jag koll på de slajmiga sniglarna när de börjar få vittring på mina plantor. Oftast ser man att de har varit framme genom att det är hål i bladen och att det är glansiga spår efter dem inne i bladverket. Märker du att det är hål i bladen, genomsök genast växten ordentligt, kika speciellt under bladen och ta genast bort sniglarna eller snigelsnäckorna. Håll järnkoll på att angreppen minskar, annars så är det fler sniglar som härjar runt i din planta och det ska de verkligen inte göra!

Tvestjärt och tvestjärtsbajs. Har du en kompost flytta ditt tvestjärtarna, där gör de mycket bättre nytta!

Tvestjärt och tvestjärtsbajs. Har du en kompost flytta ditt tvestjärtarna, där gör de mycket bättre nytta!

Tvestjärtar.

Hålen som sniglarna gör påminner om den förstörelse tvestjärtarna kan åstadkomma. Men utan slemmiga spår. Tvestjärtarna är aktiva på natten och när det skymmer. På dagen gömmer den sig i skrymslen och vrår och kan vara svåra att upptäcka på plantan. Ibland kan man se små svarta prickar och det är tvestjärtens bajs som den gärna lägger i bladveck och där knoppar börjar utvecklas. Ser du misstänkta spår och hål i dahlians blad ta dig en titt på kvällskvisten och plocka bort tvestjärtarna manuellt eller gillra fällor av wellpapp.

Bladlöss.

Bladlössen sätter sig som svarta kluster på knoppar och späda blommor och suger växtsaften ur dem så att de inte orkar blomma. Bladlössen är ganska lätta att se för oftast har de sällskap av myror som klättrar upp och ned längs stammen. Min bästa metod för att få bort dem är att spruta med en hård kall vattenstråle och samtidigt klämma så många jag kan med fingrarna. Denna mekaniska metod får man utföra gärna varje dag för att bli av med krypen. 

Typiska hål efter larver.

Typiska hål efter larver.

Larver.

Ibland har bladen hål som varken kan härledas till sniglar eller snigelsnäckor och då kan det vara små larver som har varit framme. När det blir svalare och börjar skymma kryper de fram och då är också bästa tiden att kika igenom plantan efter dem. Ibland kan man hitta blad som är ihopklistrade, ta bort dem med, det kan hända att det gömmer sig ett förädiskt bo där i.

Mjöldagg

Om bevattningen är ojämn och man låter dahlian torka ut mellan gångerna så kan det hända att den drabbas av ett grått filter över plantan. För att undvika detta så se till att bevattna dahlian med jämna mellanrum och inte låta den torka ut. Plantor som drabbats av mjöldagg slänger jag. Det är inte värt att spara dem och riskera att mjöldaggens sporer följer med till fler dahliaknölar under övervintringen.

HannaWendelbo_Dahlia_Hasselfors-31.jpg

AVVINTRING OCH VINTERFÖRVARING

I oktober kommer den första köldknäppen inrullandes här i min trädgård. Det är en kall och frusen dimma som rullar in från fjorden och nyper dahlior och rosenskära i kinderna. Och dahliasäsongen är över för denna gång. Jag gör mitt bästa för att förlänga säsongen genom att hålla koll på väderleksrapporten och flytta in krukorna i växthuset och täcka med väv, men allt det härliga får ändå till sist ett slut. Då tömmer jag krukorna och tar vara på knölen. Jorden från krukorna återanvänder jag i en hästbajslasagne och blir grunden till nästa års sommarblomsterodlingar. Dahliaknölen får ligga och torka till på ett frostfritt ställe. Jag ruskar av den värsta jorden, men låter en del finnas kvar då jag upplever att det förhindrar uttorkning av knölen. Olika skolor finns här, men för mig har detta sätt fungerat bäst. Jag packar knölarna i genombrutna plastbackar klädda med tidningspapper. Runt plastbacken sveper jag en svart sopsäck, luftigt och lite slarvigt, så att fukten ska stanna kvar men ändå så att det inte möglar. Plastbacken förvarar jag sedan frostfritt, helst på ett ställe som håller 4-6 grader under hela vintern. Ibland kommer jag ihåg att titta till dem, men oftast får de inte sin rättmätiga uppmärksamhet förrän i mars-april när jag plockar fram dem igen för att förkultivera dem i plastkrukor i växthuset.

Lilla söta Franz Kafka, som gärna får blomma hos mig nästa år igen!

Pompondahlia i rött, som gärna får blomma hos mig nästa år igen!

Om du inte redan är lika hopplöst förälskad i dahlior som jag är hoppas jag att detta inlägg har hjälpt dig en bit på vägen. Jag vill passa på att skicka ett tack till Hasselfors Garden, vars produkter jag länge har använt här i min trädgård med bästa blomstrande resultat och som även går in och sponsrar detta inlägg så jag får bra med tid att fotografera och skriva ner mina bästa odlingstips, vilket jag hoppas ska inspirera dig! Om du gillar inlägg som detta får du gärna klicka i en like nedan, så vet jag vad jag ska skriva mer om!

Må gott!

// Hanna